Благодарна съм на работата и на живота си, защото те ми позволяват да съм част от метаморфозите на толкова много жени. Някои имат нужда от подкрепа, за да си позволят да разцъфнат, други от лекуване на травмите и освобождаване на страха и вината, а трети - просто да се погледнат и видят през различна призма.

Когато на моите семинари, свързани с развиването на женската енергия, помоля участничките да се представят и да се опишат с няколко думи, доста често чувам думите „силна, борбена, справям се добре, отговорна, мога да се грижа сама за себе си...” . Много по-рядко отговорите съдържат „ нежна, отдадена, търпелива, грижовна...”. Разбира се, че възпитанието, което имаме и житейският ни опит са в основата на личната ни самооценка.

Далеч съм от мисълта, че жените трябва да са безпомощни същества, които да разчитат на грижата на покровител. Важно е да имаме умения, професии и реализации, да можем да се справяме. Въпросът е да не изневеряваме на женската си същност, докато го правим.Как да запазиш женствеността си или да я изградиш:

Полата е задължителна

Панталонът не е дреха за жени. Ние черпим нашата енергия от Майката Земя, а матката е мястото, където тя се натрупва. Ако жената е с панталон, тя затваря канала за свързване със Земята и го прекъсва. Изобщо не е изненадващо, че във времената, в които хората са живели в съзвучие с природата и вслушвайки се в телата си, жените са ходели с рокли и поли, независимо, че са имали различна кройка и вид. Можете ли да си представите древна египтянка, славянка, римлянка или жителка на Елада пристегната в панталон? А гейша с дънки? Нещата не опират нито до удобство, нито до модни тенденции, а до настройка. На чисто физиологично ниво панталоните притискат всички органи в малкия таз и пречат на циркулацията на кръвта, а тя е в основата на това да бъдем здрави и плодовити. Освен това движенията ни са много по-грациозни и женствени.

Красотата идва отвътре

И най-съвършено гримираната и облечената жена е просто кукла, ако не носи доброта, благородство и любов в себе си и не е благодарна за това, което притежава. Съвършената обвивка не е достатъчна, за да можеш да отдаваш топлина, да бъдеш чувствителен и мек. 

Да си поддържана е въпрос на желание, а не на възможност

Всяка уважаваща себе си жена се грижи за външния си вид. Да си с прическа, грим и маникюр е въпрос на самоуважение. Ако държиш да изглеждаш добре, ще намериш време за това, ако не – ще намериш извинение. Тук не говорим, че всеки косъм трябва да е фиксиран, а лицето префасонирано. Истинската жена обаче изглежда свежа, чиста, поддържана. Измитата коса е винаги за предпочитане пред най-сложната прическа, а да си сложиш червило в много случаи е достатъчно, за да промениш външния си вид.

Движете се плавно

Без резки маневри, подтичване и устременост, която е в състояние да отнесе със замах минаващите наоколо. Жената има финес и грация и умее да ги демонстрира. Токчетата са ви верен съюзник в това начинание. Бързината и ловкостта са мъжки качества. Ако ги ползвате извън своя предел, докато се движите, или работите, влизате в мъжката енергия и в резултат се чувствате задъхани, под преса, напрегнати. В момента, в който се усетите така, забавете темпото. Направете го осъзнато и го намалявайте, докато не възстановите вътрешния си баланс.

Научете се да молите и получавате

Това изобщо няма общо с това дали можете да се справяте сами или не. За много от нас даването е много по-лесно от получаването, защото се страхуваме да демонстрираме уязвимост, както и от възможността да бъдем отхвърлени. Ражда се и чувство за вина, че сме в тежест.
Неумението да получаваме обикновено идва от детството – активирало се е в моментите, в които сме имали нужда да бъдем утешени, гушнати, да се чувстваме в безопасност, а никой не ни е откликнал. Причините могат да са много – родителят не е бил на разположение заради емоционалното си състояние, ангажираност или заради разбирането си, че децата не бива да се разглезват. Ние обаче сме възприели това като предателство. За да се научим да получаваме отново, е нужно да се доверим на възможността да имаме близост и подкрепа.

Погрижете се за себе си

Дайте първо на себе си това, от което имате нужда, за да имате сили да отдавате на другите и да бъдете безусловно щедри и всеотдайни. Ако вашият съд не е пълен, ще усещате всичко, което „сипвате” на другите като костващо усилие, изморяващо, като тежест.

Всички носим женственост в себе си и всяка ларва се превръща в пеперуда. Достатъчно е само да си позволим да разперим криле и да покажем на света богинята във всяка от нас.

с обич,

наталия