Ще ви споделя една поговорка, която чух преди няколко дни. Тя е свързана с богатството и това колко дълго то остава при притежателя си и наследниците му. Гласи, че са нужни три поколения за едно богатство - едно, за да го създаде, второ, за да го похарчи, и трето, за да заличи и последната следа от него. Разбира се, съществуват и изключения, а и това не е доказан факт, а просто поговорка.

Всъщност някога замисляли ли сте се сериозно за богатството? С какво бихте го спечелили? Как бихте го похарчили? Или живеете с убеждението, че щом предците ви не са имали богатство, което да ви завещаят, вие никога няма да опитате вкуса на заможността?
 
Скоро експертите потвърдиха, че има милиони "невежи" милионери. Това са хора, които имат реалната финансова възможност да забогатеят, но допускат няколко глупави финансови грешки да им попречат. Вие един от тях ли сте?
 
Скъпи дами, това са 10-те най-често допускани грешки, които поставят стена между вас и парите ви:
 
1. Прекаленото харчене 
Ако имате свиреп апетит да харчите отвъд възможностите си, не сте сами. Анкета твърди, че 52% от хората превишават месечния си баланс и посягат към спестяванията си, а 22% разчитат на кредити. Харченето на всички месечни доходи не е реалистичен път към богатството. Нашият съвет е да проследите месечните си разходи и ако можете да ги намалите. Изгответе примерен план и инвестирайте, вложете ги във фондове или ако желаете ги скрийте под дюшека (касичката прасенце).
 
2. Не спестявате достатъчно!
Добре дошли в клуба! Малък е процентът на хората, които го правят. Спестяването трябва да се превърне в приоритет, ако желаете да натрупате богатство. А и не само, спестяванията ви осигуряват сигурност, която е нужна на всеки в днешно време.
 
 
3. Имате прекалено много дългове
Някои от дълговете са предшественик на голямо богатство - закупуването на имот или започването на собствен бизнес. Но има и други, които само ви пречат и колкото по-бързо се отървете от тях, толкова по-добре.
 
4. Не разполагате с финансов план 
Липсата на финансов план ще направи забогатяването ви да изглежда като невероятен сън. Хората са казали: "Този, който не успява да планира, планира да се провали". Изготвянето и следването на финансов план може да звучи скучно, но това ще се промени, щом усетите ползата от него.
 
5. Нямате "Фонд за спешна помощ"
Животът е измамен и коварен, винаги е хубаво да имате спестени средства, за да не затъвате в дългове при спешна необходимост.
 
6. Започнахте със закъснение?
Времето тече, не се бавете! Започне ли се веднъж, спестяването става изключително лесно. Важното е да започнете възможно най-скоро, дори ако имате заем, малък доход или много разходи. Започнете с нещо малко - лев или два.
 
7. Оплаквате се, а не вършите никаква работа
"Нямам достатъчно пари", "Животът е прекалено скъп", "Безпомощна съм". Изричали ли сте някоя от тези фрази? Може би дори няколко? Стоп! Престанете да се оплаквате, просто вземете живота в свои ръце и действайте.
 
8. Живеете само и единствено за днес и забравяте за утре
Забавлявайте се, но харчете умерено. Не е необходимо да пропилеете половината си спестявания за "петък вечер с момичетата", а накрая да не помните дори една четвърт от нея. Отървете се от мисленето тип: "живей днес, мисли утре".
 
9. Слагате всички яйца в една кошница
Инвестирането на всичките ви пари само в едно нещо не е полезно, разпределете парите за инвестиране и ги вложете в различни неща. Шансът за печалба е по-голям.
 
10. Просто не се опитвате! 
Винаги разчитате на някого, за да ви спаси. Да ви измъкне и подаде ръка. Престанете! Вземете се в ръце и се мотивирайте. Подайте си сами ръка и тръгнете по пътя към богатството. То чака вас!
 
 
Бъдете сигурни в едно нещо, ако сте здрави и има хора, които ви обичат, вие вече притежавате най-голямото богатство на света!