1. С по-добро образование, по-добри работни места и по-добро заплащане жените днес са по-щастливи и по-удовлетворени, отколкото са били преди 40 години.

Всъщност точно обратното твърдение е вярно. Проучвания на повече от 1,3 милиона мъже и жени показват, че жените днес са по-малко щастливи в сравнение с преди 40 години и в сравнение с мъжете. Днес животът им е под голямо напрежение, ежедневният стрес много често води до различни депресии и неспокоен живот.

2. Жените стават по-ангажирани, като пораснат.

Напротив, това е присъщо на мъжете. Според 40-годишно проучване на 46 000 мъже и жени, жените започват живота си по-доволни от мъжете, а след това постепенно стават по-малко удовлетворени от всеки аспект от живота си - брак, финанси, нещата, които те притежават. Доказано е, че мъжете се справят много по-лесно с трудностите и поради този факт те са по-щастливо ангажирани от жените.

3. На работното място жените изпълняват работни роли на по-ниско ниво.

В действителност 37% от жените притежават управленски позиции, срещу 31% от мъжете. Жените са по-добри мениджъри от мъжката част.

4. Повечето мъже си мислят, че именно те трябва да са основният източник на доходи, а жените трябва да изпълняват домакинската си роля.

Докато 74% от мъжете са били съгласни с това твърдение през 1977 г., към днешна дата процентът е намалял на 42%.

5. Жените предпочитат да работят за други жени.

Около 40% от жените искат да работят за мъж шеф, а 26% предпочитат жена шеф.

6. Гъвкави възможности за работа, като например платен отпуск и безплатна телекомуникация, позволяват на жените да се чувстват по-щастливи на работното място.

Тези програми сами по себе си няма да ви правят щастливи. Най-важното сред женския пол е да се чувстват комфортно на работното място, без значение с какви социални придобивки разполагат.

7. Майчинството прави жените по-напрегнати.

Проучванията показват, че неомъжените майки са по-напрегнати и по-малко щастливи от омъжените жени, които имат деца и се радват на щастлив брак.

8. Децата желаят да прекарват повече време с работещите си майки.

Не и според децата. Когато 1000 деца от 3-12 клас били попитани какво искат от майка им, само 10% казали "повече време". Повече от една трета казват, че искат майка им да бъде "по-малко стресирана и уморена".

9. Жените са добри в изпълнението на много задачи едновременно.

Жените не са нищо повече от мъжете, както и обратното. Изследванията показват, че вашето IQ ще се понижи с 10 пункта, когато решавате две задачи наведнъж.

10. Жените са по-ниско платени от мъжете.

Много хора мислят, че когато мъж и жена заемат една и съща позиция, мъжът получава по-голяма заплата. Това е мит, защото в днешно време е по-важно какви възможности и качества притежавате, а не от какъв пол сте.