Да намериш любовта е трудно, да я съхраниш е не по-малко, а да правиш грешки е елементарно. И тъй като твърде често съм бил в ролята на нелицензиран консултант, реших, че е време да събера всички мрънкания и оплаквания в едно. Това са най-често срещаните грешки в една връзка.

Собствен живот

Това, че двама души са заедно, по никакъв начин не означава, че трябва да споделят всеки един аспект от живота си. Мъжът и жената трябва да си имат собствени приятели, собствени интереси, собствени занимания. Не просто не е нужно, а дори е вредно всичко да им е общо.

Компромиси

Няма как една двойка да просъществува заедно, без да се правят компромиси един за друг. Неизбежно ще има разногласия, когато се сблъскат характерите, но отстъпването не бива да идва изцяло от едната страна.

Скандали

Карат се прекалено много за твърде малки и незначителни неща, но премълчават важните, които ги изяждят отвътре. Тези проблеми стават все по-големи и все по-големи, докато накрая няма връщане назад. Говорете си, бе хора.

Очаквания

Колкото по-близки ставаме с някого, толкова повече очакваме от него. А реално никой не дължи нищо на никого. Нямаме право да изискваме от когото и да е да се променя спрямо нашите житейски разбирания. Понякога на единия му се прави едно, а на другия - друго. Спокойно може всеки да прекара неделята си по най-релаксиращия за него начин, без това да е краят на света.

Танто за танто

Ако правиш нещо за някого, то трябва да е мотивирано единствено от желанието да го направиш. Не е редно жестовете да се използват като разменна монета за нещо си. И не е редно да се сърдите, че някой не е постъпил точно така, както вие бихте постъпили. Хората са различни.

Критика

Вероятно нищо не убива отношенията между двама души, колкото непрестанната критика. Когато всяко едно твое действие среща осъдителни коментари и когато започнеш да не се чувстваш комфортно около този човек, нещата започват рязко да потъват.

Аз знам по-добре

Оставете човекът отсреща да си взима сам решенията, да си прави сам грешките и ако се налага, да си носи сам последиците. Колкото и да сте убедени, че знаете кое е най-доброто за половинката ви, почти със сигурност не сте прави. Имате право само да си предлагате мнението, а не се да опитвате да взимате решения от чуждо име.

Минало

Най-лесният начин да накараш човек да спре да ти споделя, е като често му натикваш в лицето нещата, които ти е споделил. Нека миналото си бъде в миналото. Каквото и да е правил другият, вече е свършило и не може да се промени. Важно е настоящето и бъдещето. Само много малки хорица биха използвали доверена тайна срещу този, който им я е споделил.

Параноя

Дори да следите всички телефони, смс-и, Фейсбуци и т.н., ако искат да ви изневерят, ще ви изневерят. Стига да го искат достатъчно, могат да го направят дори в обедната си почивка. Тоест нищо не зависи от вас и ако постоянно засягате егото на човека до себе си като поставяте под съмнение лоялността му, е много по-вероятно собственоръчно да го тласнете към чужди обятия.

П.П.
Почти съм убеден, че не съществува случай в историята на човечеството, в който ревността да е спасила връзка. Но виж за обратното...

Стараене

От всички възможни проблеми, сигурно най-големият е този, че след определен момент хората се взимат за даденост и спират да полагат каквито и да е усилия за връзката си. А спреш ли да оценяваш нещо, то е много вероятно просто да го загубиш.