Има момент, в който се обръщаме назад и виждаме всички отминали неща в живота ни, за които съжаляваме. Нещата, които сме направили, а не е трябвало. Тези, които не сме направили, а е трябвало. Нещата, които сме казали. Хората, които сме оставили да си отидат. Истината е, че част от съжалението, което изпитваме, е дошло от близките ни, които са подсилили това чувство в нас. 

Живота е кратък и да го живеем, съжалявайки за нещо, което е минало и няма как да променим, е пълна загуба на време. Човек се учи от грешките си и единственото, което можем да направим, когато сгрешим е да си вземем поука и да продължим напред, без съжаление. 

Ето 10 неща, за които никога не бива да съжаляваме:

1. Избрали сте грешната специалност в университета

Учили сте икономика, а работите нещо в сферата на информационните технологии? Няма проблем. Специалността, която избирате в университета не е задължително нещото, с което трябва да се занимавате до края на живота си, нито определя какви сте. Не съжалявайте, просто приемете това, като плюс и извлечете максимума знания, които можете.

2. Взели сте грешното решение, когато става въпрос за обучението

В днешно време, живеем с мисълта, че след гимназията, задължително трябва да кандидатстваме в университет, за да имаме успехи в бъдеще. Това е пълна лъжа. Успехът се определя от личностните качества на човек, а не от наличието или липсата на диплома. Естествено изборът, който сте направили, ви определя като човек сега и за това никога не бива да съжалявате за него. 

3. Препиването миналата вечер

Всеки от нас има вечери, след които се буди на следващата сутрин, съжалявайки за количеството алкохол, което е изпил, молейки се да може да върне времето назад, за да поправи стореното зло. Е, пътуването във времето го има само във филмите, за това, вместо да съжаляваме за болките в главата, по-добре си спомнете за страхотните преживявания от снощи. А махмурлукът? Той ще мине.

4. Излизали сте с идиот

Всяка от нас, в даден момент от живота си, посвещава голяма част от времето си на мъж, който не го заслужава. Мислим си, че сме много влюбени, че той е човекът за нас, че можем да го променим... До един ден, в който осъзнаваме, че само си губим времето. Отваряме си очите и съжалвяваме за загубеното време, проплаканите сълзи... а не трябва. Вместо да се ядосваме на себе си, трябва да погледнем на това като на урок, който ни учи какво да не позволяваме в една връзка. 

5. Похарченото състояние

Понякога харчим неразумно много пари за неща, които много често не си заслужава. Изпитването на съжаление в тези моменти е напълно излишно, защото парите няма да се върнат. Можем единствено да се научим да ги харчим по-разумно в бъдеще. 

6. Избрали сте грешната работа

Всеки от нас има момен, в който отива на работа, която не харесва, само заради финансовата стабилност, която носи. Освен парите, тази работа осигурява доста излишни нерви и напрежение. Естествено, във всеки един момент можем да напуснем, а вместо съжаление за пропиляните нерви и време, можем да се фокусираме върху намиране на перфектната работа. Вече поне знаем каква не трябва да е тя.

7. Да крещиш на някого, когото обичаш

Всеки от нас преживява моменти, в които не изпитва най-чистата любов към близките си. В момент на напрежение се случва да повишим тон на най-близките си. Това може да ги нарани на момента, но това сте вие, изразявайки чувствата си. В това няма нищо по-добро. 

8. Да напуснеш някого, когото обичаш

В даден момент от живота ни, трябва да продължим напред, без да поглеждаме назад и това включва да си тръгнем от някого, когото обичаме. Било то близък приятел, роднина или любов, напускането може да изглежда като грешка в началото, но много често то ни освобождава и позволява да продължим живота си с пълни сили. За това никога не бива да съжаляваме, че сме избрали да бъдем себе си.

9. Да се извините

Има моменти, в които искаме да поднесем извинение за нещо казано или направено, но така и не го правим. Премисляме какво ще кажем и как с часове, но все не успяваме да намерим начин да го направим наистина. Няма смисъл да съжаляваме за неказаните думи. Някой неща е по-добре да останат неказани и ненаправени, защото знаем, че няма да променят нищо. Простете си за това, че не сте се извинили. 

10. Че сте себе си

Всеки от нас има както добри, така и лоши черти. Често се случва сами да не понасяме части от характера си .Но вместо да съжаляваме, за това, че не сме такива, каквито ни се иска, можем просто да се опитаме да се променим. Дори в момента да не сме си най-любимия човек на света, това винаги може да се промени, като се постараем да се превърнем в по-добри хора.