Ежедневно сме свикнали да се тревожим за неща, които всъщност май нямат никакво значение. Наистина. И осъзнаването на този факт определено освобождава. Колкото е ценно и необходимо да мислим за истински важното в живота си, толкова е хубаво и зареждащо да не се ангажираме с незначителното. Ето 10 маловажни въпроса, които просто можете да изхвърлите от главата си:

Какво си мисли еди-кой си

Прекалено много внимание и време от живота си отделяме на нещо прекалено абстрактно като мислите на някой друг човек. А и обикновено е трудно да подредиш нещата в собствената си глава, какво остава, ако тръгнеш да се ангажираш с чуждите? Ако всеки си мислеше каквото си иска, без да мисли за това какво другите си мислят в същия този момент, Земята щеше да е едно много по-добро място, където нещата от истинско значение, щяха да са важните.

Къде точно ще излезеш с приятели

Нали са ти приятели, има ли значение? Не, разбира се. Човешката история помни не една и две провалени срещи с грандиозен потенциал в себе си, заради претенции, изисквания и мрънкане по отношение на мястото, където да се проведат. Хората са важните, а не дали ги срещаш в кварталната градинка или на виенски бал. Всъщност, учени са доказали, че колкото по-префърцунено е едно място, толкова по-малко приятели ще срещнеш там.

Дали си на 29 или на 31

Склонни сме да си създаваме изкуствени тавани, бариери, граници, да се побираме в измислени форми и куп други неща, които целят да придадат организация на нещата, но всъщност нямат никакво значение. Едно от тях е възрастта. Разбира се, че баба ти не може да скача като теб и все пак дали си на 35 или на 29 не е от особено значение. Времето всъщност се измерва в действия, постижения, случки и събития, а не в години.

Коя е новата "Мис Дупе"

Колко струва сватбата на Благо Джизъса, на колко години е любовника на шумната съседка, коя е любимата секс поза на Бруно Марс? В английския казват “TMI” или „Тоо Much Information”. Kазано иначе – защо това се предполага, че би трябвало наистина да интересува някого? Клюките са нещо забавно и развлекателно. И това ще потвърдят всички дами, без онези, които леко ще излъжат. И все пак пикантериите около нечий чужд живот изобщо нямат значение.

Какво каза той преди сто години

Или всякакви събития, които никой вече не помни, защото са били актуални преди много, много, много време. Изобщо често сме склонни да се връщаме назад с тревоги, притеснения и стари изводи за нещата, а то времето си тече, хората се променят и много от отминалите случки нямат никакво значение за никого. Освен ако не си злопаметна кучка, разбира се. Тогава навярно ще имат значение за теб.

Кой какво е разбрал

В крайна сметка човек носи отговорност само за собствените си действия. Когато казваш или правиш нещо, твоето намерение не винаги съвпада с възприемането на другите хора за действията ти. Тоест, ти може да правиш нещо много хубаво, а някой да си мисли, че то е лошо. Или пък нищо да не правиш, но да те сочат с пръст. В такива случаи важна е истината, а кой какво е разбрал, чул и недочул, си е негов проблем.

Как изглеждаш на снимки

Първо, има хора, които просто не са фотогенични. Това не значи, че са грозни. Второ, има хора, които изобщо не са красавци, но са супер симпатични и другите ги обичат. Трето, има снимки, които просто не стават и четвърто - често човек е склонен да прекалява с вторачването в собствения си образ. За добро или зло фейсбук ни кара да го правим непрекъснато, а всъщност това няма никакво значение. 

Коя е столицата на Белиз

Това, че не знаеш много неща, не те прави глупав човек. В крайна сметка всеки знае нещо, което друг не знае. При всички положения е много по-добре да кажеш, че не си запознат с нещо, дори то да изглежда ясно за всички останали, пред това да се тревожиш, комплексираш и паникьосваш от всеки пропуск в общата си култура. Тя се трупа цял живот. Няма никакво значение, че не знаеш еди какво си, ако си живееш добре. И е много по-ценно да можеш да кажеш „обичам те“ пред това да решиш кръстословица сам.

У нас, или у вас

И тук не става дума само за това, че и в двата случая любов ще има. Ако нещо е тръгнало да се случва изобщо, то ще се случи, както и да подредиш обстоятелствата. Казват, че малките детайли са от значение и сигурно е така, но понякога няма особено голям смисъл да се фиксираме върху всяка една подробност по пътя към конкретна цел. Ако си в Рим, все тая дали ще обядваш пица или паста. Ти си там и е страхотно. Изпадането в дребнавости често трови еуфорията от същественото. Кому е нужно?

Размерът

Ок, тук винаги има спорове, но все пак количеството никога не може просто ей така да компенсира качеството. Възможно е да имаш много неща, но да ти убягва същественото. В такъв случай изобилието е просто цифра и на практика няма особено значение. Не колко вино ще изпиеш, а какво е въпросът. Не колко приятели имаш, а кои са те. Не колко широко е у вас, а уютно ли се чувстваш там. Разликите между важното и маловажното са прости и осезаеми. И приоритизирането на едните за сметка на другите всъщност далеч не е трудно.