Окото е мощен и сложен орган, чиито функции често ни убеждават, че то е най-големият ни подарък.

Предлагаме ви 10 невероятно щури факта за човешкото око, които едва ли знаете.

1.Късогледството и далекогледството зависи от дължината на окото
Късогледите хора има по-дълги очни ябълки и обратно, тези, които имат проблем с далекогледството – по-къси такива. Това определя дали сте в състояние да виждате нещата, ако сте близо или далеч от тях. Всичко се свежда до около един милиметър разлика в размера.

2. Хората със сини очи имат общ прародител
Поздравления синеоки хора, вие всички сте свързани помежду си!
Изследователи от университета в Копенхаген са установили, че заради генетичната мутация преди хиляди години, съществуват хора със сини очи. Иначе, всички е трябвало да бъдем с кафяви очи, а проследявайки промяната се стига до един единствен прародител.

3. Някои хора се страхуват от очи
Вие сте от типа хора, които не могат да гледат някого в очите? По-големия ви брат преди ви е тормозил, като ви е карал да гледате как докосва очната си ябълка?

Тогава, може би, страдате от оматофобия – страх от очи.

4. Очите ни виждат всичко с главата надолу, но мозъкът ни ги обръща и подрежда така, трябва всъщност да изглеждат
Заради начинът, по който очите функционират, обръща нещата с главата надолу. Мозъкът ни, обаче, обработва картините и те се подреждат нормално. Този процес се осъществява изключително бързо, заради което ние няма как да забележим разликата.

5. Очите също изгарят на слънце
Вярвате или не, очите също се влияят от слънцето, но не по начина, по който кожата го прави. Това се случва с течение на времето и е доста продължителен процес. Ето защо, носенето на слънчеви очила е нещо задължително.

6. Някои слепи хора могат да виждат, когато сънуват
Хората, които са се появили на бял свят без проблем и ослепяват на по-късен етап в живота си, могат да виждат нещата, които сънуват. Тези, които са родени незрящи, обаче нямат тази способност, защото не могат да си представят как изглеждат нещата около тях. Последните, обаче, сънуват кошмари по-често от тези, които са родени със способността да виждат.

7. Мигаме около 28 000 пъти на ден
Очите ни мигат около 15-20 пъти в минута, което се равнява на 1200 пъти на час или 28 000 на ден. Изследванията показват, че мигането е реакция, която помага на мозъка да си поеме глътка въздух. Това е много кратък момент на спокойствие за нашите умове.

8. Кучетата ни разбират чрез очите
Проучванията сочат, че кучетата възприемат човешките знаци и сигнали на комуникация посредством очите. Това е много подобно на начина, по който бебетата тълкуват това, което се опитваме да им кажем.

9. Зрение тип 20/20 не е перфектно, то е нормално.
Най-доброто зрение, записано в историята е 20/10. Хората, които го притежават могат да видят ясно предмет на 6 метра разстояние, докато на тези с нормално зрение им трябват 3 м.

10. Човешкото око може да открие над 10 милиона различни цвята

Въпреки този факт, милиони хора по света не са на едно и също мнение за цвета на тази рокля.