Предполага се, че семейството е нашият рай. Понякога обаче то може да ни причини най-голямата болка.

Има много съвети за това как да се разделим с токсично гадже или приятел, но как да си тръгнем от токсичен член на семейството?

Повечето от нас не могат просто да си тръгнат. Нито искаме да го правим, нито е правилният ход. Така че какво правим, когато член на семейството вгорчава живота ни? Как се справяме с нашите чувства, морала, объркването, предателството и болката?

Първо и най-важно, трябва да приемете факта, че не всяко семейство е достатъчно силно, за да бъде твоя подкрепа, при което да намериш спокойствие или при което да се прибереш вкъщи. Не всички семейни връзки са основани на респект, любов и подкрепа. Понякога „семейство” означава само кръвна връзка. Това е всичко. Някои членове на семейството ни издигат, други ни дърпат надолу. Второ, трябва да разберете, че токсичният член на семейството може да преминава през труден етап от живота си. Може да е болен, постоянно разтревожен или да му липсва любов и емоционална подкрепа. Такива хора имат нужда да бъдат изслушани, да усетят подкрепа и загриженост (въпреки че каквато и да е причината за техните проблеми, ти трябва да се пазиш от токсичното им поведение).

Ключът да се справиш с токсичен член на семейството винаги е различен, но има някои универсални методи, които трябва да запомниш:

1. Може да не е лош човек всъщност, но не е правилния човек, с който да прекарваш време всеки ден

Не всички токсични членове на семейството са дразнещи и незаинтересовани. Някои от тях включват хора, които се интересуват от теб, имат добри намерения, но са токсични заради техните нужди и начина им на съществуване, който те кара да правиш компромиси и да излагаш на риск щастието си. И колкото и да е трудно, трябва да се дистанцираш, за да имаш достатъчно място да живееш. Не можеш да разрушиш своето ежедневие, заради нуждите на някой друг. Това да се чувстваш добре трябва да бъде приоритет. Дори това да означава да прекарваш по-малко време с някого, да обичаш член на семейството от разстояние, да пуснеш някого завинаги или временно да се отдръпнеш от болезнена ситуация. Имаш пълното право да си тръгнеш и да създадеш здравословно пространство за себе си.

2. Токсичните хора често се крият умело зад пасивна агресия

Пасивното агресивно поведение има много форми, но главно може да се опише като невербална агресия, която се проявява в негативно поведение. Вместо открито да показват как се чувстват, правят коварни i  досадни жестове. Вместо да казват какво наистина ги тревожи, те намират тънки начини да те атакуват, докато не привлекат вниманието ти и те разтревожат. Това очевидно е ситуация на токсични отношения. Това показва, че този човек не комуникира открито с теб. Помни, че повечето здравомислещи хора нямат причина да бъдат пасивно-агресивни с теб, ако се чувстват сигурни да изразяват себе си. С други думи, те нямат нужда да се крият зад пасивната агресия, ако смятат, че няма да бъдат съдени и критикувани за това, което мислят. Затова покажи на членовете на твоето семейство, че ги приемаш такива, каквито са и че не са отговорни или задължени към твоите идеи и мнения, но ще се радваш да имаш тяхната подкрепа. Ако ги е грижа за теб, с удоволствие ще ти я дадат или поне ще направят компромис по някакъв начин. И ако те отказват и продължават със своята пасивна агресия, нямаш друг избор, освен да създадеш пространството, споменато по-горе.

3. Ще опитат да те тормозят, ако им позволиш

Винаги слушаме за училищните хулигани, но често най-големите хулигани са токсичните членове на семейството. А хулиганството никога не е ОК. Точка! Няма сила на Земята, която да дава право на някой да те напада. За съжаление, някои хора не могат да бъдат щастливи, докато не смачкат егото ти. Трябва да имаш силите да отстояваш себе си. Не им давай свобода на действие. Никой няма силата да те накара да се чувстваш зле, докато ти не му дадеш тази сила. Изисква се голям кураж да се опълчиш на враговете си, но се изисква повече да се опълчиш на приятел или на семейството си. Понякога хулиганството идва от този, от който най-малко очакваш. Бъди наясно как най-близките ти хора се отнасят с теб и бъди нащрек за подлите им постъпки. Когато е нужно застани срещу тях - каквото и да коства да дадеш на себе си възможността да израстеш и да станеш този, който наистина си.

4. Да се преструваш, че техните токсични навици са ОК, не е ОК.

Ако не си внимателен, токсичните членове на семейството могат да направят своето негативно отношение към теб перманентно, защото е по-лесно да ги заглушиш, отколкото да слушаш тяхната кисела риторика. Не бъди глупав! Краткосрочното облекчение е равно на дълготрайна болка за теб в такива ситуации. Токсичните хора не се променят, ако бъдат толелирани. Трябва да решиш oще в тази секунда да спреш да се влияеш от техните лоши настроения. Спри да ходиш на пръсти около тях и да им прощаваш постоянното воюване. Никога не трябва да се примиряваш с постоянната драма и негативизъм. Ако някой от твоето семейство, който е пълнолетен, не може да бъде отговорен, надежден, възрастен, е време да говориш с него и да го свалиш на земята.

