Нуждаете се от изцяло нова перспектива? Искате да се развивате, но и да внесете малко свеж въздух в живота си! Затова ви предлагаме 10 лесни правила, които ще внесат балансирано разнообразие и свежест в света ви:


1. Бъдете спонтанни

Спонтанността има особен чар. Да направите точно това, което имате предвид точно в този миг. Без планиране или разубеждаващи опасения относно последствията. Кратки пътувания, посещение на увеселителен парк, на гости при приятели в другия край на държавата. Колкото по-често действате спонтанно, толкова по-лесно ще сте в състояние да „презареждате” живота си с положителни емоции и с добро настроение.

2. Станете доброволци

Дайте на самочувствието си нов тласък. Да споделите живота си и активно да помагате е не само полезно, но и изключително удовлетворяващо и духовно израстващо ви занимание. Независимо дали ще помогнете на някой, който събира дарения за някаква кауза, ще засадите дръвче или ще помогнете на някой дом за деца, възрастни или животни, ще доставите храни за бедните, ще посетите деца в болница или ще спонсорирате зоологическата градина в града ви. Възможностите са безброй, където и да се намира човек, стига да има желанието. Има много благотворителни организации, от които да получите нужната информация за възможните начини и каузи, които да подкрепите. Така, дарявайки част от времето и средствата си, можете да донесете щастие, както на нуждаещите се, така и на самите себе си.

3. Намерете си хоби

Дали ветроходство или плетене, голф или танци – няма значение дали ще е активен спорт, йога или колекциониране. Редовните и пълноценни занимания ни дават нужното равновесие – между душата и тялото. Едновременно ще срещнете хора, които споделят вашите интереси, а скуката и неразбирането ще са непознати за вас думи!

4. Дарете си приключение

Вие сте отегчени и имате нужда от промяна! Какво ще кажете да направите нещо, което не сте правили, дори и в най-смелите си мечти, или за което никога не ви е останало време? Скачане с бънджи, парашут, курс по латино танци или гмуркане, рафтинг или конна езда? Изгответе си кратък списък и се залавяйте с осъществяването му!

5. Бъдете креативни

Впуснете се в нещо ново. Посещавайте концерти, изложби, театрални постановки. Изострете сетивата си към изкуството и музиката. Те могат да бъдат вашият стимул, като ви помогнат да надхвърлите дори собственото си въображение. Абонирайте се за списание за изкуство, дайте шанс на нов стил музика. Не се знае, може и да преоткриете свой скрит талант или просто да се изненадате от това колко много любопитство се е крило вътре във вас.

6. Смейте се повече

Усмивката струва колкото хиляда думи. Усмивка заради прекрасното ухание, носещо се сутрин от пекарната до вас, усмивка от благодарност към куриера, който ви е помогнал с тежката пратка, или просто усмивка, за да покажете своето добро настроение. Бързо ще забележите, че една усмивка може да ви дари цялостно с положително отношение към живота.

7. Променете външния си вид

Без скалпел, разбира се! От известно време не харесвате нещо в себе си? Или просто искате да разнообразите вида си? Разходка по магазините, личен треньор във фитнеса, посещение в нов фризьорски или козметичен салон – всички те могат да ви донесат желания от вас стил и доза ексцентричност. И тъй като всичко наведнъж ще излезе твърде скъпо, може да започнете постепенно и последователно с вашата промяна. Не забравяйте, че преди всичко стои въпросът за качество! Определено си струва да инвестирате малко повече средства, що се касае за здравето и красотата ви. А и по-грандиозната разлика ще бъде забелязана от километри. Може да получите своето вдъхновение от страниците на някое списание, за да си придадете и щипка модерен привкус.

8. Прекарвайте повече време с приятели

Ако понякога се чувствате изолиран, то това чувство може да е породено от факта, че не прекарвате достатъчно време с други хора извън вашето по-тясно обкръжение. Отидете с приятели на кино, на ресторант, боулинг, дискотека или направете просто вечер на настолните игри. Това ще внесе настроение, ще ви сближи с приятелите и ще се отърсите от всички лоши емоции, натрупани за голям период от време.

9. Правете си почивки

Почти никога не успявате да се „възползвате” от обедната си почивка? Грижите се непрестанно за семейството си? Променете това. Възползвайте се редовно от полагащото ви се време за почивка – организмът се нуждае от кратко прекъсване и преустановяване на всички процеси – да релаксира и да презареди батериите си. Малко клюки с приятели, приятна разходка в парка или просто малко почивка – която ще отведе мислите ви в други светове. Нима не може да го направите? Приемете почивката си като задължение – планирайте и изпълнете!

10. Нахранете мозъка си

Пишете все по-рядко и по-рядко? Не намирате почти никакво време за четене? Последният път, когато мозъкът ви трябваше да направи нещо по-голямо, беше докато все още учехте? Решаване на кръстословици и судоку са класически начини да поддържате ума си зает. Има и куп други игри и приложения за смарттелефони, които носят още повече удоволствие. Дори и да не се превърнете в учен след няколко игри – то стойността на забавлението ще е неизмеримо.