Има толкова много митове и заблуди, касаещи маските за коса, че ви е трудно да решите на какво да се доверите?! Искате да освежите косата си, но се въздържате по ред причини? Ето няколко съвета:


Dama.bg ще разсее всичките ви притеснения относно маските за коса и ще ви информира за това, което наистина трябва да знаете. Истината е, че дори да се подстригвате редовно и да използвате качествени шампоани, се нуждаете и от маска за коса.

1. Трябва да използвате маска за коса веднъж седмично
Косата ви може да изглежда относително здрава, но смяната на сезоните се отразява негативно върху нея. Ако я боядисвате, се налага да полагате допълнителни грижи за поддръжката й. Използвайте маска веднъж седмично, за да осигурите на косата си влагата, от която се нуждае. 

2. Не всички маски са еднакви
Не използвайте различните маски за коса по един и същи начин. Винаги четете упътването. Някои маски са леки и подходящи за ежедневна употреба, а други са по-тежки и не е препоръчително да се използват повече от веднъж седмично. Също така има разлика във времето, необходимо за действието им. Някои маски се оставят само за около 1-2 минути на косата, а други се държат повече от 30 минути. Вашата задача е да намерите маската, която наистина работи при вас.  

3. Може да нанесете маската и върху суха коса
Оставете маската да изсъхне за около 20 минути и я отмийте. Това е чудесна идея за неделя сутрин, преди да вземете душ. Но отново - прочетете предварително упътването на маската.

4. Може да спите с маската за коса
Ако косата ви е особено суха и изтощена, може да оставите маската да действа през цялата нощ. Покрийте с шапка за баня и изплакнете на сутринта. Косата ви ще стане копринено мека.

5. Не е необходимо маската да действа цял ден
Действието на маската не винаги отнема часове. Може да я нанесете на косата за около 2 минути, докато извършвате другите си дейности под душа, и пак да овлажните косата.

6. Маската не трябва да омазнява косата
Ако установите, че косата ви се омазнява по-интензивно след употребата на определена маска, означава, че тя е тежка за вашия тип коса. Винаги търсете маски, подходящи конкретно за вашия тип коса. Възможно е също така и да прекалявате с използваното количество. 

8. Винаги измивайте с шампоан след употреба на домашно приготвена маска за коса
Само така ще сте сигурни, че сте измили добре маската от косата си. Домашно приготвените маски, за разлика от готовите, се измиват винаги с шампоан.

9. Домашно приготвените маски са не по-малко ефективни от готовите
Основана цел на маската е да подхрани и хидратира косата. В хладилника ви има достатъчно продукти, които можете да използвате за целта. Често казват, че химически третираната коса се нуждае от по-интензивни маски, но домашните варианти са не по-малко полезни за възстановяването й. Киселото мляко, медът, зехтинът и яйцата са ваши първи помощници в подхранването на косата.

9. Срешете косата след нанасяне на маската
Правилото е същото като при боядисването. С помощта на широк гребен разнесете равномерно маската по цялата дължина. Така ще сте сигурни, че сте обхванали всички кичури.

10. Концентрирайте се върху върховете на косата
Краищата на косата имат най-голяма нужда от влага и подхранване. Концентрирайте се върху тях при нанасянето на маски и балсами.