Най-лошото, което може да се случи на една жена, е да се превърне в досадна леличка. Защото тази лелка е такова чудовище, с което рядко може да се издържи повече от пет минути. Не е известно защо толкова прекрасни жени се превръщат в надзирателки, но затова пък е известно как изглеждат първите признаци на това преобразяване. Ето ги и тях:

Тя е необходима повече от всички

Именно лелката е човекът, който трови родителските срещи: на нея и е нужно сто пъти да попита как може да се свърже с директора (въпреки, че неговия телефон е записан в сайта на училището), да уточни какво трябва да вземе със себе си на екскурзията (без значение, че току-що са дали пълния списък) и да изкаже своето ценно мнение по повод подаръка за учителката, който вече е купен. Ако някой от родителите плахо и предложи да не бави хората напразно, веднага ще му зашъткат: не дай си Боже да я прекъснат – тя веднага ще започне половинчасова тирада за това, че никой не се интересува от нищо, само тя е загрижената. Ако досадницата все още няма деца и не ходи на родителски срещи? Не това е важното, а това че се държи точно така и на работното си място. И в компания след работа също.

Тя съобщава на всички, че е омъжена

Използва формулата „А моят мъж мисли, че ...” Тя има удивителното свойство да започва разговор с тази фраза именно там и именно тогава, когато никой не се интересува от това какво мисли нейният съпруг. Най – интересното е, че и на нея самата не и пука какво мисли той по този повод, дори не го е питала за това. Просто и е нужно да съобщи на всички, че има съпруг. Тя не е някаква си там самотна неудачница, а омъжена жена. Фразата „Моят мъж”- това е и железен аргумент в спора: като правило лелката изважда от ръкава като печеливш коз своя мъж . В повечето случаи тази досадница наистина вярва, че ако има съпруг, то тя е пълноценна жена и ако тя е пълноценен човек, то и мъжът и не е какъв да е, а мъдър и опитен индивид.

Интересуват я подробности от чуждия личен живот

Не е важно чий - на приятелки, колежки или далечни роднини. Важното е животът да е чужд и понеже е извънредно интересно, да си навреш носа в него. Разбира се, лелката не може да пренебрегне личния живот на звездите: тя знае коя е бездарна, коя е глупачка, коя е дебела, коя прекалено слаба и на коя мъжът скоро ще я напусне, защото всичко се свежда до това и то е ясно за всеки нормален човек.

Тя мечтае да приспособи всички към своите стандарти

Идеалната почивка за лелката е да стои като страж на райските порти. Какъв срам, че там е мястото на свети Петър. Но досадната лелка би се справила по-бързо от него с това кого да пусне и кого не, защото най-добре знае как трябва да живеят всички около нея. Тя е абсолютно убедена, че тийнейджърите се нуждаят от напляскване, феминистките - от добър мъж, а гейовете - от лоботомия (операция на мозъка). И тогава всички ще бъдат нормални. Защото само лелката има единствено вярно понятие за морал и който не е съгласен с нея е глупак, неподлежащ на обработка. Между другото би било чудесно едно принудително лечение, а ако не помогне - наказание. Желателно да бъде публично, за да се уплашат всички.

Тя се облича подчертано женствено

Важно е да се разбере, че концепцията за женственост на лелята е много, много стриктна. В нейния гардероб няма и не може да има компромиси. Тениска с образа на Спондж Боб - с нея дори пода няма да измие и подразбира се, че няма да облече никога. А ако обстоятелствата я принудят да облече джинси и маратонки, тя непременно ще си направи вечерен грим. И нека всички да видят, че тя е жена, а не небрежно девойче. А която ходи без грим - вълците да я изядат.

Всички са и длъжни

Абсолютно всички. По простата причина, че на нея не може да и се угоди. Ако лелката има деца, то тя е живо въплъщение на максимата „Аз съм майка”. А ако няма деца, тя изисква от родителите да държат по-далече от нея тези „цвъртящи мишки”. Досадницата винаги знае какво е нужно да дават по телевизията, за какво да пишат в списанията и как трябва да се водят дискусии в Интернет. И ако случайно не се съобразят с нея, тя е дълбоко оскърбена и изисква някой да приведе в ред тази разпасана команда. Защото виждате ли на нея и е неудобно. Незнайно защо лелката е решила, че светът е създаден само за да може някой да обезпечи нейния комфорт и тази нейна увереност е бетон.

Тя е най-умната и най-мъдрата

Нашата лелка винаги има отговор на всички онези вселенски въпроси, които другите, нетолкова умни като нея жени, задават. Тя прекрасно знае как да живее правилно и е готова да сподели с всички истината - между впрочем безвъзмездно. Ако някоя позната и се оплаче за проблеми в личния живот, то тя непременно ще и каже, че просто не е достатъчно женствена и в това е цялата беда. Ето защо и трябва мъж! Повечето съвети започват с магическите думи „просто”: „Просто престани да страдаш и се наслаждавай на живота”, „Просто смени работата си, какъв е проблема”, „Просто си роди дете и всичко ще се оправи”! О, да, лелката е познавач на човешките души и роден сърцевед.

Тя е лицемер

Телата така я плашат, че ако имаше възможност, щеше да превърне всички наоколо в безполови същества като Барби и Кен: човек може да си помисли, че тя самата е поникнала като цветята. Смята, че жената трябва да има изумително тяло: красиви гърди, хубав задник, тънка талия. Но да се пипат – в никакъв случай! Само трябва да се гледат отдалеч! Сексът е тема табу, лелката смята, че аналният секс е извращение, техниката минет я владеят само проститутките, достатъчна е само скучната мисионерската поза за продължаване на рода. Работата не е в това какво прави самата тя в своята спалня. Всъщност е възмутена от тези, които обсъждат „тази гадост” открито. В общи линии – класика: на практика – да , но на думи – не.

Тя отрича всичко ново

Досадната лелка живее на принципа: „ Нещо да не се случи”. Не може просто как да е. В никакъв случай. Има една генерална линия и към нея трябва да се придържаме цял живот – това е. Ако сме честни, самото съществуване е тъжно, но всеки има право да живее както си иска - като Буратино. Проблемът е в това, че лелката не умее да вижда цветовете, в нейния живот има само черно и бяло. И всички, които живеят другояче, тя счита в най-добрия случай за безотговорни тъпаци, а в най-лошия за злобни маниаци. И тя веднага им го заявява. Безапелационно.

Тя е омъжена за бобър

Мъжът – бобър е специален мъж. Той е дебеличък домошар, който на 25 изглежда вече на 48, при това основателно. Това е един много удобен мъж: можеш да го обличаш със сини якета и да го убеждаваш колко е практично това. Да го влачиш по пазарите и той безропотно да избира тапети на цветчета и фаянс на делфинчета. Той има стара трошка, с която да прибира картофите от вилата и китайски звяр, с който няма да те е срам да те вози на работа. Между другото работата му е добра и стабилна. Бобърът не създава неприятности: той е тих, мълчалив, безобидно си следи мача, без да се събира с всякакви говеда и алкохолици. Пие умерено, не се заглежда по жени, през уикендите с удоволствие ходи на гости у тъщата, защото там храната е вкусна. Идеалният мъж. Толкова идеален, колкото и целия живот на досадната лелка: мрачен, инертен и инатлив.