Ако се оглеждаш за здравословна напитка тази сутрин, не харчи парите си за поредния сок с консерванти или газирана напитка. Вместо това заври малко вода и грабни пакетче ароматен чай. Време е да промениш вредните си навиците, като се отдадеш на здравословен начин на живот.

От векове чаят е известен със своите здравословни ползи върху човешкия организъм. Проблемът е, че повечето хора не са наясно именно какви са истинските предимства от консумирането на тази чудотворна напитка. Сутрин често се колебаем какво да изберем за старт на деня: чай или кафе. Докато кафето съдържа ненадминато количество кофеин, от което силно се нуждаем за да се събудим, чаят от своя страна е със сигурност по-благоразумната сутрешна напитка.

Така че, ако се чудиш дали да не замениш сутришното си кафе с един топъл чай, ето ти десет причини, които доказват, че пиенето на чай е доста по- здравословно.

1. Пиенето на зелен чай топи мазнините

Зеленият чай е една от най-здравословните напитки и ако сте решили да отслабвате, задължително трябва да го включите в менюто си. Доказано е, че има благоприятно влияние върху метаболизма. Пречиства организма и засилва перисталтиката. Стимулира произвеждането на хормона норадреналин, който има способността да окислява мазнините до 17%, като подобрява общата загуба на тегло. Определено зеленият чай помага за бързото изгаряне на калориите и редукцията на теглото.

2. Пиенето за зелен чай оказва влияние върху зъбите

Зеленият чай може да ви спести честите разходки до зъболекаря. Как ли? Отговорът се крие в съставката катехин. Богатият на катехин екстракт от зелен чай спира растежа на бактерията стрептокок, която е основният враг на устната кухина. Консумирането на зелен чай значително ще намали не само образуването на плака в устата ви, но също се бори с кариесите и разрушаването на зъбите ви. 

3. Черният и зеленият чай са богати на антиоксиданти

Съдържат голямо количество витамин С и са силни антиоксиданти. Имат много добро пречистващо действие. Прочистват кръвта и кръвоносните съдове. Черният и зелен чай съдържат съставката наречена флавоноид, която предотвратява окисляването и също намалява съсирването на кръвта в тялото. Зеленият чай съдържа най-голямо количество антиоксиданти, които намаляват риска от сърдечен удар и спомагат за регулиране на нивото на холестерола.

4. Бори се с болестта на Алцхаймер и деменцията

Изследване е установило, че естествената съставка на зеления чай помага за лекуването на Алцхаймер. Особено съставката епигалоцатечин-з-галлате намалява натрупването на плака в мозъка.

5. Подобрява външния вид

Няма спор, добре е, чаят да стане част от вашия режим на живот. Едно от най-големите предимства е неговата способност да хидратира тялото, точно обратно на кафето, което е диуретично и води до дехидратация на организма. Чаят също съдържа полифенол - молекули, които забавят стареенето. А ако имате акне, определено зеленият чай е напитката, която трябва да присъства във всекидневното ви меню. Чаят също по естествен начин намалява нивата на стрес и е противник на кортизола. Пиенето на чай може да предотврати бъдещи физически неразположения.

6. Подобрява мисловната дейност

Ако имате труден тест утре сутрин, не се втурвайте към пълната чаша с кафе. Чаят със сигурност е по-ефикасната алтернатива. Теаниновата-аминова киселина, открита в чая, се свързва със стимулиране и повишаване на мисловната дейност. Епигалокатехининът (EGCG), който притежава зеленият чай, е мощен антиоксидант, който влияе благотворно на мозъчните клетки и оттам на дейността на мозъка. Именно този антиоксидант защитава човек от дегенеративни мозъчни заболявания, които настъпват с възрастта.

7. Намалява риска от рак

Въпреки че въпросът все още е доста спорен изследванията, направени върху свойствата на зеления чай, са установили, че той помага срещу образуване на ракови клетки в организма и значително намалява риска. Пиенето на чай поне три пъти седмично намалява риска от рак на храносмилателната система с почти 30%. Без спор, пиенето на чай изобилства от ползи.

8. Освобождава стреса и намалява болката

След тежък ден или физическа работа билковият чай има релаксиращо действие, намалява болката и освобождава стреса. Ако страдате от нервен стомах или постоянно се притеснявате за нещо, ментовият чай е вашето спасение. Ако страдате от безсъние или главоболие, билковият чай от лавандула ще ви отпусне и успокои.

9. Подобрява физическата издръжливост

Доказано е, че чаят спомага много за физическата ефективност и издръжливост. Консумацията на зелен чай води до подобряване на физическата активност и стабилност. Съставката катехин, която се съдържа в зеления чай, помага на тялото да катализа натрупалите се мазнини, като ги превръща в гориво, което допринася за подобряване на издръжливостта на мускулите по време на тренировка.

10. Въпреки че много хора смятат, че кафето е единственият начин да се събудят сутрин, науката предлага друго решение на въпроса

Въпреки че много видове чай не съдържат кофеин, черният чай определено е изключение. Стандартната чаша кафе съдържа около 150 мг кофеин, докато зеленият чай съдържа около 30 мг. От своя страна, черният чай съдържа около 65-70 мг кофеин. Така че голяма чаша черен чай сутрин може да набави същото количество кофеин на организма както кафето.