Оказва се, че учените живо се интересуват от ефекта, който сезонът, в който сме родени, оказва върху здравето ни и въобще върху живота ни като цяло. Затова има не едно проучване за зимните бебета и сме сигурни, че не знаете повечето от тези факти.

1. Зимните бебета са по-едри от своите летни другари.

Учените от Харвард и от Университета в Куинсленд, Австралия, са прегледали множество медицински данни и са открили, че бебета, родени през зимните месеци, обикновено се раждат по-едри от бебетата, родени през лятото, и на 7-годишна възраст зимните бебета са по-тежки, по-високи и имат по-големи глави от своите връстници.

2. Зимните бебета по-често произхождат от бедни семейства.

Икономистите от Университета в Нотр Дам пък са проучили друга статистика. Те са разгледали актове за раждане от 1989 г. до 2001 г. и са открили, че процентът на децата, които са родени в извънбрачни връзки, от майки тийнейджърки или от майки, които така и не са завършили гимназиалното си образование, е най-висок през януари и това се забелязва всяка година. Каква е причината? Учените си поблъскали главите и накрая заключили, че бедните семейства по-рядко имат климатици и вентилатори, което означава, че по-рядко правят секс през горещите летни месеци, което би довело до пролетни бебета, вместо това наблягат на секса през по-прохладните пролетни месеци, когато така или иначе либидото на хората се покачва. И така пролетният секс води до януарски бебета.

3. Зимните бебета не са толкова умни.

Като цяло се оказва, че учените от Нотр Дам май не са големи фенове на зимните бебета, защото те твърдят, че бебетата през януари, февруари и март по-често са необразовани, по-малко интелигентни, живеят по-нездравословен живот и получават по-ниски заплати спрямо децата, родени през пролетта, лятото и есента. Учените твърдят, че по-високият процент на необразовани бебета се дължи на това, че повечето майки тийнейджърки раждат през зимните месеци, а тези майки много трудно успяват да издържат децата си и да им дадат добро образование или добър пример.

4. Зимните бебета са по-умни!

Да, да, знаем, че си противоречим, но проучването от Нотр Дам е само едно, а има и други! Американските и австралийските учени изобщо не са съгласни с колегите си от Нотр Дам. Те са наблюдавали развитието на 21 хил. деца и са забелязали, че бебетата, родени през зимата, имат по-висок коефициент на интелигентност и се справят по-добре с логическите задачи. Мислим си, че всички зимни бебета ще се съгласят с второто проучване.

5. По-малко вероятно е да имат множествена склероза.

Учените от Оксфорд са открили, че бебетата, родени през ноември, най-рядко страдат от множествена склероза, а бебетата, заченати през зимните месеци, страдат най-често. Оказва се, че майките получават най-малко витамин D през зимата (което не е изненадващо) и това се отразява на зародиша. Това пък са добри новини за всички майки, които са заченали през пролетта или лятото.

6. Зимните бебета често са недоносени.

Бебетата, заченати през май, най-често се раждат по-рано от планираното. До този извод са стигнали учените от Принстън. Те дори изключили от изследването си по-бедните майки, които често раждат недоносени деца, но пак се оказало, че 10% от зимните бебетата се раждат по-рано от очакваното. Един от основните фактори за това са грипните епидемии, затова учените съветват майките, които очакват зимни бебета, да се ваксинират или да се пазят много през зимата.

7. Зимните бебета са по-послушни.

Имате ли си вкъщи някое непослушно дете, което ви подлудява? Може би то просто е родено през лятото. Учените от Университета на Куинсленд са проучили всякакво поведение – от грижата за другите до нетърпеливото въртене и неспособността на детето да стои мирно – и те са заключили, че сред децата на възраст от 4 и 5 годинки зимните бебета се държат най-добре.

8. Те по-често страдат от депресия.

Майките на зимни бебета може и да са получили достатъчно слънце, за да предпазят бебето си от някои болести, но дали това е така за самото бебе? Оказва се, че сезонът, в който сме родени, оказва траен ефект върху биологичния ни часовник и зимните бебета са по-предразположени към някои неврологични заболявания, включително сезонна депресия (най-вече зимна депресия), биполярно разстройство и шизофрения. Учените отдават този проблем на малкото светлина през зимата.

9. Имат по-чупливи кости.

Още един проблем, свързан със слънчевите лъчи! Учените от Университета на Бристол са открили, че средностатистическото лятно бебе има почти 13 квадратни сантиметра повече костна маса в сравнение със зимните бебета. За всички това отново може да обвинявате слънцето, което майката не получава в последните стадии на бременността.

10. Зимните бебета са предразположени към хранителни алергии.

Струва ни се, че в днешно време все повече деца имат някаква непоносимост към определени храни, но учени от Бостън са установили, че в местните болници с хранителни алергии по-често постъпват деца, родени през зимата, и най-редки пациенти са тези, родени през лятото и пролетта.