За тези, които не знаят, Бутан е държава в Югоизточна Азия, намираща се на юг от Китай. Страна е известна с това, че е много малка, а жителите й са най-щастливите в света. Как бутанците успяват да постигнат мечтаното от всички ни щастие? Нека видим някои неща, които те правят.

1. Те постигат едновременно духовно и материално щастие

Тук, в западния свят, ние складираме нещата, които притежаваме. Щастливи сме, когато имаме най-новите модели iPhone или се обличаме по последна мода. Това не е правилният начин на мислене и той може да ни доведе до ненужен стрес и нещастие, когато не можем да си позволим тези неща. В Бутан хората позволяват на глобализацията да ги засегне, но са го направили по начин, който им позволява да балансират между материалните си притежания и духовността си. И това ги прави много по-щастливи. Те не се интересуват, че нямат най-нов телефон. Те са щастливи, защото са живи.

2. Те са сред страните с най-бързо развиващ се брутен вътрешен продукт

Когато хората правят пари, всички са щастливи. Брутният вътрешен продукт на Бутан расте непрекъснато през последните години. Като позволява на Индия да инвестира сериозно в хидроенергията й, Бутан бързо се превръща в богата страна, която няма нужда да полага някакви огромни усилия. Тук говорим за добро управление на ресурси.

3. Те не се интересуват от телевизия, радио или интернет

Нека си го кажем – това са неща, които ни карат да се чувстваме ужасно. По телевизията виждаме красиви хора, които правят купчини пари, което ни кара да ревнуваме и да се ядосваме. Обсебваме се и от социалните мрежи и се разстройваме, когато имаме малко харесвания във Facebook. Ето защо, когато не обръщаш внимание на тези глупости, животът е по-хубав.

4. 50% от страната е защитена като национален парк

Околната среда е нещо много важно за жителите на Бутан. Толкова, че половината от страната е обявена за национален парк. Горите, животните и околната среда са стриктно защитени. Неотдавна, жителите на Бутан обявиха, че 60% от страната ще бъде в безопасност от неща като обезлесяването, например. Тези грижи на хората за природата ги карат да се чувстват щастливи.

5. Повечето от тях са будисти

Будизмът е една от най-спокойните и най-щастливи религии на земята. Те вярват в кармата. Будистката версия на кармата е, че хората, които живеят добър живот, са по-близо до просветлението и са се преродили като по-добри същества. Това ги кара да живеят по-добре, да вършат добри дела един към друг и да бъдат добри хора. Когато хората не се „хващат за гърлата”, се чувстват много по-щастливи.

6. Те измерват своето щастие

Винаги е хубаво, когато правителството подаде ръка и помогне, но кога за последно ние наистина повярвахме, че нашето правителство иска да сме щастливи? В Бутан това не е нещо, за което хората се чудят. Тяхното правителство измерва щастието на страната, използвайки показател, който се нарича Gross National Happiness. Те не са перфектни в предоставянето на щастие на гражданите си, но фактът, че го признават и измерват, може би ги прави по-добри в поддържането на хората щастливи, отколкото други правителства.

7. Мястото, където живеят, е прекрасно

Бутан се намира в Хималаите и около 60% от нея е недокосната дива природа. Западните туристи ходят по тези места през ваканциите. Можем да си представим, че да живееш там е за предпочитане. Мирно, тихо и приятно – определено по-хубаво място от бетонната джунгла, с която се сблъскваме всеки ден в града.

8. Разликата между обикновените хора и кралските особени не е толкова голяма

Благодарение на тяхната изолационна тенденция, хората в Бутан са си много близки. При посещение, един журналист забелязва, че млад мъж играе баскетбол с група деца на общественото игрище. По-късно той се представил на мъжа и се присъединил към играта. Още по-късно, той открива, че човекът всъщност е принцът на Бутан. Този вид близост между високите и ниските класи вероятно помага на всеки да се чувства щастлив.

9. Те са добре отпочинали

Според националните проучвания, около 2/3 от хората в Бутан спят най-малко по 8 часа. Това е много по-добре от повечето страни. Ползите от съня за щастието, продуктивността и пълноценното здраве са отдавна известни. Стремежът на хората всяка нощ да получат поне по 8 часа сън е нещо, което те правят различно.

10. Те имат по-малко замърсяване

Един от „страничните ефекти” на това да бъдеш толкова екологичен е по-малкото замърсяване, в което хората живеят. В страната има някои замърсители като автомобилите, но не и километри фабрики и предприятия, които причиняват огромни щети. Това прави въздуха, водата и земята много по-чисти. Все пак има причина областите на недокоснатата дива природа да са толкова красиви и желани. Те не са замърсявани с вреди химически изпарения.



Като цяло Бутан е нова страна за света. Хората там са избрали да останат изолирани дълго, след като всички други са предпочели интегрирането в света. Това им позволява да имат някои по-стари ценности, които могат да ни се сторят и странни, предвид днешните стандарти. Някои от тях може дори да не бъдат етично и морално правилни. Това не означава, че те не могат да ни научат на нещо.