Любовта може да бъде както най-хубавото, така и най-лошото нещо в живота ни. Понякога става така както искаме, но друг път - единственото, което може да направим, е да гледаме отстрани. Настройвайки се позитивно, ще ви представим 10 интересни факта за любовта, с които едва ли сте запознати.
 
1. Влюбените хора имат химическа прилика с тези, които имат обсесивно-компулсивно разстройство

Проучванията показват, че в началния етап на любовта, хората имат по-ниски нива на серотонин, който е свързан с чувството на щастие и благополучие, както и по-високи нива на кортизол – свързан със стреса. Това е поразителна прилика с хората, които имат обсесивно-компулсивно разстройство и обяснява действията ни, когато си падаме по някого. Освен това, тези, които имат по-ниски нива на серотонин, се влюбват и стигат до сексуални отношения по-бързо от другите.

2. Мисленето за любов и секс оказва влияние върху креативността

Любовните спомени насърчават абстрактното и креативно мислене, тъй като са свързани с по-далечни съображения – дългосрочни взаимоотношения, преданост, отдаденост, интимност. Сексуалните спомени, пък, задействат конкретното мислене, което кара човек да бъде по-съсредоточен върху детайлите отколкото върху дългосрочните планове и цели.



3. Привързаност + грижовност + интимност = перфектна любов

Триъгълната теория за любовта предлага ясна формула за компонентите на различните видове любов. Има 3 вида любов, които са продукт на 2 различни двойки компоненти: романтична любов = страст + интимност, съпружеска любов = интимност + задължения и нелепа любов = страст + задължения. Разбира се, най-вярна и силна е перфектната любов, която се състои от всичките 3 компонента.

4. Привлекателното лице се предпочита пред атрактивното тяло, за дългосрочни взаимоотношения

Има доказателства, че при търсене на флирт, тялото печели въз основа на физическо привличане. За тези, които търсят сериозен партньор обаче, важи обратното.

5. Държенето на ръката на любимия човек, облекчава болката и стреса

Изследванията показват, че в дългосрочен план, двойки с дълбоки и силни връзки могат успешно да се успокоят един друг в стресови ситуации или когато единият от тях изпитва болка, като се държат за ръце.

6. Когато изразяваш благодарността си към хората, които обичаш, се чувстваш по-щастлив

Повечето хора се чувстват по-добре, когато предизвикат щастие у тези, които обичат.

7. Пеперудите в стомаха са истински и са причинени от адреналина

Когато си падате по някой, едва ли сте в състояние на избегнете пеперудите, които летят, танцуват и обикалят в стомаха ви. Те са причинени от адреналина, който залива тялото ви, щом установите контакт с обекта на желанията си.

8. Разширените зеници показват вашето влечение към някого и ви правят по-атрактивни

Зениците се разширяват, когато гледате към човек, който харесвате, дори и да се взирате в негова снимка или видео. Освен това, вие също изглеждате по-привлекателни.

9. Когато непознати се погледнат в очите, също могат да се влюбят

Очите са огледалото на душата ни, така че вероятно не е изненада, че поглеждайки в очите на всеки, може да ни накара да се влюбим в него, дори и да не се познаваме изобщо. Доказано е, че когато някой се взира в теб, човешкото тяло произвежда химикал, наречен фенилетиламин, който е свързан с метафората „бий се или бягай”.

10. Любовта наистина е всичко, което има значение


75-годишно проучване, проведено от група учени в Харвард, доказва, че любовта наистина е всичко, което има значение. Целият опит на участниците показва, че щастието и пълноценният живот се въртят около любовта или просто около нейното търсене.