Старостта е един от процесите в тялото, които най-силно безпокоят нас, жените. Сякаш само споменът за 25-тия ни рожден ден е в състояние да ни изприщи и да ни потопи в депресия за седмица.

За щастие, има няколко изпитани трика, с които да удължим максимално младостта. Те са изпитани през годините и събрани в мъдростта на Шаолинските монаси. Лицата и телата на тези духовни мъже сякаш не се влияят от процесите на стареене и винаги изглеждат изпълнение с жизненост. За да донесете от нея в своя живот, приемете следващите 10 принципа и се опитвайте никога да не се отдалечавате от тях.

1. Не мислете твърде много. Размишленията отнемат енергия и ви състаряват. Каквото е писано ще се случи с или без ваша помощ.

2. Не говорете прекалено много. Хората или вършат нещата, или говорят. По-добре да сте от тези, които действат, отколкото от вторите.

3. Разделете работата си на сегменти от по 40 минути и правете паузи между тях от 10 минути. Дългата концентрация на погледа върху едно и също вреди на очите и на вътрешните органи.

4. Когато сте щастливи, трябва да контролирате чувствата си. Загубата на контрол върху тях ще увреди вашата енергия Лунг (енергия на вятър или силата на жизнения вятър).

5. Не се притеснявайте и не се ядосвайте твърде много. Това уврежда черния дроб и червата. Така позволява на тялото да задържи токсините - една от причините за остаряване на тялото. 

6. Не преяждайте. Преяждането наврежда на далака и други вътрешни органи. Винаги се старайте да станете от масата с леко усещане за глад. Яжте бавно и дъвчете добре.

7. Не бързайте в работата си. Вземете колкото време ви е нужно за това. Помнете поговорката: „Който много бърза, бавно стига”.

8. Намирайте време за релаксация и медитация. Ако се занимавате само с физически упражнения и не отделяте време, за да се отпуснете, ще станете раздразнителни и ще загубите енергията Ин, нарушавайки баланса на Ин и Ян в тялото си. Научете се да разделите времето си между двете.

9. Не минавайте в крайността да се занимавате само с релаксиращи практики. Ако не спортувате и обръщате внимание само на покоя, медитации и Цигун, ще загубите енергията Ян.

10. Изучавайте кунг фу, което ще ви зарежда с всички видове енергия. Целта е – да се намери баланс между Ин и Ян. Колко часа ще тренирате – няма значение, най-важното е да намерите това, което трябва на тялото ви в практиката.

 

Източник: shifuyanlei.co.uk