Знаете ли, че има подправки, които стимулират и подобряват мозъчната дейност, паметта и интелекта? Билките и подправките имат по-добър ефект и от най-силните лекарства, защото ви носят допълнителни ползи за здравето.


Dama.bg ще успокои тези от вас, които забравят често, трудно се концентрират и не успяват да впрегнат целия потенциал на мозъка си. С помощта на някои подправки и билки можете да стимулирате мозъчната си дейност. Това пък ще ви предпази и от сериозни болести в напреднала възраст.

Ето най-важните 10 подправки за стимулиране на мозъчната дейност.

Куркума
Добавянето на куркума към храната може да помогне на мозъка ви да работи на бързи обороти. Това е така, защото куркумата съдържа вещество, наречено куркумин, което намалява плаките в мозъка, които всъщност са свързани с болестта на Алцхаймер. Куркуминът забавя развитието на Алцхаймер благодарение на мощните си антиоксидантни свойства. Освен това, подобрява паметта, има ефект на антидепресант и предпазва мозъка от увреждане.

Мащерка
Мащерката се грижи за здравето на мозъка благодарение на летливите масла, които увеличават нивата на омега-3 мастни киселини, особено докозахексаеновата киселина (DHA), в мозъка. Омега-3 мастните киселини защитават мозъка от деменция и подобряват паметта и обучението. От своя страна докозахексаеновата киселина осигурява нормалното функциониране и развитие на мозъчните клетки. Мащерката съдържа още флавоноиди, които имат антиоксидантен ефект.

Риган
Риганът неутрализира свободните радикали, дължащи се на високата концетрация на антиоксиданти. Съединенията в тази билка намаляват тревожността и подобряват обучението и концентрацията.

Розмарин
Благодарение на антиоксидантните и противовъзпалителни свойства, розмаринът се справя с щетите в мозъка, причинени от свободните радикали. Карнозната киселина, която се съдържа в тази билка, защитава мозъка от инсулт и невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер, подобрява функционирането на мозъка и пази мозъчните клетки от увреждане.

Градински чай
Градинският чай подобрява мозъчната дейност и повишава паметта. Освен това, съдържа карнозна киселина, която спира свободните радикали в мозъка. Градинският чай увеличава производството на антиоксиданта глутатион, който лекува различни неврологични нарушения, предотвратява разграждането на невротрансмитера ацетилхолин, който е отговорен за паметта.

Черен пипер
Черният пипер съдържа съединението пиперин, който увеличава бета-ендорфините в мозъка и подобрява конгнитивната функция. Това активно вещество инхибира ензима, който разгражда серотина. По този начин лекува депресията и се бори с честата смяна на настроенията. Черният пипер може да предотврати и болестта на Паркинсон.

Канела
Канелата съдържа съединения, които могат да предпазят мозъка от сериозно увреждане. Тези съединения инхибират агрегацията на тау протеините, които пък играят важна роля в стабилизирането на микротубулите. Когато те станат дефектни, настъпва деменция.

Индийско орехче
Индийското орехче може да направи мозъка ви остър, като стимулира дейността му чрез съединение, наречено миристицин. Това съединение подобрява паметта и инхибира ензимите, водещи до болестта на Алцхаймер. Индийското орехче намалява стреса и умората, насърчава умствената яснота и паметта.

Карамфил
Тази ароматна подправка работи като умствен стимулант и намалява стреса чрез антиоксидантите си свойства. Плюс това, съдържа фенолни съединения, които премахват токсините и подпомагат клетките. Карамфиловото масло стимулира мозъка и ви прави по-внимателни и енергични.

Босилек
Тази мощна билка има многобройни лечебни свойства. Маслото, получено от босилек, съдържа камфор, евганол, флавоноиди. Проучванията показват, че босилекът намалява мозъчното увреждане и хормоните на стреса, подобрява паметта и концентрацията.