1. Нервните импулси към и от мозъка се движат толкова бързо, колкото 170 мили в час. Сигурно винаги сте се чудили как може толкова бързо да реагирате към нещата около вас и защо пръстите ви заболяват веднага? Това се получава благодарение на супер бързото движение на нервните импулси от мозъка към останалата част на тялото и обратно, предизвиквайки реакции със скоростта на високозахранваните луксозни спортни автомобили.

2. Мозъкът работи със същото количество енергия като това на 10-ватова крушка. Карикатурният образ на крушка над главата ви, когато ви дойде на ум страхотна идея, не е далеч от истината. Вашият мозък генерира толкова енергия, колкото една малка крушка, дори когато спите.

3. Човешката мозъчна клетка може да побере 5 пъти повече информация, отколкото Британската енциклопедия или всяка друга енциклопедия. Учените все още не са установили окончателното количество, но капацитетът на съхранение на мозъка в електронни отношения се счита, че е между 3 или дори 1000 терабайта. Националният архив на Великобритания, съдържащ повече от 900-годишна история, заема само 70 терабайта, което прави силата на вашата памет толкова дяволско впечатляваща!

4. Вашият мозък използва 20% от кислорода, който навлиза в кръвообращението ви. Мозъкът представлява само 2% от теглото на тялото, но консумира повече кислород, отколкото всеки друг орган. Това го прави изключително чувствителен към увреждания, свързани с недостиг на кислород. Така че, дишайте дълбоко, за да запазите мозъка си щастлив.

5. Мозъкът е много по-активен през нощта, отколкото през деня. Логично, човек би си помислил, че всичко, което се движи наоколо, сложните изчисления и задачи, както и общото взаимодействие, което извършваме ежедневно по време на нашите работни часове, ще отнемат много повече умствен потенциал, отколкото, да речем, лежането в леглото. Оказва се, обаче, че всичко е точно обратното. Когато вие „изключите”, мозъкът ви се възбужда. Учените все още не знаят причината за това, но вие можете да благодарите на мозъка си за усилената работа докато спите, за всички тези приятни сънища.

6. Според учените, колкото по-високо IQ имате, толкова по-голяма е нуждата ви от сън. Въпреки че това може да е вярно, не го приемайте като знак, че сте психически нестабилни, само защото не помните сънищата си. Повечето от нас не си спомнят много от сънищата си. Тяхната средна продължителност е само 2-3 секунди – достатъчно дълго, за да ги регистрирате.

7. Невроните растат през целия човешки живот. От години учени и лекари смятат, че мозъкът и нервната тъкан не могат да нараснат или да се регенерират. Макар да не действат по същия начин, като тъканите в много други части на тялото, невроните могат да растат през целия ви живот, добавяйки цяло ново измерение за изучаването на мозъка и на заболявания, които ги засягат.

8. Информацията пътува с променливи скорости в различните видове неврони. Не всички неврони са еднакви. Съществуват няколко различни вида в рамките на тялото и преноса по тях може да бъде по-бавен – 0,5м/сек или по-бърз – 120м/сек.

9. Самият мозък не усеща болка. Докато мозъкът може да бъде центъра на болката, когато порежете пръста си или се изгорите, самият мозък не разполага с рецептори за болка и не може да я почувства. Това не означава, че главата ви не може да се нарани. Мозъкът е заобиколен от много тъкани, нерви и кръвоносни съдове, които са много възприемчиви към болката и могат да ви причинят лошо главоболие.

10. 80% от мозъка ви е вода. Вашият мозък не е твърда, сива маса, която сте видели по телевизията. Живата мозъчна тъкан е слаб, розов желе-подобен орган, благодарение на запасите от кръв и високото съдържание на вода в тъканите. Така че, следващия път, когато се почувствате дехидратирани, пийнете нещо, за да запазите мозъка си хидратиран.