Прогнозата за времето е, че започналите от няколко дни горещини ще задържат следобедната температура твърдо над 30 градуса поне до средата на следващата седмица. Специалистите съветват да не си веем с ръце и да не се събличаме навън, тъй като това е сигурен начин за допълнително затопляне. Йогистко дишане, лед и вода са добри съюзници срещу жегата.

След много краткотрайно захлаждане живакът отново ще тръгне нагоре и така с кратки антракти лятото ще ни кара да мобилизираме цялата си изобретателност в търсене на начини да се разхлаждаме.

Триадата климатик - сладолед - студена бира невинаги е приложима, а и много хора я оспорват заради странични ефекти като алергии и простуди. Ако искате да се насладите на лятото, без да се чувствате като котка на ламаринен покрив, можете с прости и подръчни средства да си осигурите приличен комфорт. Има печеливши стратегии за всеки случай и място. Разбира се, най-висок данък обществено мнение плащаме в офиса, където не върви да се пуснеш по ефирна дрешка, но там в повечето случаи има поносими условия.

Далече от чужди очи, дори и на почивка, можете да комбинирате много тактики за терморегулация, които в повечето случаи няма да струват и стотинка.

1. Като японците - на пода

Топлият въздух е по-лек и се издига към тавана. На пода е най-прохладното място. Седнали или дори легнали там, ще се почувствате със сигурност малко по-поносимо, отколкото върху леглото.

2. Перките на вентилатора да въртят обратно на часовника

Един от аргументите защо вентилатор, а не климатик е, че по-простият уред не изсушава въздуха и сметките за ток са по-малки. Освен това има трикове, които удвояват ефекта, без да се увеличават разходите. Посоката на завъртане на въздуха е от основно значение за охлаждането му. Перките би трябвало да се въртят обратно на часовниковата стрелка, ако “загребват” в синхрон със стрелките, ще свалят и надолу към пода топлия въздух.

3. Съд с лед пред вентилатора поражда бриз

Ледът охлажда околния въздух, вентилаторът го подхваща и го разпределя равномерно в помещението. Това гарантирано облекчава и в най-голямата горещина. Комбинацията помага да се постигне ефект, близък до този от климатик, но по-икономично.

Нямате лед? Каузата не е изгубена. Задоволителен ефект ще се постигне, и ако на подходящо място по пътя на въздушното течение от вентилатора окачите мокра кърпа. В екстремна жега и при подходяща настилка на пода можете да напръскате с вода дори и нея. Ако скоро не е почиствано, съветът не е актуален. Заедно с влагата въздушната струя ще започне да върти и микроорганизми, които може да “глътнете”.

4. Купа с лед близо до лицето, ако работите седнали

Това е много елегантен начин за охлаждане две в едно - въздейства на кожата и очите, които съхнат от жегата, като едновременно с това дробовете се изпълват с приятно усещане.

5. Вдишвайте дълбоко през устата за бързо освежаване в критичен момент.

Йогите имат специална охлаждаща дихателна техника, но ако не сте изкушени да я изучите, просто вдишвайте бавно през устата и издишайте през носа. По-ефективно се охлаждате, ако присвивате езика си по дължина като улей и прекарвате въздуха оттам. Благодарение на “течението” и чрез по-дългия контакт със слюнката въздухът леко понижава температурата си, преди да изпълни белите дробове освен с живителен кислород и с горещата вълна от околната среда.

6. Не си вейте с ръце - това ви сгрява

Когато ни стане много топло на открито или в задушни общи помещения, някак по инстинкт започваме да ръкомахаме пред лицето си. С идеята да се проветрим. Голяма грешка! Въпреки че дланите ще създадат прилив на въздух и моментно чувство на свежест, ефектът в крайна сметка ще е обратен на желания. За енергичните движения тялото използва много енергия и то ще повиши телесната температура в дългосрочен план.

Компромисното положение е да използвате подръчно “ветрило” - твърда хартия или друг гъвкав предмет с голяма площ. Така ще създадете нужното живително течение около лицето си, без да хвърляте прекомерни загряващи усилия за това.

7. Излизате в жегата? Облечете се!

Повечето европейци живеят с твърдия стереотип, че за излизане в горещ ден най-подходящо е да останат с възможно по-малко и откриващи тялото дрехи.

Но как постъпват тези народи, които живеят в най-горещите страни? Покриват се от главата до петите. Със сигурност има защо. Белите свободни дрехи от естествени тъкани осигуряват повече комфорт и прохлада, защото дават възможност между дрехите и тялото да става нещо като въздушно течение. Като едновременно предпазват кожата от радиацията от слънцето. Ултравиолетовите лъчи състаряват кожата, но освен това може с времето да доведат до клетъчни мутации и рак на кожата.

8. Мийте ръцете си до лактите със студена вода

Китките на ръцете, свивките над лактите и тези под коленете са местата, в които кръвоносните съдове са най-близо до повърхността на кожата. Ако държим по-продължително тези зони под студена вода, преминаващата в съдовете кръв ще се охлажда. Изглежда незначителна помощ, но всъщност е начин веднага да се почувствате по-свежи. Някои рискуват да прилагат екстремната форма - с поставяне на кубчета лед, но лекарите имат резерви. Лесно е да се стигне до увреждане на кожата от студа. Както и да се провокира съдов проблем заради разликата в диаметъра на охладените кръвоносни съдове и останалите.

9. За смелите: вариант мокра фланелка

Всички знаем, че водата е най-добрият начин да се охлади човек, но невинаги може да се хвърлиш в басейна или под душа. Но ако напръскате фланелката си с вода? Или обуете влажни чорапи? Изпарението ще ви осигури няколко по-поносими часа.

10. Изключвайте електроуредите, които формират топлина, поне в най-горещите часове.

Например дори с допълнителен вентилатор лаптопът топли като печка. Ако нямате спешна работа, ползвайте го в по-хладните часове от денонощието.

Източник: 24 часа