Когато избирате детегледачка, естествено търсите човек, който да остане в семейството ви поне за 2-3 години напред. За тази цел трябва да имате ясна идея, какви точно са изискванията ви към този човек. Разбира се, качествата, които трябва да притежава потенциалната кандидатка за тази длъжност, до голяма степен зависят от това, с каква цел се наема тя от родителите. Затова от Dama.bg ще се постараем да изведем основните характеристики, които трябва да притежава човекът, на когото ще поверите най-скъпото си – децата.

1. Порядъчност

Порядъчността е основното качество, което трябва да притежава бъдещата ви детегледачка. Затова при избора си трябва да се ръководите от съветите и препоръките на хора, на които имате доверие. Когато изберете човека, опитайте се да разберете повече неща за него – какво е работил преди, какъв опит има с длъжността, за която кандидатства, що за човек е.

2. Лоялност

Не се приветства диктатура от страна на бавачката. Тя трябва да е наясно с това, че дори да има по-голям опит с гледането на деца, отколкото имат родителите, ролята ѝ е само да помага и съветва, но не и да се намесва и да променя установените от родителите правила. Тя също така трябва да е достатъчно деликатна и да не натрапва своята ценностна система, а да учи детето на тази, която е приета в семейството, независимо дали я одобрява или не.

3. Издръжливост

Предимство е, ако детегледачката няма здравословни ограничения – ако детето е още бебе, то трябва да се носи често на ръце, а понякога да се вдига и детската количка. С малките деца трябва да се правят дълги разходки, а често се налага и да се тича след тях. Освен това, често боледуващата бавачка, надали ще удовлетвори работодателите.

4. Да обича децата

Детегледачката трябва да е нежна, разбираща, спокойна. Идеалната помощница трябва да обича децата, но да внимава да не ги разглезва с прекалено внимание. Докато гледа децата, тя не трябва да се заяжда с тях или да ги наказва своеволно. Избягвайте да наемате на тази длъжност хора, които постоянно негодуват и са суетни.

5. Отговорност

Отговорният човек няма да си позволи да закъснява редовно или да не идва на работа, без да ви предупреди предварително. Стриктната детегледачка разбира, че със закъснението си подвежда родителите, които от своя страна също ще закъснеят за работа. Ако са изникнали непредвидени обстоятелства, то тя е длъжна навреме да уведоми работодателите си, за да могат да ѝ намерят заместник за деня. Отговорната детегледачка няма да остави детето ви без внимание, ще го храни навреме, винаги ще поддържа връзка с родителите.

6. Образование

Важно качество за детегледачките, на които са им поверени деца в училищна възраст, е да има базови знания по учебната програма, а знанието на чужди езици е бонус. Много родители са убедени, че идеалната кандидатура е на бивш служител в училище или детска градина. Но такива бивши служители с по-дълъг трудов стаж имат и своите минуси: на такива хора им е трудно да се разделят с привичния начин за общуване с децата, а именно заповедния тон и постоянните заплахи към детето, че ако не слуша ще се оплаче на родителите му.

7. Спокойствие

Друго не по-малко важно качество е детегледачката да е спокойна, уравновесена личност. По време на събеседването се вгледайте внимателно в мимиката и жестовете ѝ: излишна жестикулация, бързо говорене и прекалена емоционалност са верен признак за нервозност и раздразнителност. Такава детегледачка ще предизвиква в детето ви тревога и безпокойство. Докато със спокойна и невъзмутима дама, детето ви ще се чувства комфортно и уверено.

8. Медицински познания

Ще бъде чудесно, ако детегледачката има базисни медицински познания. Тъй като децата са много пъргави, често падат и се нараняват, могат да се задавят и какво ли още не, такова изискване към бавачката не е маловажно. Освен това, бавачка, която има медицински познания може по-добре да проследи за здравословното състояние на вашия малчуган, като се започне от обикновените настинки и се стигне до някои притеснителни нарушения в поведението и физическите навици.

9. Увереност

Детегледачката трябва да е уверена в това, което върши, тъй като децата лесно улавят чувството на страх, паника, разсеяност при възрастните. Работата на детегледачката изисква от нея да има бърза реакция и често да взима решения на мига.

10. Търпение

Непослушанието, плюенето на храна, истеричните изблици от страна на детето трябва да се посрещат спокойно от бавачката. Задачата ѝ е да се запаси с търпение, а задачата на родителите – да се уверят, че наетия от тях човек притежава всички тези качества. Търпение могат да губят майките, бащите и бабите, но детегледачките нямат това право.

Най-добрият показател за работата на детегледачката ще бъде реакцията на детето ви към нея. Ако то се радва, когато тя идва и се държи естествено в нейно присъствие, то родителите могат да са спокойни.