Всеки от нас има по един такъв приятел, който не се притеснява да каже това, което мисли, нито пък се интересува от мнението на околните и това как те ще реагират на думите му. Дори по някога да казват неща, които не ни харесват, тези приятели са страхотни и е хубаво, че ги имаме в живота си. 

Ето 10 причини в подкрепа на това твърдение: 

1. Те казват това, което на нас ни се иска да кажем

Честността е странна работа, изпълнена с много напрежение. Но някой трябва да я свърши все пак. Хубаво е да имаш около себе си човек, който казва на глас онези неща, които всички си мислят. Това те кара да се чувстваш разбран, без дори да се налага да казваш и дума. 

2. Те не се влияят от мнението на околните

Хората, които говорят прекалено мили неща за нас, често са тези, които ще ни обърнат гръб в момента, в който се наложи. Приятелите ни, които не се притесняват да говорят това, което мислят, знаят това. Те не обръщат голямо внимание на нещата, които хората говорят за тях, независимо дали са хубави или лоши. И ще останат до вас, когато другите си тръгват. 

3. Те са по-нормални от колко си мислите

Най-честите етикети, които се поставят на хората, казващи това, което мислят, са "груби", "невъзпитани", "нетактични". Но, погледнато от друг ъгъл, те са просто честни. И това не е странно. Различно е. В свят, изпълнен с позьори, фалшиви приятели и завистливи последователи, тези приятели се открояват. И вместо да се опитваме да ги променим, по-добре да се поучим от тях и самите ние да се опитаме да бъдем по-честни.

4. Комплиментите им значат много, защото знаете, че са истина

Някои приятели са "мили", когато говорят с нас и брутално груби зад гърба ни. Това прави комплиментите и мнението им като цяло абсолютно безсмислени. От друга страна, коментарите на приятел, който не се притеснява да каже това, което мисли, са много по-ценни. Знаете, че каквото и да ви кажат, наистина го мислят, което прави комплиментите им истински дар, като самите тях.

5. Те ще посочат недостатъците ни

Когато имаме лоши моменти, повечето ни приятели ще се опитат да ни разведрят. От друга страна, честните ни приятели са тези, които ще ни посочат грешката, не с идеята да ни накарат да се чувстваме по-зле, а с целта да ни накарат да преосмислим нещата и да намерим най-подходящият изход от ситуацията. Не можем да се справим с предизвикателствата на живота, без поне един приятел, който честно да посочва грешките ни. 

6. Те искат най-доброто за вас

Истината понякога боли. И често мислим, че приятел, който ни я казва в очите, иска само да ни нарани. Но това не е така. Той просто иска най-доброто за нас и изразява мнението си. За това е добре в такива моменти да се фокусираме върху това, което казва, а не начинът, по който го казва. 

7. Те искат да вършат това, което е правилно

Хората, които казват това, което мислят, са водени от убеждението, че трябва да казваш това, което трябва, дори да не се хареса на голяма част от хората. Това показва, че те притежават прекрасни качества, като храброст, способност за обвързване и желание за промяна към по-добро.

8. Те нямат против честността спрямо тях

Да имаш приятел, който винаги ще ти каже това, което мисли, е двупосочна улица. Както той спокойно може да изрази мнението си спрямо теб, така ти можеш да направиш същото за него, без да притесняваш, че това, което му кажеш, няма да му хареса. 

9. Те са хората, които променят света

Света се променя, заради действията на хора, които не се притесняват да бъдат себе си. И въпреки, че понякога може да ни се иска приятелят ни просто да си затвори устата, вместо да се опитваме да го променяме, по-добре да се опитаме да му помогнем да се изразява по различен начин. Така, животът ви ще бъде по-спокоен, а той ще се подготви за времето, в което мнението му ще бъде чуто от много хора. 

10. Те са трудни за намиране

Такива приятели са голяма рядкост и именно затова са толкова ценни. Ако все пак намерите такъв, считайте се за късметлия и го ценете. И му го показвайте, той също ще го оцени и ще обогати живота ви с честността и добротата си.