Аз съм Козирог. Всъщност нека бъда по-конкретна, аз съм олицетворението на типичния представител на тази зодия.

Докато растях, винаги се чувствах в известна степен различна от останалите хора. Козирогът е стара душа още с появата си на бял свят.

Децата, родени под този знак, узряват рано и понякога се държат като възрастни по-често и от родителите си. Практичността тече в кръвта на Козирога, тя е негова втора природа.

Като дете имах навика да анализирам всичко и всички. Въпреки че бях тиха, стеснителна и малко особена, си бях набелязала големи цели отрано.

Слава Богу, с годините Козирозите преодоляваме срамежливостта си, но за повечето от нас тя е огромна трудност в ранна възраст. Когато обаче най-после успеем да излезем малко от черупките си и да открием близки приятели, те се задържат трайно в живота ни.

Ето десет причини, поради които всеки се нуждае от Козирог в кръга си близки приятели:

1. Можеш да разчиташ на нас

Не харесвам несериозността. Всъщност, направо не мога да я понасям. И това е съвсем типично за всички представители на моята зодия.

Хората може и да се оплакват от твърде амбициозния ни и дори агресивен характер, но когато нещата се свеждат до това да разчиташ на нас, надеждността ни се равнява на плюс безкрайност в почти всяко едно отношение.

Ако е направен план, ние се придържаме към него, освен ако не е абсолютно крайно наложително и въпрос на живот и смърт да се отметнем.

Обичаме последователността и придържането към уговорките, като не се страхуваме и да сме инициатори за нови изживявания и приключения.

2. Остроумни сме и имаме чувство за хумор

Действително никога не съм срещала друг Козирог, който да не влага цялото си сърце и душа, когато става въпрос за остроумни закачки. Ние сме саркастични, хладни и резки.

Приятелите ни се чувстват винаги малко или много предизвикани от нас и в същото време ги караме да се смеят толкова дълго, колкото самите те успяват да издържат. Това обаче е наша страна, запазена само за близките ни хора, останалите ни виждат само в хладния ни и сериозен режим.

3. Страхотни слушатели сме

Способността ни да изслушваме толкова дълго, колкото е необходимо, се дължи на факта, че Козирогът е стара душа.

С приятелите си винаги съм била в ролята на слушател и като човек, който не обича особено да говори за себе си, мисля, че нещата се нареждат доста добре.

Освен това, не само че слушаме, но и даваме отлични съвети.

Смятам, че съм доста майчински настроена към кръга си приятели и това ми харесва.

4. Дисциплинирани сме

Може и да не ви се вържем всеки път, когато ви се купонясва до зори в сряда, въпреки че на другия ден сте на работа от 9, но от друга страна бихме могли с разумния си отказ да окажем положително влияние в живота ви.

Когато Козирог се посвети на някаква цел, това означава дългосрочно и пълно отдаване. Нищо не може да го отклони от пътя му, освен понякога собственият му страх от провал.

Перфекционизмът е сред най-негативните черти на Козирога и често може да не усети, че е дошъл моментът да спре.

Козирогът винаги ще се старае да подтиква приятелите си да следват страстта си и да гонят мечтите си с увереност и решителност.

5. Търпеливи сме към останалите

И тук опираме до момента със старата душа. Козирогът разбира колко е ценно да не пришпорваш нещата. Ние прилагаме този принцип по отношение на всеки аспект от живота си – от връзките до опашката в банката.

Понякога в приятелствата удряш на камък и Козирогът притежава умението да пори вълните. През годините отношенията ми с приятели са претърпявали сериозно влошаване, но никога не се отказвам от тях. Просто ги оставям да еволюират и се надявам това да донесе позитивна промяна. Ако пък това не стане, знам, че съм дала всичко от себе си.

6. Практични сме до безкрайност

Изпитваш ли финансови трудности или проблеми във връзката си? Най-подходящият човек, към когото да се обърнеш, е Козирогът, който няма да ти говори безсмислици от рода на „Ти си твърде добра за него” и тем подобни, а ще потърси действителни и разумни бързи решения на проблема.

В природата ни е да не изоставяме близките си и да им дадем цялата си подкрепа в труден момент. Може и да не дойдем с теб нито веднъж на шопинг, но със сигурност ще сме човекът, който ще те предпази от самия теб по-често, отколкото дори можеш да запомниш.

7. Независими сме по природа

Козирогът страшно много цени времето, в което има възможност да остане сам. Представителите на тази зодия не обичат приятели, които ги задушават.

За нас личното пространство е нещо свято и ние не се боим да заявим това ясно на приятелите си. Относно ползите от оставането насаме със себе си от време на време, когато си във връзка, си имам готова реч.

Всички имаме поне по един приятел, който буквално е залепнал за гаджето си. Не изпитвам абсолютно никакви угризения често да му припомням радостите от това понякога да излизаш сама с приятелките си, но без да прекараш цялата вечер в писане на съобщения.

8. Имаме амбиции

Амбициозността ми достига до болестно състояние, сериозно! Всъщност, ако трябва да съм честна, малко са нещата, които не искам да постигна. Повечето Козирози са от типа хора, които винаги гледат нагоре и се стремят към високи постижения.

В същото време искаме и приятелите ни да постигнат максималното, на което са способни. Веднъж споменете ли ни някаква своя цел, ние никога, ама наистина никога, няма да забравим за нея. В тази ситуация приятелят ви Козирог няма да спре да опява и ще настоява заедно да измислите план за действие.

Логиката ни винаги гласи, че е най-естественото нещо да искаме най-доброто за близките си. А и обичаме да сме заобиколени от високо мотивирани и успешни хора.

9. Даваме обективната гледна точка.

Нали знаете обикновено като се обърнете към приятелките си за анализ на ситуация, каквито и да са фактите, една част от тях винаги ще ви представят негативния сценарий, а друга – позитивния. Всеки един път!

Освен Козирогът. Ние наистина знаем как да не бъдем пристрастни. Освен това често се оказваме в центъра на споровете, защото сме много добри медиатори. Когато това се случи, ние не възразяваме, защото просто искаме всички да се разбират.

Също така помага и това, че сме безкрайно откровени и не се страхуваме да кажем на приятелите си истината, каквато и да е тя.

10. Притежаваме добра и нежна душа

Козирогът има лоша репутация, че е твърде груб. И това често си е съвсем вярно, но това се дължи на факта, че ние сме мислители и не обръщаме много внимание на околния свят през повечето време.

Със сигурност обаче не сме озлобени, завистливи или коварни. С дългия си списък от цели просто нямаме време за такива глупости. Освен това Козирогът притежава нежна душа и е истински чувствителна натура. Ние обичаме света, в който живеем и ни пука какво се случва с него. Социално ангажирани сме и безкрайно емпатични.