Понякога в напъна си да направят впечатление на една жена, мъжете говорят страшни глупости и правят безумни грешки. Особено от желание да поласкаят обекта на чувствата си с някое мило изказване. Повечето жени сме чували такива нелепи опити за комплименти, че трудно нещо би ни учудило. Но знае ли човек, винаги се появява някой по-голям импровизатор в сипенето на суперлативи. Ето някои от най-безумните такива:

"Отслабнала си видимо!"

Да, най-вероятно това е било и целта, но така казано, звучи сякаш преди е била дебела. А тя не е била дебела. Никога. Сега не само ще те намрази тайно, но ще звънне три пъти на майка си и по веднъж на петте си най-близки приятелки да ги пита дали в онази рокля отпреди 7 месеца на рождения си ден й се е очертавал коремът. Всички ще кажат "не" и въпреки това тя ще изтрие цял албум от фейсбук профила си, след което ще се запише на "Канго джъмпс".

"Много си красива днес/ в тази рокля/ като се смееш..." 

Или казваш „Много си красива“ – становище, което предполага категорична истина, факт, който по принцип е такъв, или си мълчиш. Всякакви допълнения всяват смут, объркване и мисли от рода на „как така ДНЕС, а вчера? Не трябваше да излизам с онези дънки, знаех си го, разширяват оптично дупето ми...“ или „Не мога да се смея непрекъснато, значи съм грозна. Мразя те“. А не е това целта, както предполагаме.

"Изумен съм, че знаеш това, браво!"

Явно ти изглежда тъпа по принцип, щом си чак "изумен", че знае това или онова нещо. Би трябвало да е напълно ясно и естествено да говори за java script и изкуствено осеменяване при едрия рогат добитък в Швейцария, въпреки че учи "Културология" в Софийския. Нещо подценяваш ли я, какво?

"Най-обичам, когато мълчим заедно!"

Е, това даже не е и опит за комплимент, а директно й казваш, че ти е писнало да говори непрекъснато и имаш нужда от малко почивка. Няколко бленувани минути, в които да пиеш бирата си и да гледаш в една точка, без да се налага да ангажираш съзнанието си с тази или онази „много интересна тема“ и да отговаряш на въпроси, а най-малко да правиш планове. Ясно де, но не е точно това начинът...

"Никога не съм си падал по слаби жени. Ти си супер!"

Ужас. Едва ли може дори да се предполага колко потенциални съвършени връзки са прекъснати още в зародиш, заради подобни смели изказвания. Живеем в свят, в който дори най-стегната и самовлюбена мацка не би останала очарована от тази констатация. Всъщност, най-малко тя би. Защото когато се стараeш да изглеждаш добре, е хубаво да се отчита и от околните. Особено ако тези околни имат желанието да те докосват. И нека не вярваме, че има жени, на които не им пука как изглеждат. Дрън-дрън.

"С теб все едно съм с приятелите си."

Още малко и ще я наречеш „братле“. Това, че се държи непринудено и не прави муцунки с устни по време на снимки, не означава, че й е приятно да я третираш като момче. Ако не си забелязал, дори когато носи твоите дрехи, върху нейното тяло те седят по-различно. С нейната походка... Навярно тя просто не е лигла и някаква кифла, но това не пречи да й подариш рози. Или да й отвориш вратата. Или да й кажеш, че е красива. Не днес, разбрахме се. По принцип.

"Харесва ми, че с теб нещата стават така лесно."

Е, все едно я нарече „лека жена“ или едва ли не някаква шаврантия. Просто защото й харесва да е с теб и няма намерение да играе игрички, да се прави, да се дърпа и да се превзема. Както може би е прието в определени дамски кръгове за нормално. Ти искаш да я имаш и тя иска да я имаш. И това е отношение специално за теб. Не я карай да се прави на недостъпна насила...

"ЗА МЕН ти си..."

Красива, перфектна, добра, умна... Няма значение. Какво значи „ЗА МЕН“? Все едно мислиш, че не е много обичайно за друг да е същото. Да не смяташ, че само ти си отчел божествената й харизма ? Истината е, че най-вероятно има опашка зад гърба й, а може би и бой на опашката. Ясно, че искаш да я накараш да се чувства добре и я намираш за очарователна, но е хубаво да разбереш, че това не е нещо, което чува за първи път. Или за последен.

"Шофираш страхотно за жена!"

Е, не... Тоест, добре шофира, ама все пак не като хората (мъжете). Изобщо да й кажеш, че прави нещо, каквото и да било то, "добре като за жена" е доста неприятен авотогол. Знаем, че има безброй много вицове по темета, на които се заливате от смях в мъжка компания и смятате казаното вътре за абсолютна истина... Но... Нека пред нея подобни „комплименти“ прави някой, който няма никакъв шанс, а явно и намерение, да бъде в леглото й. Не ти.

"Запазена си за годините си!"

Черешката на тортата. Ако изглежда млада, може би просто Е млада. Всякакви коментари, свързани с възраст, освен ако не си продавач в магазин за алкохол и цигари, който й иска лична карта, защото се чуди дали не е непълнолетна, са остро нежелателни и потенциално опасни. А и какво по-тъпо изказване от това. „Запазена за годините си“. В крайна сметка явно й личи, че е на години, а целта на това да е „запазена“ е в точно обратното... Много зле, наистина...

Може би основен ключ към успешни комплименти е да не се опитваш да си супер оригинален и изобретателен в това, което казваш. Както и да го казваш от сърце. Понякога едно „имаш красиви очи“ върши перфектна работа. И съвсем не е клише. Защото и нейните очи не са клише. Те са единствени.