На 10 февруари православната църква почита Св. Харалампий Магнезийски и Св. Валентина.

Предание разказва, че Св свмчк. Харалампий е живял през II век в Магнезия, Мала Азия. Той бил много праведен и още приживе показвал своята святост, разпространявайки Божието слово. Не след дълго станал епископ и имал голямо влияние върху хората. Той живял до почти 100 години, но жестокият римски император Септимий Север не го пожалил заради възрастта му и го измъчвал близо 13 години, само и само да се откаже от Христа. Твърд и непоколебим, вярата му в Бог лекувала раните и всяка сутрин той осъмвал непокътнат. На 113 години издъхнал.

Народът почита Св. Харалампий, като му отрежда роля на целител и пазител на здравето. В народната традиция Св. Атанас е покровител на чумата, а Св. Харалмпий пази от нея. Той често е изографисан, как я държи затворена в стъкленица. Отново заради дарбата му, той е смятан за покровител на меда и пчеларите, които смятат 10 февруари за свой професионален празник. А народът нарича този ден още Хараланбей, Араланбей, Чуминден, Харалапинден.

За Св. Валентина се знае твърде малко. Известно е, че тя е живяла през IV век в околностите на гр. Кесария, близо до Палестина. Когато я карат да принесе жертва на езически божества, тя хвърля камък върху светилището и му обръща гръб. Скоро след това бива обезглавена.

Празникът е известен още и като един от последните зимни празници. От този ден народът започвал да обработва земята, след като зимата си е отишла със Св. Атанас.

На днешния 10 февруари своя имен ден празнуват и всички, които се казват Харалампи, Харалампий, Хари, Харалан, Ламби, Ламбо, Валентин, Валентина, Вальо, Валя и сродните им имена.