Години след години един от най-големите спорове между родителите е дали да подарят на децата си домашен любимец или не? На тези, които са против, ще представим поне 10 причини защо е по-добре детето ви да се радва на компанията на животинче.

1. Отговорност

Първата положителна черта на това да имаш домашен любимец е отговорността, която се изисква. Животните в много отношения зависят от човешката грижа - най-малкото за своята храна. това ги прави много полезни в ученето на детето как да се грижи не само за себе си, но и за някой друг. Освен това развива в тях чувство за състрадателност и съпричастност.

Ако вече имате домашен любимец, е хубаво да позволявате на детето си да се грижи за него - разбира се, според неговата възраст. Като начало може да се научи да му слага храна и вода.

2. Самоувереност

Всеки от нас, изпитва вътрешен триумф, когато направи нещо правилно. По същия начин, когато децата се грижат добре за своя любимец и виждат как той расте здрав и красив, започват да оформят своето самочувствие и придобиват по-голяма самоувереност.

3. По-малка склонност към алергии и астма

В много клинични изследвания е доказано, че децата, които са имали допир до животни в по-ранните си години, са по-малко податливи към алергии или астма. Тъй като домашните животни притежават доста алергени това спомага за развиване на по-добра имунна система и по-малък риск за болести.

 4. Разходки и игри

Домашните любимци, особено кучетата, имат нужда от разходки и трябва да изразходват огромно количество енергия. А дори и децата не са по-далече от тях. От тях също искаме да намерят не толкова занимаващ ни начин да си изразходват енергията. Какъв по-добър начин от това да потичат заедно със своя четирикрак приятел?

Да разходиш кучето може да се окаже един от най-забавните и приятни ангажименти, които имаш за деня. Слънце, чист въздух и усмивката на детето ти. 

5. Спокойствие

Домашните любимци са склонни да създават спокойствие около себе си и по свой начин да отдават безусловната си любов към детето. Много деца се чувстват по-спокойни около любимеца си отколкото около други хора.

6. Облекчаване на стреса

Освен спокойствието, което излъчват животните, те отнемат болката и стреса. Няма по-зареждаща прегръдка от тази на най-верния ти приятел в момент, в който се чувстваш самотен. Просто едно гушкане с него може да доведе до чувство на сигурност и безопасност за децата, да не говорим и за останалата част от семейството.

 Често хората се обръщат към своите кучета, когато имат нужда от комфорт. Те могат да бъдат перфектните слушатели - никога не те съдят и упрекват. Просто спокойно и безмлъвно те изслушват.

7. Подобряване умението за четене

Много деца, за да усъвършенстват своето четене, трябва да четат на глас, но често се притесняват, ако го правят пред други хора. Много по-спокойно го правят пред своя любимец, тъй като както вече споменахме, те са перфектните слушатели и няма как да те съдят за допуснатите грешки.

8. Научаване повече за последствията

Грижата за животно кара децата лесно да разберат що е действие и какви са последствията от него. Ако не се отнасят добре с него много лесно забелязват промяната и така по-лесно свикват със своите действия. Ако рибите не се хранят - умират, ако клетката на хамстера не се почисти - ще започне да мирише лошо и т.н. 

9. Ангажимент

Това да имаш домашен любимец си е безспорен ангажимент. Те не са вещ, която да изхвърлим, ако не ни харесва вече. Те имат нужда от храна, вода, място, където да спят, да бъдат разхождани и много други неща, които спомагат всяко дете да стане по-ангажирано към своите задължение.  Затова децата, отраснали с животно вкъщи, са много по-отговорни към своите вещи.

10. Дисциплина

При съжителството с домашен любимец децата също се учат и на дисциплина. Изобщо при самото участие в дисциплинирането на кучето детето само вижда, че за всичко трябва да си има ред, а не да цари хаос. При отглеждането на котки някои хора твърдят, че не собствениците, а котката въдворява ред и дисциплина в къщата.