Има много неща в живота ни, които не трябва да правим, но има и такива, през които всеки трябва да мине поне веднъж, преди да навърши 25 години.

Това е важна възраст. Докато 20-те години са годините на експериментите, ученето и грешките, то когато човек навърши 25, вече навлиза в съвсем нова фаза от живота си. Няма ги тийнейджърските драми и ежедневие. След 25 години човек вече се смята за възрастен и самостоятелен. Трябва сам да взима решения и да понася последствията от тях. Това може да е много стряскащо за някои, но ето 10-те неща, които човек трябва да направи до 25.

1. Инвестирай

Няма значение дали ще инвестираш в образованието си, на стоковата борса или в нещо друго. Важното е да вложиш парите си в нещо, което ще ти върши работа в бъдеще. Оналйн пазаруването и излизанията не се броят. Те са просто задоволяване на желания. Инвестицията ще те научи как да заделяш пари настрани и да бъдеш търпелива докато нещата се получат, което е много ценно качество. Ще бъдеш благодарна на себе си след време, ако от сега се научиш да оперираш с парите си така, че те да работят за теб.


2. Живей самостоятелно

Друго важно нещо, което трябва да научиш преди 25, е да живееш сама. Няма нищо, което да учи на самостоятелност и отговорност така, както това да се изнесеш от дома на родителите си. Живеейки сама, ще трябва да мислиш за сметките, поддръжката на жилището и осигуряването на храна. Звучи доста страшно, но това ще те на учи да се грижиш са себе си. Освен това самостоятелният живот дава допълнителна доза независимост, която на колкото и да си няма да намериш в бащиния дом.

3. Бъди сама

Въпреки че можеш да научиш много за живота, когато имаш сериозна връзка, когато си без гадже, можеш да научиш много за себе си. Когато имаш връзка, решенията, които взимаш, трябва да бъдат съобразени с човека до теб. Когато си сама обаче, решенията, които взимаш, са независими от другите хора и ти трябва да се съобразяваш единствено със себе си и собствените си желания. Това е времето, в което можеш да научиш много за себе си, за това какво искаш от живота и какво те прави щастлива. И най-важното, можеш да се научиш да бъдещ щастлива със себе си.

4. Стани доброволец

Определено да си доброволец е нещото, което може да промени начина ти на мислене. Често можеш да бъдеш доброволец на определена кауза или да помагаш на хора, които не са имали твоя късмет. Доброволческата дейност ще те научи още и че трябва да оценяваш повече нещата, които имаш. В допълнение, времето и усилията, които ще вложиш като доброволец, ще те научат как да се посветиш и ангажираш с нещо, без да очакваш нищо в замяна.

5. Да имаш връзка

Когато си млад, една връзка може да те научи на много неща: да обичаш, да правиш компромиси, да се доверяваш, да уважаваш партньора си, да не поставяш винаги себе си на първо място и още много други. Учи те и на нещата, които не трябва да правиш: да не бъдеш агресивен, да не съдиш другия… Както всичко в живота, връзките ни учат на ценни уроци и затова е важно за израстването на човек да има сериозна връзка поне веднъж, преди да навърши 25 години.

6. Спри с драмите

Годините, които завършват на 0 или 5, са тези, при които човек навлиза в нови фази от живота си и има нужда от промяна. Когато човек е на 25 години, той е  възрастен и никой и нищо не може да промени това. Както и никой не може да определя действията му. Преди да навършиш 25 години, отърви се от тийнейджърската драма, която си преживявала преди това. Детските проблеми като скандал с приятелка или чувството, че никой не те разбира, трябва да изчезнат. Обграждай се с хора със сходни на твоите цели, готови да ти помогнат в труден момент. Не се колебай да прекратиш връзки, които те правят нещастна или напрегната. И без излишна драма. Радвай се на живота си, без да го усложняваш сама.


7. Пътувай

”Светът е книга и тези, които не пътуват, прочитат само една страница”, казва Свети Августин. Пътуването извън дома, опознаването на нови места, срещите с нови хора и култури са изключително важни за изграждането на характер. Има толкова невероятни места, които да опознаеш. Пътуването ще разшири мирогледа ти и ще промени представите ти за живота. Пътуването е нещо, което можеш да правиш през целия си живот, но е добре да започнеш преди да си навършил 25 години, защото сега имаш повече свободно време, отколкото някога занапред ще имаш.

8. Бъди щастлива

Може би най-важното нещо, което трябва да научи човек, преди да навърши четвърт век, е как да бъде щастлив. Щастието понякога е трудно, особено когато имаш много проблеми. Но ако искаш да се доближиш максимално до столетието, трябва да се научиш да мислиш позитивно . Научно доказано е, че хората с позитивно мислене са много по-здрави както физически, така и психически и живеят по-дълъг и по-спокоен живот. За това колкото и да е трудно понякога, трябва да се научим да бъдем щастливи.

9. Тренирай 

Ако на 18 тялото ти е било красиво и стегнато, то с напредването на годините това се променя. Стресът, купоните и нездравословният начин на живот, който си водила напоследък, ще започнат да се отразява все по-негативно върху тялото ти. Ето защо е важно да започнеш да се грижиш за себе си колкото е възможно по-рано. Ако до 25 години си изградиш навиците да се храниш здравословно и да спортуваш, то вероятността на 50 да изглеждаш добре е много голяма. Пък и казват, че един навик се гради за три седмици, значи не би трябвало да е толкова трудно.

10. Научи се да управляваш финансите си

Като възрастен ти и единствено ти си отговорна за парите си и за това трябва да се научиш да боравиш с тях правилно. Трябва да знаеш колко пари печелиш и за какво ги харчиш. Трябва да си поставяш лични финансови цели и да се стремиш да ги постигаш. Парите могат да бъдат товар или предимство, всичко зависи от това как ги управляваш. Да управляваш правилно парите си може да има огромен ефект върху начина ти на живот дори и да не печелиш много. Все пак голяма част от богатите хора не са тези, които печелят много, а тези, които управляват добре парите си.

Това са съветите на Dama.bg, но ти спокойно можеш да съставиш свой списък с неща, които да направиш, преди да духнеш 25 свещички върху тортата. Важното е да бъдеш себе си и да намериш нещата, които те карат да се чувстваш добре и да водиш пълноценен и спокоен живот.