Независимо каква религия изповядваме и изповядваме ли изобщо такава, какво е миналото ни и сегашното ни положение в живота, Буда създава и вдъхновява поколения, които са най-добрата версия на самите себе си, независимо какви са били преди това. Някои от неговите мъдрости са може би най-интелигентните в света, способни да променят животи. Разбирайки и анализирайки дейността му, можем да научим много за това как да живеем живота си, извличайки максимума от него. 

Душевният мир е нещото, необходимо на всеки човек, който иска да живее спокоен живот. Ето 10 от най-известните цитати на Буда, които да ни помогнат да постигнем душевен мир.

1. "Всички грешки в живота са заради ума. Ако ума се промени, ще се променят и те". - Трябва да променим начина, по който приемаме нещата, за да ги подобрим. Ако мисълта ни се промени, ще се промени и живота ни.

2. "Ние сме това, което си мислим. Умът е всичко" - Също както поговорката, която гласи "ние сме това, което си мислим". Не можем да очакваме да бъдем добри, ако не мислим, че сме такива. Не можем да сполучим в живота, ако вътрешно се съмняваме в успехите си.  Ако самоусещането ни се промени, ще се промени и живота ни. 

3. "Да победиш себе си е много по-велик подвиг, от това да победиш някого другиго" - много по-трудно е да разберем какво искаме от живота и как си представяме себе си, отколкото да помогнем на друг да го направи.  Да открием себе си е един от най-трудните пътища, по които трябва да поемем, защото е много сложно, но стигнем ли до края му, ще разкрием най-добрата версия на себе си. 

4. "Ние сме това, за което си мислим" - Хората, които се страхуват да поемат рискове, или мислят винаги за провал са тези, които най-често се провалят. Ако мислим за велики неща, велики неща се случват с нас. Без значение мнението на околните, можем да бъдем каквито си пожелаем, стига да го помислим и повярваме. 

5. "Работата ти е да откриеш онова, което те изпълва и да вложиш цялото си сърце в него" - ако това, което вършите, не ви кара да се будите с нетърпение всеки ден, то трябва да го смените. Животът трябва да бъде изпълнен с дни, в които трябва да вършим това, което ни прави щастливи. 

6. "Идеята на съществуването е да нямаме страх. Никога не бива да се страхуваме от това, какво ще стане с нас, ако останем сами. В момента в който се научим да сме сами, тогава идва истинската свобода" - страхът е нещото, което спира по-голямата част от хората да преследват мечтите си. Когато освободим ума си от страха, животът ще се отвори за нас. 

7. "Не можете да извървите пътя си, освен ако не се превърнете в него" - няма как да постигнете нещо в живота си, ако не вложите цялата си душа в него. Трябва сами да изберете пътя, по който да поеме живота си и да дадете най-доброто от себе си. Не може да следвате нечии чужд път и да се чувствате щастливи.

8. "Най-голямото поражение в живота е да не бъдем най-добрата версия на себе си" - много хора крият истинското си аз, страхувайки се какво ще си помислят останалите, виждайки го.Тези, които не се страхуват да бъдат себе си, успяват най-много в живота. Бъдете себе си, изразявайте чувствата си, следвайте това, което ви прави щастливи и никога не се страхувайте. 

9. "Няма да бъдете наказани заради гнева си, ще бъдете наказани от гнева си" - тези, които живеят в ревност или гняв, ще попаднат в капана им рано или късно. Не се ядосвайте на нещата, които не можете да промените. Тези, които можете - променете постепенно, доставяйки си цялото време, за да се учите.

10. "Онези, живяли мъдро, не се страхуват от смъртта" - ако всеки ден прекарвате, извличайки максисмума от него, няма да се страхувате, ако утре умрете. Ако дните ви, не ви карат да се чувствате изпълнени и завършени, то трябва да го промените. Тези, които не се страхуват да умрат, са тези, които са се научили да живеят.