Фитнес залата не е от местата, където да изпробвате народната мъдрост „Учим се от грешките”. Няколко разпространени „фитнес мита”, съчетани с неправилна техника и щипка креативност, могат да доведат до сериозни последици. А при най-добро стечение на обстоятелствата, само до разочарование от липсата на резултати след тренировка. Затова от Dama.bg сме събрали за вас най-разпространените фитнес заблуди, които трябва да изкорените от тренировъчния си режим, за да не съжалявате после за изгубените време, пари и усилия.

Грешка 1: Ежедневни тренировки

Ако става дума за лека сутрешна тренировка, то тя трябва да е наистина ежедневна и да не заема повече от 15-20 минути, само колкото да се разсъните и да настроите организма си за работа. Но ако сте си поставили цел да свалите килограми и да оформите тяло, то занятията трябва да са интензивни, но не ежедневни: само така тялото ви ще започне да топи мазнините и метаболизма ще се ускори. Много дами се заблуждават, че ако спортуват всеки ден, то резултатите ще са по-добри. Но това не е така! На мускулите им трябва време да отпочинат и да започнат да ръстът. Ако не давате почивка на мускулите си, то рискувате да се пренатоварите, което може да доведе до травми. Най-добри резултати ще постигнете, ако тренирате през ден: един ден натоварвате мускулите, а на следващия ги оставяте да се възстановят.

Грешка 2: Високото темпо е залог за успех

Да, бавното и ниско натоварване няма да доведат до желаните резултати. Докато "високото темпо" за всекиго е различно. Може да го определите като извадите от 220 вашата възраст и полученото число умножите по 85%. Това е пулсът, над който по-високото натоварване ще е с негативен ефект. Докато при спокоен пулс, тялото ви няма да гори излишните килограми. Затова е много важен и стартовия пулс: 220 минус възрастта, да се умножи на 65%. Тоест, за да изгори излишните килограми пулсът на един 39-годишен човек не трябва да е под 118 удара в минута (220-39*65%=117,6) и не по-висок от 154 (220-39*85%=153,8).

Грешка 3: Максимално натоварване с тежестите

Без силово натоварване няма да оформите бицепси и стегнато дупе. Но количеството повторение на силово упражнение трябва да е между 8-12 пъти на една серия. Но това ще е трудно за изпълнение, ако не прецените правилно тежестите, с които тренирате. Мъжете трябва да започват с максимална натовареност от 60%, а жените от 40%. Ако можете да клякате и да се изправяте с 50-килограмови тежести, то намалете до 30 кг, а в края на всеки месец определяйте нов праг на допустима тежест.

Грешка 4: Колкото повече, толкова по-добре

При физическо натоварване организмът изразходва запасите от въглехидрати и мазнини. Но след 60-минутна тренировка, започваме да горим и други вещества в организма си, в частност аминокиселини, което може да доведе до здравословни проблеми. Затова максималното време за тренировки не бива да надвишава 45 минути- 1 час.

Грешка 5: Кардиото не оформя фигурата

Това не е истина! Килограми се свалят не само от силовите натоварвания по време на тренировка, но и от правилното функциониране на метаболизма, което се постига чрез кардио упражнения. Хармонията при обмена на вещества до голяма степен зависи от това, как функционират клетките. А работата им от своя страна зависи от работата на сърдечно-съдовата система. Затова, желаещите да отслабнат, трябва да включат във фитнес програмата си не само натоварване с щангите, но и тичане, подскоци, каране на велоергометър.

Грешка 6: За плосък корем трябва да правите коремни преси

Безусловно, упражненията, с които натоварвате коремните мускули, ще ги стегнат, но никога няма да получите идеален стегнат корем, ако не спазвате правилен хранителен режим. Правилното хранене е: 50% от изяденото за деня да са плодове и зеленчуци, 25% - белтъчини (месо, риба, млечни продукти), 25% - пълнозърнести храни, плюс 2-3 с. л. зехтин и 1 яйце. Трябва да се храните 5-6 пъти на ден:3 основни приема на храна и 2-3 леки закуски. Разделен по този начин, приемът на храна ускорява метаболизма, а следователно вие горите излишните килограми по-лесно.

Грешка 7: Не бива да се пие по време на тренировка

Много и наведнъж наистина не бива. Първо, това ще натовари силно сърдечно-съдовата система. Второ, многото пиене на течности при обилно потене ще отмие полезните вещества в организма ви. Редно е да приемате по 1-2 глътки течности на всеки 15-20 минути. И не забравяйте да пиете течности между храненията и една чаша вода на гладно рано сутрин. Това ще ви помогне да изведете токсините от организма си и ще способства нормалното функциониране на обмяната на веществата.

Грешка 8: Не бива да ядете след тренировка

Ако не сте гладни, по-добре не го правете. Можете просто да изпиете чаша с фреш. Но ако сте гладни, то не се мъчете и си хапнете. Ако решите да се въздържите и да потърпите, то организмът ви на следващия ден ще набере 28-32% повече хранителни вещества и енергия, отколкото има нужда. Излишъкът ще запълни мастните депа. Храненето трябва да е поне час след края на тренировката и в никакъв случай да не е вредна храна. Смело може да хапнете пилешко филе, зеленчукова салата, плод или нискомаслено кисело мляко.

Грешка 9: Излишният бонбон може да се "изгори" с тренировката

Не! Първо, бонбоните не са само калории, които можете да изгорите, като навъртите същите калории на велоергометър. Бонбоните, сладкишите, газираните напитки, майонезата, колбасите са източници на бързи въглехидрати и трансмазнини. Коварството на тези храни е, че организмът ни веднага ги усвоява като мазнини, чието горене не е никак лесно. Освен това, ежедневния прием на подобни храни нарушава обмена на вещества в организма.

Грешка 10: Хубаво е да се тренира вечер

Не! идеалното време за тренировки е от 17:00 до 19:00, тъй като после се забавя обмена на вещества, независимо от това дали сте ранобудни, или обичате да си поспите до обяд. Не пренебрегвайте ползата от съня (спете не по-малко от 8 часа на денонощие), тъй като именно по време на сън, организмът ни изработва соматотропин - хормон, чийто недостиг води до затлъстяване и забавя растежа на мускулите.