Щедростта не е запазена територия само за богатите хора. Тя няма нищо общо с пари и финансови възможности. Всеки малък жест на внимание от ваша страна може да се превърне в скъп за отсрещната страна.

В законите на привличането всяка проява на щедрост се отблагодарява. Така, например, малко внимание към някой в нужда, може да извика помощ към вас в ключов момент. Дори само няколко мили думи към напълно непознат, който има нужда от тях, може да ви се възвърнат под формата на ценна информация или услуга от друг. 

Всяка ваша постъпка предизвиква в отговор различни събития в живота ви. И ако искате те да са приятни, значи вие самите трябва да създадете такива емоции в другите. 

Щедростта е свързана със споделянето с другите. Има много други неща, освен парите, които можете да споделите с останалите хора. Можете да им отделите време, ресурси, доброта и състрадание. Ако вече сте готови да проявите щедрост ето 10 начина, по които да го направите. Започнете още днес!

1. Търсете контакт и се усмихвайте на непознатите хора, с които разговаряте в магазина или се разминавате на улицата. Поздравявайки непознат на улицата, може да озарите деня му, да повдигнете настроението и самочувствието му. Усмивката винаги предизвиква усмивка в отсрещната страна. Ние сме като „огледала” за околните и често емоциите ни се отразяват в чуждите лица. Искате светът около вас да е красив и щастлив – тогава работете по това със собствената си усмивка. 

2. Спрете и помогнете на някой, който е изпаднал в затруднение. Например, помогнете на човек, който е разпилял листи и папки на земята. Отстъпете мястото си на възрастен човек или на жена с малко дете в автобуса.

3. Когато се качвате в асансьор, задръжте вратата отворена за човека след вас.

4. Когато попаднете в тежък трафик, позволете на кола, която видимо бърза да мине пред вас.

5. Прегръщайте хората, с които се срещате и сбогувате. Прегръдката е като целувка между две сърца и нищо не може да установи по-близък контакт между двама души както този жест.

6. Изслушвайте внимателно. Понякога това е най-милият жест на внимание. Не се поддавайте на изкушението да мислите само за вашия отговор. Обръщайте истинско внимание на това, което ви казват събеседниците.

7. Учете другите на това, което знаете. Може да разполагате с умение или знания, които да спестят много време и пари на останалите. Разпространявайте ги.

8. Питайте хората около вас как са. Малко внимание към състоянието им ще ги накара да се почувстват значими, да се поласкаят и да изпитат удоволствие. Окуражете ги, ако имат нужда.

9. Не изхвърляйте остатъците от закуската, храната си. Дайте ги на бездомно животно, на гълъбите или просто ги оставете в близост до някоя кофа. Стотици хора ежедневно преравят боклуците в търсене на остатъци за своите животни. Те ще оценят вниманието им.

10. Подарете на някого стара книга, списание, вестник. За вас тя вече е прочетена и седи на някой забутан рафт, събирайки прах. За друг обаче, може да е истинско съкровище.