Много е трудно да се даде точна дефиниция на понятието "истински мъж". Според някои жени, то е мит, отпределя някакъв изчезнал вид или изобщо е измислено от разказвачите на приказки. 

Мъжете, от друга страна, се делят на два вида: тези, които мислят, че са истински мъже и тези, които смятат, че са много далеч от това определение. Истината е, че и двата вида грешат. 

Но как да познаем дали един мъж е истински зрял мъж? По действията! Определено те коренно се различават от типичното момчешко поведение, което сме свикнали да виждаме навсякъде. 

Ако се чудите, дали излизате с истински мъж, ето нещата, за които да следите:

1. Един истински мъж обича и уважава жената до себе си такава, каквато е

Той обича не само нейното тяло и красота, а цялото й същество. Той осъзнава, че тя има недостатъци, но не се опитва да ги променя. Обича я такава, каквато е. Той вижда вътрешната й красота, защото осъзнава, че външната е само временна. Отнася се с нея като с дама, с достойнство и уважение. Той няма против да готви за нея, да я води на вечери, да плаща сметките. Очаква същата обич и уважение и от нея. 

2. Той се отдава пълно на връзката си с нея

Той не изневерява. Той е верен партньор, който осъзнава, че връзките имат както добри, така и лоши моменти. Цени добрите и не се бои от лошите. Не бяга, при най-малкия проблем, а се бори за разрешаването му. Истинският мъж е верен и отдаден на връзката и очаква същото от своята избраница. 

3. Той защитава жената до себе си, физически и емоционално

Не, че тя не може сама да се грижи за себе си. Той просто е до нея, в случай, че има нужда от допълнителна грижа. Той е там, за да я успокои, да и помогне да се почувства по-добре, дори не се притеснява да удари някого, ако е нужно. Въпреки това, той винаги първо мисли, а после действа. Действията му са внимателно премерени и никога не включват обида на друг човек. 

4. Истинският мъж изпълва своята партньорка както емоционално, така и сексуално

Един мъж осъзнава, че по-голямата част от връзката се състои от не физически и не емоционални дейности. За това той, освен комплиментите, които й прави, за да я накара да се почувства секси и желана, той коментира с нея сериозни теми, прави планове за бъдещето, шегува се с нея. Той показва загриженост, интелигентсност, чуствителност. 

5. Истинският мъж поема инициативата - той е водещият

Истинският мъж не чака жената до него да поеме инициятивата във връзката. Той осъзнава значението на думата "силната половинка". Той е инициативен, идеен и не се притеснява да взема решения. Повечето мъже оставят жената да взима основните решения, защото не искат да бъдат критикувани. Истинският мъж няма тези проблеми и не се притеснява да е водещият във връзката.

6. Истинският мъж няма проблем да взима трудни решения

Един истиснки мъж няма проблем да взема решенията във връзката. Той в никакъв случай няма да остави партньорката му да решава всичко, отнасящо се до взаимоотношенията му. Той знае, че мъжът е водещата фигура, но в никакъв случай, няма да се опитва да контролира жената до себе си. Той ще опита да съобрази решенията си с нейните възгледи, за да може и двамата да са доволни. Той е гъвкав. Ще се опита да подобри ситуацията, вместо да държи да стане на неговата.

7. Поема отговорност за действията и думите си

Истинският мъж се познава по това, че умее да поема отговорност за действията си. Той никога няма да се опита да прехвърли вината за грешката си на някой друг. Той осъзнава, че когато човек е направил грешка, най-нормалното нещо е да се извини. За него няма проблем да каже "Съжалявам", защото знае, че това няма да го направи по-малко мъж, а напротив - ще го направи по-достоен човек. Така той демострира увереност, кураж и способността да признава грешките си, търсейки начин да ги поправи. 

8. Истинският мъж винаги казва това, което мисли

Той никога няма да си замълчи, когато нещо не му харесва. Той винаги казва това, което мисли, без да се притеснява от ответната реакция. Той няма проблем да говори с жената до себе си по неудобни въпроси, няма проблем да направи забележка, когато е нужно и дори да поспори, когато нейното мнение се разминава коренно с неговото. Това не означава, обаче, че той се държи с нея зле. Напротив. Всичко това той прави с нужното уважение, без да я кара да се чувства зле, че са на различни мения. Казвайки това, което мисли, той очаква същото и от жената до себе си и след като обоснове мнението си е готов да изслуша нейното. 

9. Един истински мъж прави каквото е нужно, за да защити връзката си

Често се случва семейство, приятели и дори напълно непознати, да подхванат неудобни за двойката теми или коментари. Това води до създаването на напрежение, неудобство и некомфорт. В такива ситуации, истинският мъж се различава по това, че няма никакъв проблем да защити своята връзка, без значение пред кого. Това доказва, че той няма проблем с това да изразява чувствата  си в присъствието  други хора, да защити жената  до себе си и отношенията им. Това показва, че той е зрял мъж.

10. Истинският мъж има други страсти освен половинката си

Животът му е достатъчно динамичен, че да го държи зает през цялото време. Това означава, че той има поне една страст, освен своята половинка. Връзката не го определя изцяло. Той ще даде на жената до себе си нужното лично пространство, за да може тя да преследва своите собствени страсти и ще изисква същото от нея. Той е самоуверен и амбициозен. Истински мъж!