Без значение колко стари или млади сте, винаги е добре да отделяте време, за да научите нещо ново или да доразвиете познанията си в определена сфера. С толкова много сайтове за безплатно образование и информация, възможностите са безкрайни. Ето някои американски сайтове, където безплатно ще получите много лекции и информация. Има две условия: да знаете английски език и да нямате наложителна работа, защото тези сайтове са толкова увлекателни, че ще погълнат цялото ви свободно време.

1. KHAN ACADEMY

Какво представлява: Образователен уеб сайт с нестопанска цел, осигуряващ образование от световна величина за всеки и навсякъде.
Как: Khan Academy разполага с обширна библиотека от лесни за намиране над 5000 микро лекции, представени чрез YouTube видео уроци с образователно съдържание.
След като се регистрирате, Khan Academy ще пази хронология на всичко, което сте търсили или учили в сайта, така че лесно ще можете да се връщате към стари уроци и да преговаряте наученото.

2. P2PU

Какво представлява: Партньорска отворена учебна общност, която позволява на хората да се ровя в различни теми чрез онлайн курсове и кръжоци.
Как: Всеки е добре дошъл да създаде курс или проучвателна група и да споделя знанията си с други потребители.
За допълнителна мотивация, има възможности, които позволяват на учениците да подобрят проектите си.

3. BIG THINK

Какво представлява: Развиваща се пътна карта на най-добрите идеи на планетата.
Как: Стотици статии и видео материали за начини за справяне с възникващите "големи проблеми", предложени от потребители на този форум, пълен със знания. Съответните идеи обхващат теми, простиращи се от Земята и "отвъд".
Все по-разрастващата се мрежа от добри идеи, смели активисти и хора с богат опит от цял ​​свят е причината за направата на този сайт-платформа за реални знания, които могат да бъдат приложени към предизвикателствата на ежедневието.

4. THE UNIVERSITY OF THE PEOPLE

Какво представлява: Сайт с нестопанска цел, предназначен за свободно обучение, разработен от онлайн академична институция, която вярва, че достъпа до висше образование е ключов елемент за насърчаване на световния мир.
Как: UoPeople е успял да постигне успех в намаляването почти на цялата парична стойност на висшето образование чрез обединяване на най-добрите академични лидери и международни фондации.
Около 200 студенти от Хаити са били приети да учат в университета, като част от програма за насърчаване на образованието в недостатъчно развити региони на света.

5. Curriki

Какво представлява: Глобална общност за потребителите, където те могат да създават, споделят и намерят свободни ресурси за обучение.
Как: Curriki съдържа хиляди безплатни уроци и учебни планове, изградени от възпитатели, които да споделят за цялата Curriki общност, използвайки съвместни групови мрежи.

6. ACADEMIC EARTH

Какво представлява: Цялостна колекция от безплатни онлайн курсове за студенти от най-добрите университети в света.
Как: Чрез връзки към над 750 онлайн курсове и 8500 индивидуални онлайн лекции, Academic Earth дава на хората възможност да се запознаят с цял набор от теми, като им дава на разположение цялото време, което им е необходимо.

7. WOLFRAM DEMONSTRATIONS PROJECT

Какво представлява: Сайт, пълен с интерактивни илюстрации, които придават съвсем ново измерение на ученето онлайн.
Как: Dynamic технологията за изчисление се използва за създаване на илюстрации, които носят концепции за живота по един завладяващ начин.
Можете да създадете своя собствена интерактивна демонстрация и да я споделите с онлайн общността.

8. Saylor

Какво представлява: Колекция от над 300 безплатни онлайн курса, предназначени за самостоятелно обучение.
Как: Чрез фокусиране върху теми, концентрирани около най-често записваните специалности в САЩ, уменията и знанията, научавани тук са изключително приложими.
Онлайн форумите предоставят чудесна възможност за потребителите да се срещнат и да споделят информация с колегите си студенти, преподаватели и служители.

9. UNIVERSITY OF REDDIT

Какво представлява: Това е по-големият и по-образован брат на всяка социална мрежа, която сте използвали за търсене на информация.
Как: UNIVERSITY OF REDDIT позволява на хората да споделят своя експертен опит и образователни материали чрез лекции и видео клипове за онлайн общността.
Покажете любовта си - помислете за нещо, в което сте експерт и създайте свой ​​собствен клас, където ще помагате на другите потребители.

10. ALISON

Какво представлява: Глобална онлайн общност за обучение, създадена да помага на другите да развиват основни умения на работното място.
Как: Хората могат да получат квалификациите, от които се нуждаят, при записване в един от 600-те високо качествени, сертифицирани, мултимедийни курсове - лесно, достъпно и безплатно.
ALISON е високоуспеваема и е призната в световен мащаб от UNESCO и други важни международни институции.