Ще ви представим няколко навика, които според някои са полезни, други ги правят само защото са свикнали, но те всъщност увреждат мозъка. Ето защо е най-добре да спрем да правим тези неща:

1. Без закуска – хората, които не закусват, понижават нивото на кръвната си захар. Това води до недостатъчно снабдяване на мозъка с хранителни вещества, което пък става причина за дегенерацията му.

2. Преяждане – то предизвиква втвърдяване на мозъчните артерии, което води до намаляване на умствената му сила.

3. Пушене – то причинява множествено свиване на мозъка и може да доведе до Алцхаймер.


4. Прекалена консумация на захар – многото захар ще спре усвояването на протеини и хранителни вещества, и ще причини недохранване. Освен това, не е изключено да повлие в негативна посока на мозъчното развитие.

5. Замърсяването на въздуха – мозъкът е най-големият потребител на кислород в тялото ни. Вдишването на замърсен въздух намалява доставянето му до мозъка, вследствие на което намалява мозъчната ефективност.

6. Лишаване от сън – сънят осигурява почивка на мозъка. Ето защо дългосрочното лишаване от сън ще ускори смъртта на мозъчните клетки.

7. Покриване на главата по време на сън – спането с покрита глава повишава концентрацията на въглероден диоксид и намалява тази на кислорода, което може да доведе до увреждане на мозъчните ефекти.

8. Мозъкът ви работи, когато сте болни – работата или ученето, докато сте болни може да доведе до понижаване ефективността на мозъка, както и да го увреди.

9. Липса в стимулирането на мисълта – мисленето е най-добрият начин за обучаване на мозъка ни. Липса в стимулирането на мисълта, може да причини мозъчно свиване.

10. Да говорим рядко – интелектуалните разговори насърчават ефективността на мозъка, така че... говорете!