Без значение какви са обстоятелствата, разводът е тежък етап от живота. Той наранява теб, бившия ти партньор и децата ви. Дори, когато най-накрая успеете да продължите напред, ефектът на ехото от развода ви ще продължи да отеква в ежедневието на вашите деца и в зрялата им възраст. Дори най-приспособимото и гъвкаво дете ще чувства последиците от развода дълго след като вие и вашият екс партньор сте прежалили брака си.

Според психолога Джудит Уоулстейн, „най-голямото въздействие върху децата от развода идва между 15 до 25 години след него, когато навлязат в сериозна романтична връзка... те очакват, че тя ще се провали“.

Дали сте влюбен във възрастен, който е дете на разведени родители, или сте негов родител, или пък той е ваше заварено дете, има няколко неща, които да имате наум, когато обичате някого, преживял раздялата на създателите си:

1. Те не ви вярват

Да пробудите доверие у някого, чийто родители са разведени е трудно нещо... особено когато единият или двамата родители внезапно се окажат ненадеждни след развода. Когато дете на разведени родители загуби своята вяра в тях, доверието му към всички е подкопано.

„Доверието е голям проблем за моите момичета“, казва Холи, разведена майка на три дъщери. „Виждам колко е трудно за тях да се доверяват на мъжете. Техният баща е все още жив, но той не е говорил с тях от повече от 7 години. Дори, когато те се опитват да му се обадят, той никога не им отговаря“.

2. Те все още са наранени

Последствията от развода се усещат далеч в бъдещето и за някои възрастни с разведени родители, болката е все още реална.

„Още боли, независимо на колко години съм“, споделя Даяна.

3. Те имат нужда да знаят, че могат да разчитат на вас

Може би, таткото е пропускал уикендите, в които е трябвало да вземе детето при себе си. Може би, майката не е окуражавала сина си по време на неговите футболни мачове. Ако кажете, че ще бъдете там в 18 часа, бъдете там в 18 часа. Ако кажете, че ще изчистите гаража, тогава за Бога, изчистете гаража.

4. Те копнеят за яснота в чувствата – техните и вашите

Нека си го кажем: разводът е объркващ за възрастните, но е много по-объркващ за децата. Това може да накара замесените в него да потискат чувствата си и да живеят с постоянното усещане, че са наранени.

„Мисля, че моят партньор трябва да знае, че аз се нуждая от яснота в чувствата, моите и неговите. Да не говоря за чувствата си (и да усещам като че ли те не са чути или разбрани) е наистина стресиращо за мен, и мисля, че това идва, от части, от двете страни на моето семейство, в които не се говори за чувства, и от части, от развода и от всичкия хаос, които е свързан с това да не се обсъжда начина, по който се чувстваме”, разсъждава Ева.

5. Те мразят промените

Разводът е травматична промяна за всяко дете, което преживява раздялата на родители си. Детският безопасен, удобен балон внезапно се е пукнал. Като дете на разведени родители, аз знам, че усещането е като че ли изведнъж те разделят от единия от родителите ти. Прекарах по-голямата част от моя първи брак, изграждайки фалшиво усещане на сигурност за мен и моите деца, защото не исках те да преминат през това, през което преминах аз.

6. Те нямат идея какво представлява здравата връзка

Щастливият и здрав брак е изграден върху комуникация, уважение, благодарност, приемане, доверие и приятелство. Когато двойката се развежда, това е главно, защото техният брак е имал слаби основи. За много от децата на разведени родители идеята за здрава връзка може да бъде твърде изопачена.

„Моята представа за идеалното семейство понякога прилича повече на приказка, защото аз нямам основата, върху която да изградя очакванията си”, казва Анжела.

7. Те са обгрижващи

Много от децата на разведени родители често имат нуждата да станат емоционални утешители на ощетения родител. Тъй като най-често попечителството е присъдено на майката, много от тях се облягат върху децата си, търсейки емоционална подкрепа. Ако обичате някого с разведени родители, може би, ще се чувствате така, като че ли постоянно някой се грижи за вас. Това може да бъде симптом на връзка основана на зависимост, която вашият любим осъзнава или не осъзнава като такава.

8. Те може да са маниаци на тема контрол

Ако никога не сте били дете, чийто родители се напускат един друг, за вас ще е трудно да разберете, защо човекът, когото обичате, има постоянна нужда да контролира от близо всеки аспект от живота си.

„Мисля, че съпругът ми трябва да знае, че аз съм малък маниак на тема контрол. Живеейки като дете на разведени родители, много неща от моя собствен живот бяха продиктувани от „съдебно решение”, което аз никога не видях, написано от съдия, с когото аз никога не се срещнах. Така че, като възрастен, искам аз да контролирам живота си“, казва Моника.

9. Те тайно „вярват”, че връзката ви ще се провали

Вие трябва да знаете, че вашият любим човек дълбоко в себе си се страхува, че отношенията ви са обречени. Ако неговите родители не са успели да задържат връзката си, може би, и вие няма да успеете също. Това може да се прояви като конфликт, който те започват с вас без никаква основателна причина... дори само да установят, че вие оставате наоколо въпреки това.

10. Те искат връзката им с вас да е завинаги

Едновременно с техния най-голям страх от провал на отношенията ви, те наистина искат връзката ви да сработи и да е завинаги. Противоречието, което усещате в този, когото обичате може да бъде изразено като безпокойство, притеснение и дори отчаяние на моменти. Бъдете мили. Бъдете съчувствени. Разберете, че вашият любим човек наистина иска връзката ви да бъде здрава, а отношенията ви да преливат от щастие.

Не винаги е лесно да обичаш някого, чийто родители са разведени. Ако и двамата сте истински ангажирани с връзката си, стремете се да запазите ключовите съставки към щастливите и здрави отношения като ваша основа в общуването.