Въпреки че честота на заболяването нараства с възрастта, има някои неща, които всяка жена трябва да прави, независимо дали е на 20 или 50 години.

  1. Поддържай здравословно тегло. Наднорменото тегло се счита за рисков фактор при развитието на някои типове рак на гърдата.
  2. Провери своята фамилна обременeност. Знаеш ли колко души в семейството ти имат рак на гърдата? Ако отговорът е „не”, време е да провериш. Ако имаш близки роднини, които са имали рак на гърдата, рискът за теб се покачва, защото някои от факторите за развитие на рак са генетично обусловени.
  3. Опознай гърдите си. Трябва добре да познаваш гърдите си, за да забележиш всякакви промени навреме. Прави си сама прегледи 1-2 пъти месечно под душа, най-добрият момент е на 14 ден от цикъла. Можеш да попиташ лекаря си за напътствия как правилно да извършваш тези самостоятелни прегледи.
  4. Пий умерено. Въпреки че според много проучвания една чаша червено вино дневно е полезен навик, прекаленото пиене се свързва и с развитието на рак.
  5. Тренирай. Освен че така ще поддържаш оптимално тегло, ще намалиш и риска от рак. Според проучвания на американски здравни организации час и половина до два часа и половина ходене седмично намаляват риска от развитие на рак на гърдата. Постави си за цел да се разхождаш за поне половин час дневно, пет пъти в седмицата.
  6. Подкрепи каузата. Всяка жена трябва да подкрепи месеца на гърдата – октомври. Можеш да дариш пари или време на организациите, които провеждат проучвания за рака на гърдата. Разкажи на приятелките си за проблема и ги насърчи всички да се прегледате.
  7. Противозачатъчните също са рисков фактор. Много често в рекламите на орални контрацептиви се споменава, че те намаляват риска от рак на матката, но знаеш ли, че всъщност повишават риска от рак на гърдата? С времето риска намалява, например жени, които са взимали противозачатъчни преди 10 години, са изправени пред същия риск като жените, които никога не са приемали орални контрацептиви. Говори с лекаря си за рисковете и прецени дали искаш да приемаш противозачатъчни.
  8. Информирай се. Никога не вреди да си добре информирана. Запознай се с факторите, които повишават риска от рак, например менструация от ранна възраст, да имаш дете след 35 г. или никога да не си кърмила.
  9. Не се срамувай от лекаря си. Работата на докторите не е да ни съдят, а да ни помагат. Затова винаги им признавай как реално стоят нещата, не представяй начина си на живот в по-приятна светлина – не си на изпит. По този начин лекарите могат да ти помогнат повече. И не се свени да питаш за всичко, което не ти е ясно.
  10. Спокойно! Само защото си предразположена към развитието на рак на гърдата, това не означава, че ще се разболееш. Не се тревожи излишно. Най-доброто, което можеш да направиш, е да живееш здравословно и редовно да ходиш на прегледи.