Хайде да направим пътуване във времето. Да кажем, че е 1999 година. Началото на вашата лятна ваканция на плажа. Тъкмо сте пристигнали, разопаковате багажа си, намазвате обилно това секси тяло със слънцезащитен крем и се втурвате през глава към плажа. Носите си хартиена книга и чисто новия си модерен жълт CD-плеър. Взимате си питие, четете малко и релаксирате.

Когато приятелите ви се появят, нащраквате си няколко групови снимки с фотоапарат с лента (все още не съществува такова нещо като селфи) и се надявате да са се получили добре. Райско е!

Да превъртим набързо към вашата ваканция днес.

Тръгвате към изключително нужната ви лятна почивка. Веднага щом пристигнете, проверявате мобилния си телефон и за „добре дошли” сте засипани от съобщения. След поне час прекаран в хотела, за да отговорите на работните имейли, вие най-накрая се отправяте към плажа.

Вадите таблета си, за да почетете книга и, о, виж ти, имате съобщение във Фейсбук. Да не споменаваме и за другите социални мрежи.

И защото плажа е толкова красив, вероятно е добра идея да го постнете в Инстаграм. След стотина опита да заснемете най-добрата и оригинална снимка на плаж, която някога е правена, прекарвате още един час да следите колко хора ще харесат снимката, която сте качили.

Пристигат още съобщения. Накрая започвате да се стресирате заради всичките имейли, на които трябва да отговорите, когато се върнете в хотела.

Ето една очевидна причина да оставите смарт телефона и таблета си вкъщи. Но не можем да игнорираме факта, че тези устройства заместват някои ваканционни абсолютно нужни антрибути, включително хартиените книги, списания, музикалния плеър, фотоапарата, картите на местността и забавленията ви докато сте в самолета.

Вярвате или не, има начини да се изключим от Мрежата без да се налага да се връщаме към CD-плеъри си от 1999 година.

Най-простото решение е да сложите телефона си на самолетен режим в момента, в който ваканцията ви започне. По този начин, вие все пак можете да слушате музика, да правите снимки и да четете, но не сте свързани с интернет и няма да сте засмукани от черната дупка на загубеното време.

Ако имате живото-спасяващи за пътуването причини да сте в Мрежата, да речем, посоката, в която да карате или отзиви и препоръки за ресторанти, отидете на настройките на телефона си и активирайте устройството да използва мобилната мрежа или сателит за определени приложения. Включете картите и други необходими ви приложения, изключете електронната си поща и социалните мрежи като Фейсбук и Туйтър.

За тези, които са склонни да хитруват, бих предложила да изтрият най-изкушаващите приложения от телефона си, включително Месинджър и Инстаграм. И вместо да носите таблета си докато сте на почивка, опитайте да четете от хартиена книга или електронен четец за книги.

Знам какво си мислите сега. Чакайте, ами ако някой от офиса или пък близък наистина има нужда да се свърже с мен?

Един приятел, който работи на много висок и отговорен пост в голяма медия, ми сподели, че веднъж годишно цялото му семейство отива на двуседмична почивка и всички си оставят смарт телефоните вкъщи. Когато го попитах какво се случва ако възникне спешна ситуация в службата на някой от тях, той ми отговори, че оставя телефония номер на хотела, в който са отседнали, както и номера на стаята си на няколко от най-приближените си колеги, и те могат да се обадят при нужда.

И познайте? Никой не се обажда. Оказва се, че повечето от спешните работни ситуации не са всъщност спешни. Да вдигнеш телефона, за да безпокоиш колега, които е на почивка е доста по-трудно от това да изстреляш един имейл.

Друга опция, която обаче може ви докара чувство за безпокойство, че нямате връзка, е да заредите устройствата си преди да напуснете дома си, но да не взимате с вас никакви видове зарядни. По този начин, вие ще знаете, че имате лимитиран живот на батерията и няма да пилеете време гледайки най-новите видеа в каналите за видео споделяне.

Но аз не мисля, че хората трябва да чакат докато заминат на почивка преди да се изключат от Мрежата.

През последните месеци, започнах да деинсталирам някои приложения за социални мрежи от телефона си през уикендите. Туйтър, Фейсбук, Инстаграм, Месинджър и Снапчат премахвам напълно в петък следобед. В понеделник сутрин, инсталирам всичко за през цялата работна седмица.

Ако все още не можете да спрете да сте онлайн и да проверявате какво се случва постоянно, след всички изброени мерки, имам само още един съвет, който не съм споделила. Пуснете вашите устройства във ваната и ги заменете със стария си музикален плеър! (Шегичка ;))