Свами Вивекананда е известен хиндуистки монах и гуру, живял в Индия през 19 век. Роден е на 12 февруари 1963 г. За съжаление, умира едва на 39 години, на 4 юли 1902 г. Вивекананда първи представя на Запада древните философски практики на йога. През 1893 г. изнася лекция пред Световния парламент на религиите в Чикаго. Малко по-късно основава духовни центрове в различни американски градове. След завръщането си в Индия открива една от най-големите благотворителни мисии в света – Мисията на Рамакришна. Според него, да служиш на Бог, значи да служиш на хората. Въпреки че умира твърде млад, Вивекананда успява да остави след себе си безсмъртни уроци за това как да живеем истински, как да бъдем истински...

1. Любовта е Законът на живота.

Любовта те кара да се разгърнеш навън. Егоцентризмът те кара да се затвориш навътре. Ето защо Любовта е единственият закон на живота. Обичащият живее. Егоцентричният умира. Затова, обичайте! Заради самата любов! Заради самия живот! Обичайте така, както дишате – без да се замисляте, без да се страхувате. Просто обичайте!

2. Твоето отношение към нещата е най-важното

Начинът, по който възприемаме света, го прави такъв, какъвто го виждаме. Нашите мисли правят нещата красиви, нашите мисли правят нещата грозни. Целият свят е в нашите мисли. В нашия ум. Научи се да виждаш нещата в правилната светлина.

3. Ти си това, което чувстваш

Чувствай се като светец и ще бъдеш светец. Чувствай се добър и ще бъдеш добър. Чувството всъщност е животът, силата, виталността. Връзката с Бог.

4. Виж свободата си

В момента, в който осъзнаеш, че Бог присъства във всеки човек, в момента, в който започнеш да откриваш Бог във всеки човек, в този момент ще разчупиш оковите на съзнанието си, на предразсъдъците, на отрицанието. В този момент ще станеш свободен.

5. Не укорявай

Не обвинявай, не назидавай. Ако можеш, протегни ръката си и помогни. Ако не можеш, помоли се за този човек и му позволи да продължи по пътя си.

6. Вслушвай се в душата си

Израстването се случва отвътре навън. Никой не може да те накара да се издигнеш духовно, ако не си готов да го направиш. Никой не може да ти бъде по-добър учител от твоята собствена душа. Вслушвай се в нея.

7. Нищо не е невъзможно

Никога не си мисли, че за теб има невъзможни неща. Това е най-голямата заблуда. И най-големият грях – да кажеш, че си слаб. Помни: цялата сила е в теб. Бог е в теб!

8. Вселената е с теб

Енергията на Вселената е в нас. И ние сме част от нея. Ние обаче сме тези, които слагат ръце пред очите си и после плачем, че около нас е само мрак.

9. Учи се всеки ден

Целта на човек и да се учи. Но знанието не идва отвън, то идва отвътре. То е вътре. Затова вместо да казваме „уча”, по-добре ще е да казваме „открих”. Защото това, което „научаваме”, всъщност „откриваме”, когато разкриваме душата си, в която е съсредоточено цялото безкрайно знание.

10. Осъзнай единството

Отвори очите си за истината: всички различия в света са само повърхностни. Защото единството е тайната на всичко. Единственото е във всичко.