На каква възраст смятате, че човек се превръща във възрастен? Когато завърши училище? Когато си намери работа? Когато ипотекира имуществото си? Когато стане на 18?

В днешно време възрастта е относително малък признак за това колко сме пораснали и зрели. Докато някои 18-годишни вече са постигнали световно господство, нюх за международен бизнес, брак и бебета, има и 30-годишни, които все още не са направили някои от големите стъпки, които зрялата възраст изисква.

Вероятно да бъдеш възрастен не зависи от възрастта ни, а по-скоро от това, което сме направили, което сме преживели, от начина, по който мислим. За всички млади дами, които работят върху усъвършенстването си като възрастни, ето няколко неща, които трябва да направите.

1. Създаване на навици за грижа за кожата

Това е единствената кожа, която някога ще имаме. Като такава, сега е времето да започнем да се грижим за нея. Да, вече трябва да спрете да си лягате със спирала...

Не трябват кой знае какви усилия – просто свалете грима си преди лягане, инвестирайте в някакъв крем и се погрижете за порите си. Това ще ви поддържа свежи, когато се изправяте пред стресови ситуации в живота си като възрастен.

2. Инвестиране в професионален грим

Това се съчетава перфектно с навиците за кожата. Не трябва да си взимате нещо от големи скъпи магазини, но е време да зарежете безплатните мостри от списанията и да инвестирате в нещо по-подходящо за нуждите ви.

Ако имате време, посетете професионален гримьор и поискайте да ви гримира с най-добрите продукти. Така ще разберете какво се вписва в бюджета ви и ще се изненадате какви сделки могат да ви бъдат предложени при избора на гама от нови продукти.

3. Подходящи обувки

За съжаление, не може да носите евтините си кецове, които сменяте на два месеца, завинаги. Това, разбира се, не означава да ги изхвърлите или да се откажете от тях, но ще бъде добре да направите кратка (или пък по-дълга) обиколка по магазините в търсене на нещо ново. Може да бъдат ботуши от естествена кожа или чифт стилни черни токчета, на които да разчитате за предстоящи интервюта и бизнес срещи. Те ще издържат много повече от фалшивите велурени гуменки, които сте имали, когато сте били на 16.

4. Посещение при добър фризьор

Това е нещо подобно на грижите за кожата. Само косата ви ще се запазите толкова дълго време, така че се отнасяйте с нея с колкото се може повече любов. Заедно с балсамите, маските и маслата, които ползвате обикновено, отделете време и за редовни посещения при фризьор.

Освен че добрата прическа и редовното миене на косата са много добра идея, това е и начин да се поглезите. Да се оставите в ръцете на някой друг, четейки списание или пиейки кафе, докато той се бори със заплетените ви краища, е точно това, което ви трябва.

5. Редовни посещения при личния лекар

Нещо ви боли тук или пък сърби там, но вече не можете да разчитате на родителите си да ви заведат на лекар. Трябва да намерите време и да проверите тези подутини и бучки, и да запазите тялото си във форма.

Нито губите времето на някого, нито ще ви отнеме цял ден и да, можете да отсъствате от работа по медицински причини. Също така не забравяйте да се прегледате за рак на гърдата, ако чувстване нещо нетипично. Имате страхотен бюст, грижете се за него!

6. Опознаване на сексуалността 

Е, дами, сигурно сте водили този разговор, когато сте били на 15. Чели сте какви ли не листовки, участвали сте в беседи на сексуална тематика. Е, вече е време да опознаете сексуалността си.

Ако сте доволни от презервативите, добре. Бъдете достатъчно смели да влезете в магазин и да ги купите с гордост, отколкото изкусно да ги криете под списанието. Ако сте почитатели на хапчето, се уверете, че се чувствате комфортно в своята рутина и настройте телефона си да ви напомни, ако случайно пропуснете нещо.

7. Приемане на менструацията

Да, всички я мразим, всички ни боли и да, тя идва в най-неподходящото време на света. Но тя идва и всеки месец, така че ако все още не сте, то вече ще ви се наложи да свикнете с нея.

Запасете се с горещо шише, тампони и шоколад, и се научете да устоявате на изкушението да плачете цяла седмица. Бъдете една от жените от рекламите и се радвайте на живота.

8. Ограничете висенето в социалните мрежи

От сега нататък социалната мрежа ще бъде в основата на бъдещите ви приятелства и работни места. Научете се да не хленчите в интернет.
Дръжте аканунта си в Twitter личен и спрете да се оплаквате от колегите си във Facebook. Споделете някои щастливи снимки и поддържайте контакт с хората, които обичате, но знайте, че вече не сте тинейджър и някои неща не трябва да са същите.

9. Спестяване

Студентски дългове, заеми, кредитни карти – всичко идва към вас. Веднага щом получите първата си заплата, я разделете между разплащателните и спестовните сметки. Не е нужно да заделяте много, а по-често. Всяка малка сума помага в изграждането на ипотечен депозит, за наема за първия ви апартамент или за други вълнуващи неща, които сте планирали.

Започнете изграждането на кредитен рейтинг, като финансирате нова електроника или кола, или подпишете договор за мобилен телефон. Започвайки отсега, ще имате повече от няколко години, за да подредите и поддържате вашият зает, скъп живот на възрастен.

10. Откриване на това с какво искате да се занимавате

Истинско бедствие е да нямате представа какво искате да правите в живота си. Освен това, също недопустимо е да се заклещите в някаква работа, която дори не харесвате, докато решите какво наистина искате да правите. Но все пак, сега е времето да опитвате различни неща и да започнете да формирате представата си за това, което искате да работите, за кариерата си.

Започнете с проучване на мечтаната работа, прегледайте обяви за работа и вижте какви умения и опит са необходими, за да се стигне до мястото, където искате да бъдете.

Прочетете книги за избраната сфера, изградете нови контакти и започнете на боравите с мрежата така, че когато най-накрая решите да направите важния скок към мечтаната работа, да имате най-добрата възможна основа.