В ежедневието ни има твърде много дразнители, които могат да ни извадят от равновесие. Някой досаден колега не спира да говори по телефона, заливате с кафе любимата си блуза, губите някъде дебитната си карта. Всяка една от тези ситуации може да опъне нервите ви до краен предел и всичко, което да последва да вгорчи деня ни, а защо не й седмицата.

Малко работа над нашия душевен свят обаче може да научи как да се справяме с тези и много други неприятни ситуации, без да проклинаме живота си. Стратегиите са лесни и всеки от нас може да ги изпита дори веднага. Достатъчно е да си вземете само 1 минутка, в която да се фокусирате върху себе си, а след това сякаш магически ще откриете сили да се изправите срещу всякакви неприятности.

1. Припомнете си хубав момент

За да си възвърнете радостта от живота в момент, в който никак не сте щастливи, е достатъчно само да затворите очи. Спомнете си кога беше последният път, в който се чувствахте удовлетворени, щастливи и спокойни. Опитайте да визуализирате своите спомените от тези моменти. Припомнете си кога е било това, какво беше времето навън, вие с какво бяхте облечена, какво се случи, какво беше усещането, което имахте тогава... Сега запазете този трепет и като отворите очите си.

2. Преоценете ситуацията.

Един от любимите въпроси, когато изпаднем в криза е – „Това, което ми се случва сега, ще има ли значение след 5 години?”. Мислете за това – наистина ли случващото се в момента е толкова лошо, страшно и пагубно за вас? Какво е най-лошото последствие, което може да бъде резултат от случващото се? Сега вече не ви е страх, нали?

3. Разберете какво ви пречи!

Понякога малка промяна е достатъчна, за да ни превърне от нещастни същества в личности в душевен мир. Тази малка стъпка обаче остава скрита зад хиляди извинения и отклонения от същественото.
Отделете време и разберете кое не ви позволяват да се отпуснете и да се наслаждавате на настоящето си. Дефинирайте ясно кое точно от това, което се е случило преди, нарушава вашия вътрешен комфорт. Може би страха от липса на храна в студентските години, ви кара да се чувствате вечно гладни и да се тъпчете. Или пък изневяра на бивш партньор, не ви позволява да се чувствате щастливи с новия.

Не винаги обаче причините са така сериозни. Ще се изненадате колко малки са повечето причини за нашия душевен смут. Когато ги откриете, се изправете пред тях и ги преодолейте. Обикновено пътят за това е свързан с приемане на случилото се и промяна на нагласите ни. Това би могъл да бъде труден процес – не се отчайвайте, ако не успеете да се справите сами веднага.

4. Потърсете си партньор.

Познавате ли човек от обкръжението си, който според вас е в душевен мир със себе си? Как смятате, че той е постигнал това? Опитайте да се концентрирате върху неговия мироглед, върху мисленето и поведението му. Общувайте с него и не се притеснявайте да го питате за насоки.

5. Изпъдете лошите мисли

Когато изпитвате вътрешен дискомфорт, попитайте себе си: "Ако продължавам да мисля негативно и се притеснявам за нещата, променям ли реално нещо в ситуацията?" Често отговорът на този въпрос е отрицателен. Тогава запитайте се защо продължавате да мислите по този деструктивен начин? Много често ние можем да въздействаме на своите емоции рационално.

6. Наградете се с позитивни емоции.

Денят ви е бил ужасен. Чувствате се ужасно нещастни. Това усещане ще се пренесе и в следващите ви дни, ако не направите нещо за себе си. Изберете си награда - нещо, което не сте правили от много време насам или никога досега. Създайте си сами удоволствие.

7. Повдигнете самочувствието си

Отделяйте време поне по веднъж на ден, в продължение на две седмици, да си припомняте по едно ваше качество или постижение, което оценявате високо. Не е задължително да си мислите само за най-големите си успехи или смели неща, които сте сторили – дори дребен жест към някого, пак би могъл да бъде достоен за уважение.

8. Социализирайте

Една от причините да не успяваме да намираме своя душевен комфорт е в това, че сами се изолираме в обстановка, която ни потиска. За да разбием този затворен кръг е достатъчно да излезем от черупката и да започнем да излизаме с хора, които ни карат да се чувстваме добре, безгрижно и най-вече без угризения.

Обадете се на стар ваш познат или приятел, с когото винаги сте прекарвали времето си забавно, но не сте се чувала с него от дълго време. Поговорете с него, посетете любим ресторант.

9. Медитирайте

Медитацията е лесна практика, с която да си възвърнете душевното спокойствие. Не е нужно да правите специални упражнения, да палите свещи и пръчици. Просто отделете няколко минути, в които да изчистите съзнанието си. Изгонете мислите от главата си – звучи лесно, но на практика не е така. Ако мислите не искат да си тръгнат, то има и един последен начин – ангажирайте тялото. Трудно е да се мисли за проблеми, покупки и досадни задължения, когато сте на един крак и се опитвате да запазите равновесие, например.

10. Спортувайте

Няма да ви изненадам, ако кажа, че хората, които спортуват редовно обикновено са в душевна хармония. Причината е, че когато активираме тялото да изпълнява физически упражнения, ние му отнемаме част от енергията, която иначе хаби за негативни мисли и прогнози. Всички познавате сънят и храната след тежък физически труд. Постелята е по-мека, а хлябът по-вкусен защото в такива моменти осъзнаваме колко е важно настоящето, не се обвиняваме за миналото и не се страхуваме за бъдещето. Точно това е онзи момент на душевен комфорт, който търсим цял живот!