Колко често се оплаквате? И колко често се оправдавате? Повечето от нас ще кажат „често“. И все пак – кога наистина се извиняваме във връзката си? Твърде рядко! Думичката „извинявай“ има почти вълшебно влияние. Ще ви разкрием как с разбиране и добронамереност можете да обогатите връзката си.

Защо премълчаваме толкова често думичката „съжалявам“ ?

Никой от нас не е винаги коректен във връзката си. Понякога се случва под влиянието на тежък работен ден и лошото си настроение, да се скараме с парньора си и да бъдем груби. Това често ни ства ясно почти веднага след като се е случило или най-късно като помислим върху случилото се. И въпреки това, ни е трудно да се извиним. За това може да има различни причини: много от нас не желаят да си признаят, че са сгрешили и да се защитават. А всъщност извиненито в една критична ситуация не показва слабост, а зрялост и сила на характера, защото така поемаме отговрност за действията си.

Извинението е по-типично за жените

Дамите се извиняват значително по-често от мъжете, показва проучването на Карина Шуман от Университета Уотерлу. Причината за това е, че мъжете имат по-висок праг на толерантност и така определят по-рядко действията си като грешни. Но готовността да се извиним зависи също така от типа характер. Хората, които съчувстват на партньора си и лесно могат да се поставят на негово място, са по-склонни да се извинят. Тези, които държат на хармонията в отношениета, по-скоро биха оставили помирението в ръцете на партньора. Тези качества разбира се, могат да бъдат отнесени както към мъжете, така и към жените.

Само искреното извинение има положително влияние

Разбирателството дава положителен тласък на нашето партньорство. Извинението сигнализира на партьора ни, че е важен за нас и че взимаме чувствата му насериозно. Той се чувства разбран и може да разчита, че и при следващия спор ще сме в състояние да се погледнем отстрани и няма да държим излишно на собственото си мнение. Важно е извинението ни да бъде искрено, а да не го казваме просто за да укротим партньора си и бързо да настъпи спокойствие. Въпреки че, едно извинение „набързо“ често е прекият път към временното решение на кофликта, си заслужава да изясним истинската причина за неразбирателството. И когато в този разговор ни стане ясно, че не сме били прави, няма нужда дълго да се обясняваме – едно кратко и искрено „извинявай“ е достатъчно.

Ето как можем да създадем култура на извиняване в партньорството си:


Трябва да се настроим да внимаваме повече със собственото си поведение и грешки. Едно искрено извинение може да повлияе като катарзис на отношенията ни и да ги баласира. Така се учим да ценим партьора си. За да не възниква дисбаланс, е важно и двете страни да се еднакво ангажирани и заинтересовани в този процес. Спокойно говорете за това, че се извиняте твърде рядко и че за в бъдеще трябва да стенете по-внимателни един към друг. По този начин показвате към връзката и към партньора си респект – една от най-важните основи в партньорството.

1. Кавги, лошо настроение, упреци? Задръжте малко. Анализирайте причината за разногласията и се опитайте да се погледнете отстрани. Как би ви изглеждала тази ситуация, ако не бяхте част от нея и трябва да ви бъде пресъздадена от трети човек? По този начин се дистанцирате от собствените си емоции и имате основа за по-трезва преценка. Наистина ли подходихте правилно и адекватно в спора?

2. Признайте си, ако не сте се държали правилно. Извинете се и най-добре не увъртайте много. Опитайте се да отговорите на упреците спокойно – така показвате, че сте разбрали опасенията на партньора си.

3. Най-голямо влияние има извиненито, което не е съпроведено от излишни оправдания и обяснения – те намаляват положителния ефект. Човек заслужава уважение, когато открито признае грешките си, а не когато се опитва да ги оправдае и разясни.

4. Бъдете уверени! Да говорим откровено за грешките си не е признак на слабост. Напротив, така показвате смелост да бъдете открити по отношение на чувствата и емоциите си.

5. Намерете баланса! Да се извиняваме постоянно за всяка дреболия е ненужно е противопоказно. Извинението е нещо скъпо, което трябва да се използва само когато са прекрачени дадени граници или партньорът ни е наранен.

6. Никога не е твърде късно да се извиним. Разбира се, най-добре е да си признаем грешката веднага. Понякога обаче, ни се случва дълго след кавгата да водим вътрешен конфликт и да не искаме да си признаем грешката. Тогава, извинението звучи насилено и неискрено. При това положение е по-добре да изчакаме докато се изясним само със себе си, но все пак не бива да чакаме твърде дълго, защото партньорът ни може за себе си вече да е затворил тази страница. Тогава, само създадем излишно напрежение.

За какво бихме се извинили на бившите си? Мъжете съжаляват за егоизма си, а жените – за мрънкането

В запитване към 846 човека за какво биха се извинили на бившите си партньори. Като цяло, мъжете са по-склонни да се разкаят за грешките си отколкото жените. Една трета от запитаните казват, че съжаляват, че прекалено малко са се вслушвали е желанията на половинките си. Дамите, от своя страна, най-много се разкайват за мрънкането си и за това, че са се отказали да се борят за връзката си. Мъжете се показват като по-самокритични и са по склонни да се извинят за лошите си настроения отколкото жените. При дамите тази причина е на трето място, а при силния пол – на второ.

3 неща, за които мъжете биха се извинили на бишите си половинки:

1. Затова, че прекалено малко се вслушвах в желанията ти (31,5%)
2. За лошите си настроения (18,3%)
3. Затова, че на казвах достатъчно често „Обичам те“ (13,2%)

3 неща, за които дамите биха се извинили на бившите си партньори

1. Затова, че толкова много мрънках (17,7%)
2. Затова, че не се борих за любовта ни (15,5%)
3. За лошите си настроения (13,2%)