Интровертите и екстровертите може да изглеждат еднакви на повърхността, но ако погледнете начина, по който реагират на ежедневните събития в живота, различията започват да се забелязват.

Екстровертите и интровертите се различават, когато става дума за вниманието и отзивчивостта им към дадена среда. Вещество или сцена, която стимулира централната нервна система на един интроверт (което не коства много), може да го накара да се чувства повече претоварен и изтощен, отколкото развълнуван.

Авторът на „Силата на интровертите” Сюзън Кейн обяснява, че интровертността е нещо различно от срамежливостта. Срамежливостта – това е страхът от социално осъждане, споделя писателката. Интровертността е повече за това как ще реагирате на социална стимулация. Докато екстровертите жадуват за голямо количество стимулация, интровертите се чувстват най-комфортно, най-живи и най-способни, когато се намират в тиха, не толкова ключова среда.

Няма нужди да казваме, че повечето от нашите социални конструкции се насочват към първото – от открити офис пространства през шумни барове до структурата на образователната система. Това важи независимо от факта, че навсякъде броя на хората с интровертен темперамент варира от една трета до половината от населението.

Докато човешките интровертни или екстровертни тенденции попадат в рамките на спектъра, не може да съществува нещо, наречено чист интроверт или чист екстроверт. Според известния швейцарски психиатър Карл Юнг, интровертът е най-очевиден и уязвим, когато се намира в свръхстимулираща среда.

Ето защо ви предлагаме 10 начина, по които интроверитите реагират на света около себе си, различни от реакциите на екстровертите.

1. Те се движат в тълпите

„Ние навлязохме ударно в 20 век, в нова култура, която историците наричат култура на личността - казва Каин. - Преминахме от селскостопанската икономика в света на бизнеса и изведнъж хората се преместиха от малките в големите градове. Вместо да работят с хора, които познават цял живот, сега им се налага да се доказват в тълпа от непознати.”

Тази тълпа, която често е шумна и пренаселена, лесно поглъща цялата физическа енергия на интровертите. Те се чувстват по-изолирани, отколкото подкрепяни от заобикалящата ги среда, и предпочитат да са навсякъде другаде, освен в това море от хора.

2. Празните приказки ги стресират, но по-сериозните разговори ги карат да се чувстват живи

Докато повечето екстроверти се зареждат от подобни взаимодействия, интровертите често се чувстват застрашени, отегчени или изтощени от тях. За интровертите ролята на тихия слушател в дълги разговори не е никак необичайна. Те предпочитат по-задълбочените разговори, в които често става дума за философски идеи.

3. Те са успели в живота, просто не ги бива в говоренето

Най-малко половината от хората, които говорят за живота, са интроверти. Те „играят” със своите силни страни и се подготвят екстензивно. Всъщност някои от най-успешните личности са интроверти. Да стоиш настрана от масовата аудитория се оказва много по-лесно, отколкото да се включваш във всички повърхностни разговори, от които се съпътства успеха.

4. Лесно се разсейват, но рядко се чувстват отегчени

Ако търсите начин да разсеете вниманието на интроверт, просто го поставете в ситуация, от която се чувства свръхстимулиран. Поради повишената чувствителност към обкръжаващата го среда, интровертите се борят с чувството на разсеяност и понякога се претоварват от големи тълпи и отворени офис пространства.

Въпреки това, когато те са в мир и спокойствие, нямат проблем с това да се занимават с любимо хоби или да се ровят в нова книга в продължение на часове. Притежавайки това време, в което се грижат за себе си, те релаксират и се наслаждават на дейността, която вече им доставя радост.

5. Те са естествено привлечени от по-креативни, детайлно-ориентирани професии и устремени към самостоятелна кариера.

Интровертите предпочитат да прекарват времето си сами или в малка група, ровейки се дълбоко в дадена задача. Те с удоволствие отделят от времето си, щом стане въпрос за вземане на решения и разрешаване на проблеми. Ето защо, те се справят по-добре в работна среда, която да им позволи да направят всички тези неща. Някои професии, включително писателски, такива в сферата на естествените науки и задкулисните дейности, могат да дадат на интровертите интелектуалната стимулация, за която жадуват и да ги отърват от средата, която не харесват.

6. Когато са заобиколени от хора, те застават близо до изхода

Интровертите не само се чувстват физически неудобно на оживени места, но и правят всичко възможно да изтърпят този дискомфорт, като се приближат възможно най-много до периферията. Дали ще бъде до изход, в дъното на концертна зала или на пътеката на самолет, те се стремят да не са заобиколени от хора от всички страни.

7. Те мислят, преди да говорят

Този навик на интровертите им печели репутацията на слушатели. В природата им е да мислят, преди да отворят устата си, отразявайки емоциите си вътрешно, вместо да мислят на глас (което е по-често срещано при екстровертите). Те може да изглеждат тихи и срамежливи, заради поведението си, но това просто означава, че когато говорят, зад думите, които използват, има много повече мисъл, а понякога и сила. 

8. Тяхното настроение не се влияе от околната среда както това на екстровертите

Според проучване екстровертите и интровертите „обработват” преживявания в центровете на мозъка по съвсем различен начин. Докато екстровертите често усещат добър прилив на допамин, свързан с обкръжението им, интровертите са склонни да не изпитват подобна промяна. Всъщност хората, които са естествени интроверти, не се влияят толкова силно от заобикалящия ги свят, като екстровертите. 

9. Те физически не могат дълго да говорят по телефона

Повече интроверти пропускат своите обаждания, дори тези от приятелите си, подари няколко причини. Натрапчивото звънене нарушава концентрацията им. Освен това повечето телефонни разговори изискват говоренето на празни приказки, което интровертите избягват. Вместо това, те предпочитат да пренасочат повикванията към гласовата си поща, за да ги чуят, когато са заредени с достатъчно енергия и внимание, за да се посветят на разговора.

10. Те се презареждат, когато са сами

Всеки интроверт има лимит, когато стане дума за стимулация. Блогърът Кейт Бартолота казва, че ако си представим, че всеки от нас има чаша с енергия, при интровертите повечето социални взаимодействия отнемат малко количество от нея, вместо да добавят такова, както при екстровертите.