В търсене на алтернативни варианти за здравословни рецепти попаднахме на вариациите по темата на нашата читателка Антония Карова. Тя обожава да готви и ежедневно радва членовете на своето семейство с вкусни и едновременно с това изключително полезни десерти.

В момента Антония живее в Италия, откъдето не спира да следи най-новите тенденции в здравословното хранене.

Ето и кратко представяне от самата нея:

"Здравейте, казвам се Антония Карова и съм готвач-любител и естет.

Интересувам се от здравословната, красива и семпла храна, поднесена като в скъп гурме ресторант. В търсене съм на изисканата вегетарианска кухня, която да съчетава естествения баланс между здраве, лекота и удоволствие.
Това съм аз, Антония - щастлив веган, любител с апарат, влюбена в морето и йогата.

Имам четири малки деца, на които предпочитам да дам алтернативи на всички изкушения от супермаркета, а не забрана, така ни е вкусно и здравословно. Тази кухня и любима на всички мои приятели и семейството ми и се надявам и на вас.

Ще се радвам всяка от вас да  намери вдъхновение и забавление, ако се опитате да направите моите рецепти, то това няма да ви отнеме повече от половин час и ви моля да споделите дали са Ви харесали !!!!

Днес искам да ви представя един от любимите ни сладкиши, идеален за празник и делник."

Брауни с череши и шоколад

Предизвикателството дойде в опита ми да предложа на семейството си най-вкусното и сочно брауни без захар!

Необходими продукти:

150 мл течност (която трябва да съдържа:10 гр или 1с.л. ленено семе накиснато във малко вода, всичко разбито до лепкава течност като яйце плюс сока на един портокал, в които изгасяме 1/2 к.л. сода)

3 с.л. сладко череши само плод без захар около 100 мл (аз не съм фен на много сладките неща, така че опитвайте и при нужда допълнете с малко сладко)

3-4 с.л. слънчогледово олио студено пресовано (може да се замени с 1с.л. разтопено кокосово олио)

15 гр какао,

шушулка ванилия,

6 гр бакпулвер,

10-15 гр наситнен шоколад 85% по възможност био и около 50 гр шоколад за ганаж

около 100 гр брашно, до смес за кекс, количеството брашно зависи и от течното съдържание на сладкото ви, трябва да стане смес малко по- гъста от нормална за кекс, заради сладкото и шоколада

Начин на приготвяне:

В голяма купа слагаме течността, която на вид ще изглежда като разбито яйце, допълваме сладкото, олиото, ванилията, какаото и натрошения шоколад и разбъркваме леко. Бакпулверът допълваме към брашното и прибавяме бавно към сместа, като има една малка тайна - бърка се бавно от долу нагоре, до абсорбиране на брашното, но въздухът трябва да остане в сместа, ако брашното ви се стори малко допълнете.

Слагаме в тавичка, която сме застлали с кухненска хартия, моята е с размер 20 на 15 см, поставяме в загрята фурна на 180 градуса около 30-35 мин или до суха клечка. Заливаме с ганаж от разтопен шоколад с малко ядково мляко и няколко череши, няма такова удоволствие!

Ние пък ще ви издадем още една тайна. Съвсем скоро Антония ще пусне свой блог за здравословни рецепти, в който ще можете да следите нейните вкусни предложения.

Ако и вие искате да споделите с нас своите вкусотии, можете да ни изпращате рецептите си на имейл [email protected]