Идеалистичният есенен ден е свързан с топло диванче, чаша чай и хубава книга. Тук обаче се появява въпросът какво си струва да четем? Предлагаме ви 10 любими романа, които са особено подходящи за есенния ден и ще ви накарат да потънете в тях.

1. „Цветният воал” – Съмърсет Моъм

Кога всеки от нас оценява любовта? Обикновено, когато я изгуби за винаги. Този затрогващ роман разкрива трепетите в женската душа – несподелени емоции, търсене на страст и взаимност. Топлота и романтика, и край, който ще ви остави без дъх.

2. „Изворът” - Айн Ранд

Романът е първи голям литературен успех за Айн Ранд. Още при публикуването си предизвиква световен интерес и одобрение, както с оригиналната си литературна визия — съчетание на философски роман с романтична любовна интрига, така и с новата философия, въплътена в сюжета и образите на главните герои – философията на обективизма. Задълбочено четиво, което ще ви владее до последната страница.

3. „Пътуване към себе си” – Блага Димитрова

Смяната на сезоните са алегория на смяната в етапите на живота ни. След пълно с приключения лято е време да погледнем задълбочено към себе си.

4. „Последна любов” - Уилям Уортън

Двама самотници се срещат в Париж. Джак, бивш служител в многонационална компания, страда от разпадането на семейството си и започва да се препитава като уличен художник. Много по-възрастната от него Мирабел е музикантка, сляпа от детинство. Силата, която откриват в своята необикновена любов, им помага отново да прогледнат.

5. „Закуска в Тифани” – Труман Капоти

Едно леко и неангажиращо четиво, което твърде добре разкрива непостоянната женска природа. В него всяка дама може да открие малка частица от себе си и да си зададе екзистенциалния въпрос – какво желая? Четенето му отнема не повече от няколко часа, което го прави великолепен за мързелив уикенд.

6. „Къпиново вино” - Джоан Харис

Авторката на „Шоколад” Джоан Харис сякаш пише романи вдъхновени от есента – чувствени, топли в сърцевината си и омайни като хубаво вино. Действието в „Къпиново вино” се развива в малка френска провинция. Един мъж, който търси смисъл, една жена, която търси сила и едно вино, което говори…

7. „Сто години самота“ - Габриел Гарсия Маркесю

Един от най-значимите романи на 20 век и класическо произведение в литературния стил магически реализъм. Това е най-известният роман на писателя, продаден в над десет милиона копия. За него получава литературната награда „Ромуло Галегос“ през 1972 година. „Сто години самота“ е обявена за най-влиятелната книга в световната литература за последните 25 години. Роман, чийто дух приляга на хладното време навън и романтиката в нас.

8. „Къщата на духовете” - Исабел Алиенде

Романът разказва за периода на революцията в Чили и животът на 3 поколения жени. Тяхната история, битки и страсти са близки до всяка една жена. Времето в романа пък перфектно пасва на есенните емоции – промяна, обновление и романтика по миналото.

9. „Брулени хълмове“ - Емили Бронте

Името на романа идва от едно Йоркшърско имение на хълмовете, около което се развива историята. „Брулени хълмове“ е един трагичен разказ за любов и омраза, за изпепеляващи страсти, които погубват човека и го превръщат в жив призрак. Подходящо четиво, когато на вън вие есенен вятър.

10. Вино от глухарчета - Рей Бредбъри

Това е полу-биографичен роман от 1957 на Рей Бредбъри, чието действие се развива през лятото на 1928 в измисления град Грийн Таун (зелен град), Илинойс - псевдоним на дома от детството на Брадбъри в Waukegan, Илинойс.

Заглавието се отнася до виното, направено от листа на глухарчета и други съставки, често цитрусови плодове. В историята, виното от глухарчета, направено от дядото на главния герой, служи като метафора за опаковане на всяка една от радостите на лятото в една бутилка.
Главният герой на историята е Дъглас Споулдинг, 12-годишно момче, приличaщо донякъде на младия Бредбъри. По-голямата част от книгата е фокусирана върху ежедневието в малък град на Америка, и простите радости на изминалата година.