Пролетната умора не е неизбежно състояние, което съсипва доброто ни настроение със затоплянето на времето. Ето как да върнете ентусиазма си и да се радвате на пролетта пълноценно.


Dama.bg ще ви помогне да преборите пролетната умора, да повишите работоспособността си и да се почувствате по-енергични и пълни с живот. Следвайте тези 10 стъпки и ще направите най-доброто за себе си през новия сезон.


1. Осигурете си повече сън
Макар че изглежда очевидно, много от нас не спят достатъчно. За да се преборите с пролетната умора обаче, ще трябва да увеличите часовете сън. Това е необходимо, за да се презаредите със сила и енергия. Ако страдате от безсъние, помислете как да подобрите атмосферата в спалнята. Създайте си ритуали преди лягане, които ще ви помогнат да се настроите за нощна почивка.

2. Избягвайте стреса

Стресът е една от най-често срещаните причини за пролетна умора. Всичко, което ще облекчи симптомите на напрежение, ще повлияе и на умората. Има няколко начина да се справите със стреса, но най-важното е да определите причините за него. Дразнителите могат да идват от работното място – може би това са лошите взаимоотношения с колегите, дългите часове работа. Ако това е така, анализирайте опциите си за това как можете да подобрите ситуацията. Също така, не забравяйте да изключвате от работната вълна, когато сте в почивка. Съзнанието ви има нужда от пълноценна почивка. Открийте своите начини на релаксиране, които ви носят чувство на спокойствие и комфорт. 

3. Хранете се здравословно
Диетата ви може да повлияе сериозно върху това как се чувствате. Без правилна и добре балансирана диета не е изненадващо, че сте по-мудни, разсеяни и неудовлетворени от обикновено. Пропускането на закуската е грешен ход, който ще ви накара да ядете повече на обяд и вечеря. Енергийната закуска от своя страна ще ви даде нужните сили за справяне с предизвикателствата на деня. Поддържането на стабилни нива на кръвната захар помага при борбата с пролетната умора, така че хапвайте достатъчно въглехидрати. 

4. Избягвайте кофеина вечер
Кофеинът може и да ви кара да се чувствате страхотно през деня, но вечер не е особено добра идея. Нещо повече – може да предизвика безпокойство, нарушения на съня. Вместо кафе, пийте успокояващ чай, който ще ви накара да се отпуснете преди сън.

5. Намелете темпото
Съвременните хора са изнервени, сприхави, нетърпеливи. В желанието си да свършат възможно най-много неща за кратко време обаче, те са застрашени от здравословни проблеми, високи нива на стрес и напрежение. Просто намалете темпото и не се опитвайте да правите нещата по-бързо, отколкото можете. Важно е и да имате реалистични очаквания за възможностите си.

6. Упражнения за повишаване на енергийните нива
Физическата активност е чудесен начин да увеличите енергийните си нива и да избягате от пролетната умора. Увеличете разходките, забравете за асансьора, карайте колата си по-малко. Плуването, бягането и карането на колело са чудесни възможности да подобрите физическата си форма.

7. Повече вода
Не забравяйте да пиете повече вода през целия ден, за да сте добре хидратирани. Препоръчителната дневна доза е около 2 литра на ден, но това винаги зависи и от други фактори, като работната ви среда, физическата активност. Смята се, че липсата на достатъчно вода намалява физическата и психическата издръжливост. Най-добрият начин да увеличите консумацията на вода, е винаги да имате под ръка бутилка с животворната течност.

8. Намалете алкохола
Алкохолът увеличава чувството на умора и задълбочава депресията, като потиска централната нервна система. В краткосрочен план може и да действа като успокоително, но това е временно. Алкохолът също така може да се отрази негативно на работата, концентрацията и съня ви.

9. Допълващи терапии
Допълнителните терапии могат да бъдат полезни, когато искате да облекчите умората чрез насърчаване на релаксацията. Рефлексология, ароматерапия, акупунктура, йога, масаж – имате много възможности да си помогнете. Тези терапии ще ви накарат да се почувствате по-отпочинали, освежени и възстановени.

10. Повече време на открито
Увеличете времето, което прекарвате на открито. Дори това да е с 10 минути повече на ден, ще има ефект. Тялото вирее най-добре, когато получава повече слънчева светлина. Когато сте навън и дишате по-добре. Ако съчетаете престоя на открито с физическа активност, ще извлечете най-много ползи.