Всеизвестно е, че любовта на мъжа минава през стомаха, а и готвенето е едно от задълженията, които съпътстват живота на всяка дама. Затова сме ви подготвили няколко лесни традиционни рецепти, с които да впечатлите любимите хора.

Баница

И като казахме лесни. Наистина имаме това предвид. С повод и без повод, българинът е свикнал на трапезата му да присъства баницата. А ето и нашето предложение:

Необходими продукти:

  • 1 пакет готови кори
  • 500-600 грама сирене
  • 5-6 яйца
  • ½  пакет масло
  • Олио
  • Газирана вода

Начин на приготвяне:

Поръсете тавата с малко олио, сложете 2-3 кори и поръсете с предварително натрошеното и смесено с яйцата сирене. След това сложете още 2-3 кори и плънка. Редувайте, докато продуктите свършат. Нарежете баницата на парчета и залейте с разтопеното масло. Оставете да престои 10-сетина минути, след което залейте баницата с газирана вода. Печете на умерена фурна до златист цвят.

Боб чорба

Необходими продукти:

  • ½ кг. боб
  • 2 моркова
  • 2 глави кромид
  • 1 чушка
  • 1 домат
  • Подправка за фасул

 Начин на приготвяне:

 Бобът се накисва за 24 часа в студена вода. След това се измива, поставя се е тенджера с 2 литра вода и се слага на котлона. Оставя се да поври 5 минути, след което водата се сменява. Поставя се в тенджера под налягане заедно с наситнените зеленчуци и няколко лъжици олио. Когато бобът е сварен се овкусява със сол и готова подправка за фасул.

Печено пиле с картофи

Още една вкусна рецепта, която изисква минимални усилия.

 Необходими продукти:

  • 1 пиле
  • ½ пакет масло
  • ½ кг. картофи
  • Подправка за пиле
  • Сол

Начин на приготвяне:

Пилето се измива добре и се поръсва обилно с подправка за пиле, малко сол и масло. Слага се в предварително намазнена тава. Картофите се обелват, измиват и се нареждат цели около пилето. Поръсват се със сол и масло. В тавата се налива вода, а ястието се покрива с алуминиево фолио и се слага във фурната. След като месото е готово, фолиото се маха. Пече се до образуването на хрупкава коричка.

Пица

Необходими продукти:

  • 1 пакет готово тесто
  • Колбаси
  • Кашкавал
  • Доматен сок или кетчуп
  • Сирене
  • 4 яйца
  • Царевица
  • Маслини
  • Подправка за пица или шарена сол

 

Начин на приготвяне:

Тестото се разточва и се поставя в тава, поръсена с олио. Намазва се с доматения сок или кетчуп, след което се редят останалите продукти. Може да използвате всякакви колбаси, сирене, кашкавал, царевица и въобще каквото ви дойде наум. Върху плънката се чукват 4 яйца и се слага подправка за пица. Пече се около половин час на умерена фурна.

Мусака

Изисква повече време за приготвяне, но пък е едно от ястията, които всяка дама трябва да умее да готви.

Необходими продукти:

  • 1 кг. картофи
  • 500 гр. кайма
  • 2 глави лук
  • 2 домата
  • Чубрица
  • Сол
  • Черен пипер
  • Магданоз

За застройката:

  • 2 яйца
  • ½ кофичка кисело мляко
  • 3 суп. лъжици брашно

Начин на приготвяне:

Нарязаният на ситно лук се смесва с натрошената кайма и се слагат в намазнена тава, след което се запържват за няколко минути. Картофите се нарязват на кубчета и се прибавят към ястието. Слагат се обелените и нарязани на ситно домати, чубрица, сол и малко черен пипер, налива се вода и се пече. След като картофите са готови се прави застройката (яйцата, киселото мляко и брашното се пасират) и ястието се залива. Пече се докато не се образува коричка, след което се поръсва с магданоз .


Останалите 5 рецепти вижте тук.