1. Българският Джулай

Въпреки че традицията Джулай Морнинг е свързана с хипи движението от 60-те години, България е единствената страна, в която празнуването на Джулай е запазено и до днес.

2. Джулаят - символ на промените

Джулай Морнинг възникава във Варна през 1986 г. като протест срешу комунистическата власт, който се изразява в символиката на едноименната песен на Uriah Heep. Посрещането на изгрева се възприема като едно ново и по-добро начало за бъдещето на първоначалните участници. Това са и първите български хипари.

3. July Evening във Варвара

След падането на комунистическия режим младите хора променят смисъла на посрещането на първото юлско слънце и се отдалечават от хипарската идея или „старите хипари”. Именно основателите на движението решават да започнат да празнуват „ивнинга”, като се събират в черноморското село Варвара на 30 юни.

4. July Morning в планината

С времето традицията на Джулай Морнинг придобива все по-голяма популярност сред младите хора, които честват знаменитото утро най-вече на брега на Черно море. В някои населени места хората се събират и по поречията на реки и големи водни басейни.

5. Look At Yourself, 1971

Песента July Morning е третата поредна от албума на Uriah Heep от 1971 г., Look At Yourself.

6. Джон Лоутън

В днешни дни Джулай се празнува с участието на Джон Лоутън от Uriah Heep на най-източния бряг на българското черноморие – село Камен бряг, където слънцето първо огрява България.

7. Традиция от древността

Посрещането на първите слънчеви лъчи е свързано и с почитането на слънцето, практикувано от дъновистите, както и с древните обичаи на българските племена.

8. Uriah Heep в комунистическа България

Uriah Heep е първата западна световноизвестна хард рок група, която посещава България по време на комунистическия режим. През август 1988 г. бандата изнася около 25 концерта в големите български градове.

9. Uriah Heep идва от...

Името на групата Uriah Heep е заимствано от герой от романа на Чарлз Дикенс – „Дейвид Копърфийлд”, който е описан като много тих и скромен човек. Албумът на бандата „Very ‘Eavy…Very ‘Umble” е препратка към това описание.

10. Love.net

През март 2010 г. Джон участва в българския филм Love.net, продуциран от Miramar Film. Част от снимките протичат в английския парк Liscombe заедно с китариста на Uriah Heep - Мик Бокс (Mick Box). Премиерата на филма се състоя на 26 март 2011 г.