Мъдри хора са казали, че пътят към успеха винаги е осеян с провали. Провалът пък винаги е придружен от известна доза срам, смут и резил. Животът обаче е устроен така, че ежедневно да ни подготвя за моментите, в които се налага да изживеем подобни неприятни емоции. Това се случва благодарение на малките неловки ситуации, в които ежедневно попадаме. Ето 10 от тях, които познаваш доста добре:

1. Засичаш се с познат в градския транспорт

И не искаш да си говориш с него, но се налага. Това е онзи момент, в който сънена, подпухнала и без грим се качваш в претъпкан автобус в понеделник сутрин и случайно до теб се оказва онзи... Как му беше името? Братовчедът на най-добрата приятелка на сестра ти, с когото се запозна преди две седмици на някакво домашно парти. Не върви да не се поздравите, но и няма какво да си говорите в продължение на цели 5 спирки. Ето започва едно дълго и подробно обсъждане на прогнозата за времето. Книгата ти явно ще почака.

2. Ходиш с размазан грим

Отделила си цели два часа и половина, за да изглеждаш прекрасно тази петък вечер. Излизаш с приповдигнато настроение и самочувствие на принцеса. Музика звучи в ушите ти, всички погледи са върху теб. Това е защото си неотразима. Или защото... О, не! Не, ама да. Имаш огромно червено петно от размазано червило върху брадичката и то без дори някой да те е целувал все още. Няма страшно. И без това вече цялото ти лице е червено от притеснение.

3. Случайно се натъкваш на бившия

Скъсали сте преди 6 месеца след три годишна връзка, кратък съвместен живот и едно куче, което си остана у тях, защото той си го искаше още от самото начало. Не си го виждала след раздялата, само си чувала слухове за новата му руса приятелка от Харманли, която се занимава с йога и благотворителност в свободното си време. И се казва Рейчъл. За първи път излизаш с ново момче след раздялата и хоп! Точно в тази вечер го засичаш. Да, с Рейчъл е. Не, не е хубава. Разбира се, че не. И все пак тайно я снимаш и пращаш снимката на двете си най-добри приятелки, за да потвърдят това.

4. Изпадаш в неуместен и неконтролируем изблик на смях

Някой казва нещо за наскоро починалата си котка, но в главата ти се заражда нелепа асоциация със съвсем друга случка, която се оказва доста забавна. В следствие на това не успяваш да се удържиш и прихваш в истеричен смях за потрес, ужас и стъписване на всичко живо наоколо. Сега ти си злата, а всички останали са съпричастни. Не стига че разказвачът на историята ти е смъртно обиден, но и никакви извинения тук не работят. Кофти.

5. Неволно целуваш някого по устните

Първа среща с родителите на момчето, което обичаш (и тайно искаш да му родиш 4 деца. Незабавно. Но той още не знае това.) Оказва се, че са отворени, любезни и дружелюбни хора, които посрещат топло своите гости. На входа бащата те хваща с две ръце и тръгва да разменя дружески целувки с теб, но не става ясно коя страна трябва първо да подадеш и от прекалено въртене на глави и маневри накрая почти се целувате уста в уста, което определено не се вписва в представата ти за перфектно начало на вечерта. Нищо, де. Може да са някакви хипари, на които не им пука от нищо...

6. Напиваш се от една бира

В събота по обед решаваш да отидеш за хляб, но по пътя срещаш съседа си Жоро, който тъкмо се е завърнал от Щатите и ти предлага да пиете по бира на въздух в парка. Ти му казваш, че си на кафе и ти е рано за бира, но се съгласяваш да се видите. След половин час седиш с празна бутилка под упорит слънчев пек и се чудиш как е възможно да ти се вие свят само от една бира. Искаш да се прибереш, но се тревожиш, че ще залитнеш, ако станеш и затова не мърдаш, а той предлага да вземе по още едно.

7. Спъваш се и падаш

Пролет е. Захвърляш любимия си чифт високи обувки и слагаш удобните си кецове, с които можеш да пребродиш планини. Почти ти идва да си свиркаш от удоволствие, когато, без абсолютно никаква причина и в отсъствието на всякаква логика, се спъваш и падаш по нос на паважа. Слава богу, че никой не те видя. В същия момент симпатичният нов съсед, по когото тайно си падаш от две седмици изниква пред теб, докато си още на земята и подава дружелюбно ръка за помощ. Чудиш се да се радваш ли или да се разплачеш.

8. Разказваш виц, на който никой не се смее

Определено една от най-неловките ситуации е тази. Не стига, че така или иначе не си добра във вицовете, но тъй като цяла вечер само такива се разказват от всички, решаваш да рискуваш. Тъкмо с приповдигнат глас приключваш историята, радостна, че този път не си забравила финала, както обикновено се случва и настъпва неловка тишина. Само един човек се засмива доста изкуствено, което тотално те отчайва, но решаваш, че вицовете са за скучни хора и си поръчваш още едно, докато някой след теб взривява компанията с върховния си хумор.

9. Не запомняш името на никого в компанията

Винаги си била разсеяна и никога не си могла да помниш имена. Особено, ако се налага да се запознаеш с 10 човека за 5 минути. Кой изобщо очаква това от нормален човек, който по цял ден ходи на работа и има истински, макар и двама, верни приятели? Както и да е. Рано или късно при ново запознанство винаги настъпва тягостният момент, в който се налага да се обърнеш към доскоро непознатия човек по име, но просто не си спомняш какво беше то. И се почва едно очакване да засечете погледите си, подвикване на „ей“ няколко пъти, което кара всички да се обръщат, подсвиркване, побутване... Абе, неприятна работа.

10. Без да искаш, наплюваш събеседника.

Да, ясно е, че жените сме божествени създания, които не ходят до тоалетна и не слюноотделят, но понякога, за жалост и това се случва. Разгорещен разговор, възторжена размяна на реплики, гениално хрумване, което напира да излезе из изящно начервени устни и точно тогава се случва неизбежното. Няколко едри капки слюнка прелитат към лицето на събеседника. Единственото, което ти остава в такъв момент, е да се заблуждаваш, че никой не е забелязал, а другите – да поддържат тази твоя заблуда с отсъствието на какъвто и да било коментар относно случилото се. Стига избърсването на лице с ръкав да не го броим за коментар.