Робин Бърман е психолог, професор в Калифорнийския университет в Лос Анджелис и майка на три деца. От Dama.bg искаме да споделим 10 невероятни съвета, които Бърман дава на читателите си в последната книга „Hate Me Now, Thank Me Later” („Сега ме мрази — после ще ми благодариш”).

1. Не се опитвайте да дружите с детето

„Ние сме поколение родители, което вечно угажда на всички прищевки на децата ни и често биваме използвани от тях” са думите на авторката. Робин твърди, че детето не трябва да вижда приятел в лицето на родителя, а авторитет, лидер, наставник, който винаги е насреща да му помогне.

2. Категорично „Не”

Детето се нуждае от строги рамки, които да регулират поведението му. При това е важно детето „да има право да изпитва всякакви чувства, но не да си позволява какво да е поведение”. Родителската забрана трябва да е закон и да се зачита. Трябва да означава „Категорично не”, а не „По-скоро не, но ако продължиш да настояваш, ще си помисля отново”.

3. Позволете на детето си да придобие опит

От полза е детето да пада, да си ожулва коленете, да си играе, за да се научи самостоятелно да преживява негативните емоции и разочарования. Ако се държите с детето си като към кристална ваза, то по-скоро ще порасне прекалено крехко и неприспособено за живот в този суров свят.

4. Не прекалявайте с хвалбите

Бъдете искрени, когато хвалите детето си, но го правете само когато то е заслужило. Хората, които прекалено често са ги хвалили за всяка дреболия като деца, като големи не умеят да се справят с трудностите, не се борят, не възприемат критика и са силно зависими от мнението на околните.

5. Пораснете

Няма нищо друго, което така да бие по детската психика, като емоционалната незрялост на родителите. „Станете онези родители, за които сте си мечтали вие като деца, а после станете такива за своите” – съветва Бърман.

6. Следете речта си

През първите си години от живота децата не могат да различат реалността от измислицата, сарказма и иронията. Затова думите ви винаги ще се възприемат като чиста монета, без да подлежат на анализ от страна на малчуганите. Ако наричате детето си непослушно, непоносимо, мързеливо и т.н., то ще ви повярва и ще се държи като такова. „Тези думи ще са се отпечатали в съзнанието му още преди да може да се замисли само, дали това е истина или преувеличение” – пише Бърман.

7. Позволете на детето си да бъде дете

Не го карайте да се държи като възрастен. Не го натоварвайте с допълнителни занятия и курсове. Децата нямат време да скучаят и в това е проблема. „Скуката е кладенец на възможности. – пише Бърман – Как децата да разберат какво искат и чувстват, ако нямат време да останат насаме с мислите си?”

8. Семейните традиции са важни!

Семейните вечери, заедно да гледате филми, да готвите, да отидете на семейна почивка… Всичко това е основа на базова безопасност, именно онази почва, на която детето ви ще стъпва до края на живота си. „Дете с ясна представа и усещане за „ние”, е способно да развие в себе си ясно понятие за своето Аз.

9. Честност и последователност

За да възпитанието да бъде успешно, а контакта да е стабилен, детето трябва да ви вярва. А това е възможно само ако сте честни и откровени с него.

10. По-малко текст

„Говорете по-малко, стеснявайте пространството на избор, избирайте прости формулировки” , за да е по-лесно на детето ви да ви разбере.