Дей Карнеги е автор на една от най-четените книги за създаване на приятелства, за постигане на личния потенциал и щастието. Съветите му за щастлив живот са простички, но в тях е събрана цялата мъдрост на неговия многогодишен опит като консултант и психолог.

1. Дръж се така, все едно наистина си щастлив, и действително ще станеш по-щастлив. Ако искате да намерите щастието, престанете да мислите за благодарността и неблагодарността, и се предайте на вътрешната радост, която ни носи самото отдаване.

Бъдете заети. Това е най-евтиното лекарство на земята - и едно от най-ефективните. Тайната на нашето нещастие е, че имаме прекалено много свободно време да мислим за това, щастливи ли сме или не.

3. Учете се да се поставяте на мястото на човека срещу вас и да разбирате от какво точно се нуждае той, а не вие. Светът е зад този, който успее да го направи.

4. Ако се интересувате от другите, за два месеца можете да си създадете повече приятели, отколкото ако в продължение на две години се опитвате да накарате другите да проявят интерес към вас.

5. Не критикувайте, не осъждайте, не се оплаквайте. Критиката е като пощенски гълъб - винаги се връща обратно.

Представете си най-лошите последици, до които може да доведе някоя ваша постъпка, приемете ги предварително и действайте!

7. За мъдрия човек всеки ден започва нов живот.

8. В света има само един начин да спечелиш любовта – да престанеш да я търсиш и да започнеш да я даваш, без да очакваш благодарност.

9. Повечето от важните неща в света са били постигнати от хора, които са продължавали да пробват, дори когато е изглеждало, че няма никаква надежда.

10. Не можем да живеем едновременно в различни измерения. Ако се опитаме, ще се унищожим физически и психически. Трябва да се ограничим само в едно единствено измерение – днешното.