Случва се да се скарате със съпруга си. Колкото и да е лют спорът, има неща, които никога не трябва да изричате.

Ето списък с 10 от тях:

1. "Искам развод."
Когато се разгорещите, е възможно да кажете неща, които не мислите. Да поискате развод е от онези неща, които макар и да бъдат простени, трудно се забравят и разрушават доверието.

2. "Не съм ядосана."
Щом е така, защо отправяте заядливи коментари, блъскате вратата и се преструвате, че другият не съществува. Прикриването на емоциите не помага на отношенията. По-добре да говорите за тях, отколкото да ги пренебрегвате.

3. "Същият си като баща си!"
Вероятно говорите за негативните качества. Това изречение автоматично ще го накара да заеме дефанзивна позиция.

4. "Ти си... (негативно прилагателно)!"
Обидните думи са грозно нещо. Често нараняват и карат другия да се чувства уязвим.

5. "Виж, децата плачат!"
Спрете! Преди да продължите да четете, запомнете следното. Никога не трябва да се карате пред децата си. Ако ги използвате, за да спечелите скандал, ще им навредите.

6. "Винаги закъсняваш, никога не миеш чиниите."
Изтрийте от речината си думите като "винаги" и "никога". С тях показвате, че нямате никакво доверие в партньора си. Никога не обобщавайте така.

7. "Ти си виновен!"
Никога в живота вината не е само на единия. Поемете отговорност и си признайте грешките.

8. "Вече не ме обичаш!"
Така и така се карате, не изричайте неща, за които ще съжалявате. Уважавайте чувствата на другия. Ако опитате да изместите фокуса от скандала и да се изкарате жертва, няма да решите проблема.

9. "Защо не се държи повече като... (нечие име)?"
Никога не сравнявайте половинката си с друг човек. Знаели сте и хубавите и лошите страни, когато сте се омъжили. Много често хората изглеждат идеални само отстрани. Всеки си има недостатъци.

10. "Майка ми ме предупреди за това!"
Грешка е да намесвате друг човек в скандала. Още по-зле е когато този човек е майка ви. Ако кажете на партньора си подобно нещо, ще си помисли, че майка ви не го харесва и това още повече ще усложни тези и без това трудни отношения.


Само защото сте използвали някоя от тези фрази не значи, че всичко е загубено. Можете да се промените. Спрете и поискайте прошка. Поставете си за цел да не повтаряте грешката. Никоя статия, вестник или ръководство няма да ви помогне да подсилите брака си, ако не прилагате наученото. Комуникирайте помежду си. Бракът е най-важната връзка, която някога ще имате, затова трябва да полагате усилия да я запазите.