5. Не трябва да пренебрегваш себе си, само защото те го правят

Грижи се за себе си всеки ден! Сериозно, ако си принуден да живееш или работиш с токсичен човек, се убеди, че имаш достатъчно време да си почиваш и възстановяваш. Да играеш ролята на сериозен отговорен възрастен в токсична атмосфера е изтощаващо и ако не си внимателен токсичността може да ти се отрази. Токсичните членове на семейството могат да те държат буден нощем, задавайки си въпроса ”Правя ли правилното нещо? Наистина ли съм толкова ужасен, за да ме презират толкова? Не мога да повярвам, че тя направи това. Толкова съм наранен!” Такива мисли те карат да агонизираш седмици, месеци, дори години. Понякога това е целта на токсичните членове на семейството - да те изкарат извън релси и да те изкарат луд. Защото често те нямат идея защо се чувстват по начина, по който се чувстват и не могат да виждат през своите емоционални нужди…. И докато не можеш да контролираш техните действия, е важно да се грижиш за себе си и да останеш концентриран, да се чувстваш здрав и готов да живееш позитивно в негативна среда - внимание, медитация, молитви и ежедневни упражнения вършат чудесна работа!

6. Ако тяхното токсично поведение стане физическо, трябва да се обърнете към съответната институция

Ако си преживял физически изблици на гняв в своето семейство и си опитал да го преглътнеш…Ако си простил и си се преборил …Ако прекарваш години, крепейки се на нотките на вяра и надежда, дори когато дълбоко в сърцето си знаеш, че тези нематериални неща върху които се гради любовта никога няма да се върнат… И особено ако стоиш като бариера между грубиянин и някой друг… Ти си герой! Но сега е време да станеш героят на своето бъдеще. Достатъчно! Ако някой е физически агресивен, той нарушава правилата и трябва да понесе последствията от своите действия.

7. Въпреки че е трудно, не трябва да приемате токсичното им отношение лично

Те са, не ти! Знай това! Токсичните членове на семейството вероятно ще опитат да подметнат, че ти си направил нещо грешно. И защото бутонът за чувство за вина е доста голям при повечето от нас, дори предположението че сме направили нещо грешно може да нарани нашата увереност. Не позволявай това да ти се случи. Запомни - когато не приемаш нещата навътре, получаваш огромна свобода. Повечето токсични хора се държат негативно не само с теб, а с всички, с които контактуват. Дори когато ситуацията изглежда лична, дори когато се чувстваш обиден, често няма нищо общо с теб. Действията и думите им, са изцяло базирани на собствените им мисли.

8. Да мразиш някого единствено носи токсичност в твоя живот

Както Ганди е казал

„Принципът „око за око” ще направи целият свят сляп”

Независимо колко зле се държи член на семейството, не позволявай злобата да намери място в сърцето ти. Да се бориш с омразата, те наранява повече. Когато решиш да мразиш някого, автоматично започваш да копаеш два гроба: един за врага ти и един за теб. Злобата е за тези, които настояват, че дължат нещо. Прошката, от друга страна, е за тези, които са силни и умни достатъчно, за да продължат напред. В крайна сметка, най-доброто отмъщение е да НЕ бъдеш като човека, който те е наранил. Най-сладкото отмъщение, е да живееш добре, по начин, който носи мир на сърцето ти.

9. Хората се променят и някои токсични семейни отношения могат да бъдат поправени

Разрушаването на доверието, което се случва на почти всяко семейство в даден момент, е съществен елемент, който помага да разбереш, че доверието може да бъде възстановено, при положение, че и двете страни са склонни да работят здраво за своето самоосъзнаване. Всъщност, в този момент сякаш връзката ви се е превърнала в прах, но имате възможността да я поправите. Това е болезнена работа и болезнено бреме и стимулът ще изчезне, ако мислиш, че загубеното доверие не може да се върне. Но ако разберете, че нивото на доверие спада и се покачва през целия живот, ще намерите сила да упорствате, да чакате и в крайна сметка да израснете заедно. Но са нужни двама. Не можеш да го направиш сам.

10. За съжаление, понякога единственото, което може да направиш, е да си тръгнеш завинаги

Всичко друго настрана, това е твоят живот. Не можеш да контролираш всички неща, които токсичните членове на семейството ти причиняват, но можеш да решиш да не ги търпиш повече. Можеш да решиш да не позволяваш техните действия да нахлуват в твоето сърце и съзнание. И най-вече можеш да решиш до кого да вървиш утре и кой да остане в днешния ден. В един перфектен свят, ще бъдем способни да оправяме отношенията си с токсичните членове на семейството, но както знаете светът не е перфектен. Полагай усилия да запазваш нещата цели, но не се страхувай да си тръгнеш и да постъпиш както е най-добре за теб.