Любовта е чиста, любовта е болезнена, любовта е сладка и ужасна. Истинската любов е поразителна. Нашият живот зависи от нея и често, изглежда така сякаш нашата планета ще спре да се върти, ако любовта не съществува. Тя е нещо, към което се стремим и нещо, чиято загуба ни кара да скърбим.

Сега ще ви представим 10 интересни факта и теории за любовта, които ще ви кажат много за този всепоглъщащ феномен.


1. Моногамни връзки съществуват и при животните

Въпреки че често мислим себе си за верен вид, ние не сме еднствени в животинското царство. Вълци, лебеди, гибони, черни лешояди, албатроси и дори термити са само някои от животните, които намират половинка за цял живот.

2. Необходими са само 4 минути, за да решите дали харесвате някого или не



Ако искате да направите добро впечатление на някого, имате само 4 минути. Смята се, че казвате много повече с езика на тялото, тона и скоростта на гласа си, отколкото с думи.

3. Когато двама влюбени се погледнат в очите, сърцата им започват да бият в синхрон

Според едно изследване, сърцата на влюбените двойки и на тези, които имат романтични взаимоотношения, започват да бият в синхрон, щом се гледат в очите три минути.

4. Влюбването има неврологични ефекти, подобни на тези от кокаина

Да се влюбиш е все едно да вземеш доза кокаин, тъй като и двете преживявания влияят на мозъка по подобен начин и предизвикват усещане за еуфория. Според проучвания, влюбването произвежда няколко еуфорио-индуциращи химикали, които стимулират 12 области в мозъка по едно и също време.

5. Гушкането – естествено болкоуспокояващо

Окситоцинът, т.нар. хормон на любовта, се произвежда по време на гушкане. Той се появява в мозъка, яйчниците и тестисите, като се смята, че той участва в процеса на свързване. Изследванията показват, че доза окситоцин намалява значително главоболието, а при някои хора, след 4 часа болката изчезва напълно.



6. Дори
 само взирането в снимка на любимия облекчава болката

Въпреки че е всеизвестен факт, че присъствието на някой може да подобри състоянието на пациент, е доказано, че същото важи и само за негова снимка. Експеримент показва, че когато изпитват болка, гледайки снимка на любимия и разсейвайки се с различни игри на думи, участниците започват да я чувства все по-малко.

7. Шансът, хората, които са на едно и също ниво на привлекателност да се съберат, е по-голям

Много психологични и социални изследвания показват, че е налице точно определен модел, по който хората избират с кой да установят романтични отношения. Според него, един човек е по-привлечен от този, който споделя същото ниво на привлекателност. Дори ако една двойка се различава по физическа атрактивност, обикновено единият винаги компенсира с други социални качества.

8. Двойки, които са прекалено еднакви, може и да не се задържат заедно много дълго време

Както знаем, противоположностите се привличат. Според изследвания, това е частично вярно. Двойки, които са твърде еднакви или прекалено различни, може и да не бъдат заедно дълго време. Очевидно е, че винаги трябва да има сходство в характерите, но също така е хубаво да има какво да научите от партньора си.

9. Разбитото сърце не е просто метафора

Проучванията са доказали, че интензивни, травматизиращи събития като раздяла, развод, загуба на любим човек, физическо разделя с половинката или предателство, може да предизвика реални физически болни в областта на сърцето. Дълбокият емоционален стрес кара мозъка да разпространява някои химикали, които отслабват сърцето и водят до задух и болки. Това състояние се среща по-често при жените.

10. Накрая романтичната любов свършва... Само, за да бъде последвана от ангажираща любов


Двойките, които имат романтична връзка, ще бъдат много различни само година по-късно. Смята се, че романтичната любов, която е свързана с еуфория, зависимост, потни длани, пеперуди и подобни, трае само около година. След това идва ред на т.нар. „ангажираща любов”. Преходът е свързан с повишени нива на неутрофин протеин при новосформираните двойки.